Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är din ansedda förmåga att betala tillbaka en kredit eller ett lån. Har du hög kreditvärdighet anses din förmåga att betala tillbaka ett lån högre. Ju högre kreditvärdighet du har desto lättare är det oftast för dig att få ett lån eller att låna högre summor. Du kan själv påverka din kreditvärdighet.

När är kreditvärdighet viktigt?

När du ansöker om ett lån eller en kredit kommer borgenären (långivaren) att titta på din kreditvärdighet för att avgöra om du får ta lån. Har du hög kreditvärdighet har du större chans att få ett godkänt lån, särskilt om du försöker låna en högre summa pengar. 

Kreditvärdighet är förmågan att kunna betala tillbaka ett lån eller en kredit och används för att ta beslut för både privatpersoner, företag och länder som ansöker om lån eller krediter.

Hur bedöms kreditvärdighet?

Idag använder de flesta kreditupplysningsföretag samma kalkyler för att avgöra en persons kreditvärdighet. I de flesta fall kommer banker i Sverige att göra en kreditupplysning hos Upplysningscentralen för att bedöma din kreditvärdighet när du ansöker om lån. Det är sex faktorer som direkt påverkar din kreditvärdighet.

6 faktorer som påverkar din kreditvärdighet

Din inkomst spelar en stor roll för din kreditvärdighet. Banken tittar inte bara på hur mycket du tjänar idag, utan även på hur mycket du har deklarerat de senaste tre åren. Direkt kopplat till detta är din anställningssituation. Har du fast tillsvidareanställning på heltid anses du ofta ha högre kreditvärdighet än om du har visstidsanställning, vikariat eller provanställning.

Dina utgifter är också avgörande för din kreditvärdighet. Om du redan har flera lån som du måste betala av varje månad är din kreditvärdighet inte lika hög som någon som inte har några lån eller krediter alls. Banken tittar även på din bostadssituation och civilstånd. Bor du med en partner och har en låg månadskostnad för din bostad har du högre kreditvärdighet än någon som bor själv och betalar en månadshyra som tar upp en stor del av personens inkomst. Till sist tittar även banken på hur många barn du har.

Läs mer om kreditvärdighet i vår artikel: Lär dig allt om kreditupplysningar och stärk din kreditvärdighet