Johan Olsson gör En Svensk Klassiker

När skidlegenden Johan Olsson bestämde sig för att lägga elitkarriären på hyllan valde han att istället genomföra En Svensk Klassiker tillsammans med oss på Santander Consumer Bank. Nu återstår hans paradgren – Vasaloppet. 

 Följ Johans resa på Instagram!

Ta del av Johans uppdateringar med träningstips, pepp, svett och motivation – och resultaten först av alla! @minforstasvenskaklassiker

  • Johans egna tips
  • Resultat
  • Live från Vasaloppet
/Global/27783500_10157095469129418_260446050_n.jpg
/Global/27718873_10157095469054418_536319005_n.jpg
/Global/27718524_10157095468979418_1966519010_n.jpg

Johans resultat

Vätternrundan: avklarad! Resultat: 07:37 (30 mil)

Vansbrosimningen: avklarad! Resultat: 00:53:39 (3 km)

Lidingöloppet: avklarad! Resultat: 1:48:59 (30km)

Vasaloppet: 4 mars, 2018

Johan Olsson coachar Annie Thorén

Inför Vansbrosimningen fick Johan Olsson experttips utav triatleten Annie Thorén. Nu är det ombytta roller – Johan coachar Annie, och ger henne en rejäl utmaning.

Se alla våra filmer på YouTube

Johan Olsson gör en svensk klassiker

I huvudet på Johan Olsson – livet efter skidkarriären

I april lade han skidorna på hyllan. Åtminstone som elitsatsande längdskidåkare. Sedan dess har han hunnit avklara tre fjärdedelar utav Klassikern, delat ut stipendiet Framtidens skidlöfte och genomfört mängder av föreläsningar. 

– Den största skillnaden i dag jämfört med tidigare är tiden jag får över, och att slippa anpassa mig. I dag anpassar jag all träning efter mitt liv och inte tvärtom.

Hur mycket tränade du som elit? 
– Jag tränade två pass om dagen, cirka 4-6 timmar sammanlagt. Passen var uppdelade i förmiddag och eftermiddag, med en vilodag per vecka. Vilodagarna var en slags oas då man var tvungen att återhämta sig. Det är inte förrän man slutar som man inser hur sliten man blev av all träning. Jag var konstant trött. 

Vad är den största skillnaden jämfört med när du var elitskidåkare?
– Den största skillnaden är tid och anpassning. Jag har mer tid och jag behöver inte anpassa mig lika mycket till en livsstil som förut. När man är elitidrottare så vilar man inte, man tränar liksom runt allt som annars skulle styra en. Man anpassar hela livet för resan mot sina drömmar och mål. Nu anpassar jag all träning efter mitt liv istället för tvärtom.

Livet har förändrats
Med 14 OS- och VM-medaljer i bagaget, flertalet världscupsegrar och tusentals träningstimmar bakom sig så har Johans liv förändrats en hel del sedan i våras. Men det finns spår av saknad från tiden som elitidrottare.

– Det jag saknar mest är den konkreta målsättningen. Allt gick ut på att bli bäst i världen. I dag har jag fler bollar i luften, fler abstrakta mål. Men att vardagen utgår från ett konkret mål kan jag sakna. Att vakna varje morgon med ett mission.

Kan du applicera elitidrottens målfokus till din vardag?
– Ja verkligen. Jag har jobbat mycket med mål och vikten av att ha ett uppdrag oavsett om det är på kort – eller långsikt. Tack vare Klassikern så får jag behålla lite utav delmålen jag är så van att jobba efter. Det är som ett gränsland mellan det jag hållit på med. När jag var elit så träffade man inte andra människor, man ser till att inte göra det. I och med Klassikern kan, får och vill jag träffa folk på tävlingarna. Att få vara en del av idrottssverige och ha kvar en bit av tävlingssinnet är det bästa av två världar.

 

”Jag har varit väldigt noggrann med att poängtera att jag är mer än idrottsmannen Johan Olsson, att jag även är småbarnspappa och har en grundidentitet.”


Har du fått någon identitetskris nu när du inte längre är aktiv skidåkare?
– Det är väldigt vanligt inom idrotten att man identifierar sig med sina resultat. Jag började jobba med en mental coach redan 2003. Då började jag jobba med personen Johan - om identitet och min självbild. Därför har jag varit väldigt noggrann med att poängtera att jag är småbarnspappa, inte bara idrottsman, utan att jag även har en grundidentitet.

