Autogiro

Autogiro är en automatisk debiteringstjänst för betalningar. Systemet bygger på att betalningsmottagaren automatiskt får ett bestämt belopp från betalarens konto. Om du vill betala dina räkningar automatiskt är autogiro ett riktigt bra verktyg och du behöver dessutom inte oroa dig för att betala dina räkningar i tid.

Betalaren har full kontroll och får en avisering inför varje betalning. Det är också möjligt att ställa in en betalning och avbryta en autogirobetalning om du vill. Du kan även kontakta betalningsmottagaren när du har frågor om din betalning via autogiro. Tjänsten är väldigt vanlig i Sverige.

Så fungerar autogiro

Autogiro innebär att du ger din bank tillstånd att genomföra en betalning. Banken och mottagaren måste ha ditt medgivande och det är mycket enkelt att sätta upp, det gör du enkelt via din internetbank. Medgivandet är en fullmakt. Så för att kunna använda autogiro måste den som betalar ingå ett bindande avtal som ger betalningsmottagaren rätt att debitera betalarens konto automatiskt.

Pengarna dras automatiskt från ditt konto och bank varje månad till betalningsmottagaren. Detta innebär att du inte behöver göra manuella överföringar eller komma ihåg olika förfallodagar. Autogiro är särskilt användbart för regelbundna utgifter som hyra, elräkningar och försäkringspremier. Ett autogiromedgivande kan när som helst avbrytas av dig som kund.

Vad händer om jag inte har tillräckligt med täckning på mitt konto?

Om det inte finns tillräckligt med pengar på ditt konto på förfallodagen, kan detta leda till extra avgifter. Se till att ditt konto alltid har korrekt saldo före förfallodagen när pengarna ska dras. Du kan också överväga att ändra dragningen till en annan dag om möjligt så du vet med säkerhet att dina räkningar betalas enligt autogirots avtal.

Autogiro är ett kraftfullt verktyg för att göra din ekonomi mer hanterbar och förhindra glömda betalningar. Genom att förstå dess funktion och dra nytta av denna bekväma betalningsmetod kommer du snabbt att få ökad kontroll över din ekonomi.