Amortering

Amortering är den del av en betalning som betalar av ett lån. Ordet amortering används oftast just när man talar om lån. En låneskuld består av lånesumman samt avgifter och ränta. När du betalar tillbaka en summa av lånet går en del till att amortera lånet och en annan till att betala räntan.

Det är ofta bäst att amortera så mycket av ett lån du kan, så fort du kan. Varje gång du amorterar minskar din skuld och därmed även summan du behöver betala i ränta. Detta är särskilt smart om du har tagit ett lån utan säkerhet. Denna typ av lån har högre ränta än lån med säkerhet och varje krona du amorterar påverkar därför totalsumman du betalar tillbaka mer än vid lån med lägre ränta. Du kan se hur stor del av en betalning som går till amortering och hur stor del som går till ränta i din faktura. 

Många lån är designade på ett sätt som låter dig amortera en lägre summa i början för att sedan höja andelen av betalningen som går till amortering mot låneperiodens slut. Dessa kallas annuitetslån och ser ut som de gör för att du ska kunna betala samma summa varje månad. En kraftig höjning i räntan kan dock innebära att du endast betalar ränta varje månad och inte amorterar av på ditt lån. I dessa situationer blir låneperioden längre men din månadskostnad stannar på samma nivå. 

En annan typ av amortering är lån med rak amortering. Med denna typ lån amorterar du en specifik del av lånet varje månad och vet exakt hur lång låneperioden är. Ändringar i räntan kan göra att du behöver betala mer mindre varje månad, men amorteringssumman förblir densamma.

Du kan göra extra betalningar eller större inbetalningar för att amortera av ett lån eller en skuld fortare. Hos Santander är det kostnadsfritt att göra extra inbetalningar.