Nominell ränta

När du tar ett lån eller handlar på kredit behöver du ha koll på räntan du ska betala. När man pratar om banklån hör man ofta ordet nominell ränta. Nominell räntan är inte samma sak som effektiv ränta men du bör ha koll på båda dessa tal när du räknar ut hur mycket ett lån kommer att kosta. Det är oftast den nominella räntan som man ser först i annonser och reklam, medan den effektiva räntan ofta skrivs i det finstilta eller längst ner i reklamen i en mindre textstorlek.

Vad betyder nominell?

Ordet ”nominell” betyder ungefär “på pappret”. När man talar om nominella värden eller tal pratar man alltså om talen på pappret utan att ta hänsyn till andra faktorer som kan påverka det verkliga värdet. Detta är viktigt att känna till när man tar ett banklån då den nominella räntan med andra ord endast är räntan “på pappret” och inte den räntan du kommer att betala.

Vad är nominell ränta?

När det kommer till banklån är nominell ränta den ränta som ska betalas på själva lånesumman. Nominell ränta är den procentsats som används för att räkna ut hur mycket du ska betala i ränta. Nominell ränta tar inte hänsyn till eventuella avgifter som tillkommer.

Du kan enkelt räkna ut nominell ränta på en lånesumma. Lånar du till exempel 10 000 kr och har en nominell ränta på 3% är den nominella räntan eller 3 procent av 10 000 kr, vilket är 300 kr.

Skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta

Det är viktigt att komma ihåg att nominell ränta och effektiv ränta inte är samma sak. Den effektiva räntan är oftast mer relevant än den nominella räntan för de flesta. I den effektiva räntan räknar man med alla kostnader som ingår i lånet, som uppläggningsavgift, fakturaavgift osv. 

Medan den nominella räntan är en fast procentsats på lånesumman kan den effektiva räntan variera beroende på hur lång låneperiod du väljer eller om du väljer att betala av ett lån snabbare.