Amorteringsfrihet

När du väljer att låna pengar behöver du som låntagare betala tillbaka summan du lånat, räntan för lånet och eventuella avgifter. Amorteringsfrihet innebär att du inte betalar för själva lånet utan betalar endast räntan och eventuella avgifter under en specifik period.

Amorteringsfrihet kan gälla under en specifik period under återbetalningstiden och sänka din månatliga kostnad under denna period. Men kom ihåg att när du inte amorterar av ditt lån så stannar lånesumman du behöver betala tillbaka på samma nivå. Du bör försöka amortera så mycket av ditt lån som möjligt, både för att göra återbetalningstiden kortare och för att betala mindre per månad i slutet av återbetalningstiden.

Att ansöka om amorteringsfrihet

Flera banker erbjuder möjligheten att pausa amorteringen på sina lån. Du kan oftast ansöka om amorteringsfrihet hos din bank och slippa amortera ditt lån under en specifik tidsperiod. Oftast görs detta om du skulle behöva sänka din månatliga kostnad för att du inte har råd att betala både ränta och amortering under en period. 

Du kan prata med din bank och diskutera huruvida du kan ansöka om amorteringsfrihet för ditt lån. I många fall har banker specifika krav som måste uppfyllas för att kunna erbjuda amorteringsfrihet. Detta kan vara att en stor del av lånet redan måste vara betalt eller om något har hänt som påverkar allas återbetalningsförmåga, till exempel en global epidemi eller krig.

Det är alltid bättre att amortera

Om du har ett lån är det bästa du kan göra att alltid försöka amortera så mycket av lånet som möjligt. Detta gäller både bolån och privatlån. Ju mer du amorterar, desto mindre pengar är du skyldig din bank, vilket är positivt för din kreditvärdighet.