Investeringssparkonto (ISK)

ISK fonder är fonder som du investerar i via ett investeringssparkonto (ISK). Att spara i fonder är en långsiktig sparmetod som passar bra för dig som sparar till pensionen eller ett större utgift långt i framtiden. En annan smart sparmetod för långsiktigt sparande är att öppna ett sparkonto med hög ränta och göra insättningar varje månad.

Med ISK fonder får du fördelarna med fondbesparing, som säkerhet och stadig tillväxt, utan att behöva betala vinstskatt om du köper och säljer fonderna med vinst. Med ett investeringssparkonto betalar du istället en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar.

Hur investerar man i ISK fonder?

För att investera i ISK fonder behöver du ha ett investeringssparkonto. ISK konton är nästan alltid kostnadsfria och du kan öppna ett ISK konto redan idag. När du har ett ISK konto kan du investera i både ISK fonder och aktier och behöver inte deklarera dina försäljningar eller vinster. 

Vad är ett investeringssparkonto?

Med ett investeringssparkonto kan du samla aktier, fonder och andra värdepapper på en och samma plats. Det finns flera fördelar med ett ISK konto men även ett par nackdelar som är bra att känna till. ISK konton är

Framförallt är ett ISK konto ett billigt sätt att investera i IFK fonder och andra värdepapper. Du betalar oftast bara fondens avgifter och slipper betala vinstskatt eller deklarera vinster vid försäljning av dina fonder. Det är även enkelt att köpa, sälja och byta ut dina fonder utan några egentliga begränsningar. 

Nackdelen med ett ISK konto är att du måste betala en så kallad schablonskatt för hela värdet av dina tillgångar på ISK kontot. Detta innebär att ju längre du sparar och ju högre värdet av dina tillgångar är, desto högre skatt kommer du att betala. Men du betalar även denna schablonskatt om du går med förlust. Du kan inte heller göra avdrag om du går med förlust.