Lånelöfte

Lånelöfte är ett ord som används när man pratar om bolån och köp av bostad. Ett lånelöfte visar hur mycket pengar du är beviljad att låna i samband med ett bostadsköp. Du får lånelöften från din bank eller den bank där du har tänkt ta ett bolån. Hur stor summa du beviljas låna beror på din ekonomiska situation, hur stor inkomst du har och vilka utgifter du har. Även betalningsanmärkningar påverkar bankens beslut när du ansöker om ett lånelöfte.

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar leta bostad

Mäklare kan ibland kräva att du har ett lånelöfte innan du kan lägga bud på en bostad. Detta för att säkerställa att alla som är med i budgivningen faktiskt har möjlighet att finansiera bostadsköpet. Det är därför bra att skaffa ett lånelöfte innan du börjar gå på visningar. Det är även praktiskt att ha ett lånelöfte färdigt när en budgivning börjar trappa upp priset på bostaden du är intresserad av. När du har ett lånelöfte kan du se hur mycket du får låna och kan därför räkna ut hur högt du kan gå i en budgivning. 

Ett lånelöfte är kostnadsfritt och gäller oftast i sex månader. Det går att göra ändringar i samt förlänga ett lånelöfte genom att kontakta banken. Kom ihåg att meddela banken med information om bostaden när du har vunnit en budgivning. Banken gör då en slutlig kreditprövning

Detta görs för att kontrollera dina ekonomiska förutsättningar och se till att du har råd att låna till bostaden du ska köpa. Banken gör även en bedömning för att se hur eventuella ändringar i räntan kan påverka din återbetalningsförmåga. När du har gjort denna slutgiltiga bedömning kan du skriva köpekontrakt för dig nya bostad och planera flytten och sälja din gamla bostad om du inte hunnit göra det än.