– Sedan är skidåkningen min hobby och intresse, som senare blev mitt yrke, och som jag tidvis var bäst i världen på. Jag har inte känt någon identitetskris överhuvudtaget eftersom jag förberedde mig på de här tydliga rollerna. Jag tror att många idrottsmän som är oförberedda får en liten chock när de rundar av sin karriär. Jag tror att det är viktigt att man baserar sin självbild på grundläggande värden som alltid består, som familj och sitt egenvärde.

Hur ser du på framtiden? 
– Jag vill använda mina erfarenheter till att hjälpa andra, särskilt ungdomar. Exempelvis med deras självbild så att de inte ger upp sina drömmar för tidigt. Jag slog igenom ganska sent och hade mycket problem med skador under hela min karriär men nådde trots det, väldigt långt. Framtidens skidlöfte är ett bra exempel på ett projekt där jag får chansen att hjälpa ungdomar på vägen till sina mål att bli elit.

 

”Om man ser sig själv som förändringsbar så hittar man också lösningar. Förändring för mig har alltid varit en stor grund till motivation.” 


Du är en förebild för många - har du någon egen förebild? 

– Jag kan nog inte säga någon specifik som jag sett upp till. Jag har alltid velat slå den bästa versionen av mig själv. Man får inte se sig själv så statisk. Om man ser sig själv som förändringsbar så hittar man också lösningar. Förändring för mig har alltid varit en stor grund till motivation. 

Mer tid med familjen
En av de största anledningarna till att Johan Olsson beslöt sig för att lägga ner elitidrottandet var att ägna mer tid åt familjen.

– Jag njuter verkligen av att kunna vara med familjen! Att få ta igen tiden som jag varit borta. Försöker återskapa den relation som man på något vis uppoffrade som elitidrottare. Det var en slags sorg när jag tränade så mycket, att tiden bara rullade förbi och jag missade så mycket hemma.

 

”Min äldsta dotter poängterar ofta att 'pappa är världens bästa skidåkare', och kan ropa ut det i hela lekparken, man skäms ju nästan lite då.”

 

Hur tror du att din fru Anna upplever vardagen nu när du är mer närvarande?
– Jag hoppas att hon känner att hon har mycket större frihet. Förut blev det automatiskt att hon fick ta mycket mer ansvar för våra barn. Hela vårt liv var uppställt för att jag skulle kunna bli så bra som möjligt. Hon offrade mycket av sin egna tid för att låta mig jaga mina drömmar, och lyckas i min karriär. Man måste verkligen vara tacksam och inte se det som en självklarhet att folk ställer upp. Nu är det Annas tur att jaga sina drömmar!

Och dina två döttrar?
– Den yngsta tjejen är 3 år, så hon är lite för liten för att uttrycka sina åsikter. Men den äldsta tjejen är 6 år, och har varit med under hela perioden då jag började vinna tävlingar. Hon är väldigt stolt över sin pappa. Hon poängterar ofta att "pappa är världens bästa skidåkare", och kan ropa ut det i lekparken, man skäms ju nästan lite då.

Vilka egenskaper hoppas du att dina barn inte har ärvt?
– Jag har ett hett temperament, som jag hoppas att de inte ärvt. Men av erfarenhet vet jag att temperament är lättärvt (haha). Jag blir lätt manisk i saker, som kan tippa över att bli för mycket. Men det skapar verkligen förutsättningar om man vågar ge sig hän, den egenskapen fick mig att bli världens bästa skidåkare.

En sista fråga, vilka tre personer skulle du ta med till en öde ö i 10 år?
– Oj! Hur ska jag komma ur den här frågan, den var svår. Jag skulle försöka se över möjligheten att ta mig därifrån. Vad behöver jag då… En båtbyggare och någon som kan mycket om geografi. Och sen en överlevnadsexpert på öar, jag skulle inte klara mig en dag ensam på en öde ö tror jag, avslutar Johan Olsson.  

5 snabba

Favoritpryl?
– Espressomaskinen

Bästa appen?
– SMHI! För man kan väl inte säga Instagram eller Hemnet?

Hemlig talang?
– Bra på matlagning. Tror jag i alla fall, kanske ingen som vågar påstå något annat.

Hur skulle din äldsta dotter beskriva dig med tre ord?
– Snäll, rolig och lite busig. Hon glömmer tydligen bort de lite sämre egenskaperna såsom hett temperament. 

Vad inspireras du utav? 
– Engagemang! Folk som brinner för det de gör.