Skuldsanering

Att stå i en situation där du upplever att du inte kan betala tillbaka dina skulder kan kännas oerhört tungt. I vissa tillfällen kan du dock ansöka om och få beviljat en skuldsanering. Vad det exakt innebär och hur du kan gå tillväga kan du läsa mer om här.

Vad innebär en skuldsanering?

Om du har stora skulder som du inte kan avbetala på egen hand, under en överblickbar framtid, kan du ansöka om en skuldsanering. Skuldsaneringen innebär att en del av skulden tas bort, med kravet att du följer en uppsatt betalningsplan för den del av skulden som du kan betala tillbaka. Vid en beviljad skuldsanering får du dock alltid behålla så mycket av din inkomst att du kan betala din hyra, mat och annan försörjning.

Vem kan få en skuldsanering beviljad?

När det handlar om att få en skuldsanering beviljad för att betala dina skulder är det inte en viss skuldnivå som först ska uppnås. Det handlar inte heller om avbetalning av tillfälliga skulder. För att kunna få skuldsanering ska du först kunna bevisa att du har gjort en ordentlig insats för att försöka betala dina skulder, samt en del andra villkor. Du kan kolla om du är bevilja till skuldsanering med Kronofogdens skuldsaneringstest. 

Vad händer efter beviljad skuldsanering?

Oavsett hur din betalningsplan ser ut gäller din beviljade skuldsanering alltid i fem år. Det är viktigt att du betalar enligt avtalet i din betalningsplan, och att du ansöker om omprövning av din skuldsanering om din ekonomi visar sig vara bättre eller sämre än först väntat. 

Kreditkort med skuldsanering

När din skuldsanering är avslutad kan du i det flesta tillfällen ansöka om kreditkort som vanligt. Under pågående skuldsanering kan det dock vara svårare, och beror på villkoren hos kreditkortsföretaget.