Räntesats

En räntesats är storleken på räntan för ett lån. Om ett lån har 6 % ränta är räntesatsen alltså 6%. Räntan är summan du betalar tillbaka medan räntesatsen är procentandelen av lånesumman. Lånar du till exempel 10 000 kr med 6 % ränta är räntesatsen 6 % och räntan är 600 kr. Räntesatsen avgör alltså hur mycket ett lån kommer att kosta att betala tillbaka. Räntesats används även för sparkonton, investeringar och andra finansiella situationer.

När används räntesats?

Räntesats används både vid lån, investeringar och sparande. När du ansöker om ett lån använder du räntesatsen för att räkna ut hur mycket lånet kommer att kosta. I investeringar används räntesats för att prata om hur mycket pengar man tjänat eller förlorat samt vid utdelningar. För sparkonton används räntesatser för att visa hur mycket ränta du får på summan du placerar i ett sparkonto över tid.

När du väljer mellan olika långivare är det viktigt att både titta på räntesatsen och den effektiva räntan. Lägre räntesats betyder att du betalar mindre i ränta på lånesumman medan den effektiva räntan visar hur mycket du betalar för att ta lånet med avgifter och andra kostnader medräknade.

Vad påverkar din räntesats?

Vilken räntesats du får när du ansöker om lån påverkas av många olika faktorer. Din kreditvärdighet och hur lång återbetalningstid du ansöker om är två av de största faktorerna. Väljer du rörlig eller fast ränta påverkar även detta vilken räntesats du får. Väljer du fast ränta är denna oftast högre än rörlig ränta, men fördelen är att du inte påverkas av förändringar i världen som kan höja räntan och dina kostnader för lånet varje månad.

Räntesats vid effektiv och nominell ränta

Det är viktigt att känna till skillnaden mellan effektiv och nominell ränta när man pratar om räntesatser. Räntesatsen du får när du ansöker om lån visar den nominella räntan. Nominell ränta är endast räntan på lånesumman. Effektiv ränta inkluderar inte bara räntan utan även uppläggningsavgifter, fakturaavgifter och andra kostnader som du måste betala tillbaka.