När används förfallodag?
När du får en faktura, till exempel från ditt elbolag eller bredbandsleverantör, står det nästan alltid ett förfallodatum på fakturan. Detta datum anger när betalningen senast måste komma in till mottagaren, en förfallodag. Om du betalar efter förfallodatumet kan du behöva betala förseningsavgifter eller andra avgifter, beroende på hur sent du betalar din faktura. I vissa fall kan en sen inbetalning även påverka din kreditvärdighet negativt och leda till inkassoåtgärder.
Förfallodagar med andra utgifter
Förfallodagen används inte bara för räkningar. Om du har ett lån, exempelvis ett bostadslån eller ett billån, har varje avbetalning en förfallodag. Det är viktigt att du betalar dina avbetalningar i tid för att undvika extra kostnader och för att hålla din ekonomi i balans.
Många banker och långivare erbjuder autogiro, vilket innebär att pengarna dras automatiskt från ditt konto på förfallodagen. Detta kan vara ett bra sätt att säkerställa att du aldrig missar en betalning.
Förutom att undvika avgifter och andra negativa konsekvenser, kan det vara bra för din ekonomiska hälsa att alltid hålla koll på dina
förfallodagar. Att betala räkningar och lån i tid hjälper dig att hålla ordning på din ekonomi och undvika onödig stress när du upptäcker att du missat ett förfallodatum.
Vad du ska göra om du missar förfallodagen
Om du någon gång inser att du inte kommer kunna betala en räkning i tid, är det bäst att kontakta företaget eller banken direkt. Många gånger kan de erbjuda en förlängning eller en avbetalningsplan, vilket kan vara mycket bättre än det som kan hända om du inte betalar din räkning innan förfallodagen.