Topplån

Topplån är ett gammalt finansord som ofta användes i samband med bolån innan bolånetaket infördes 2010. Topplånet var en del av bostadslånet och tecknades när man köpte bostad och ville finansiera hela köpet med lån. Topplånet bestod vanligtvis av mellan 70–80 % av köpeskillingen vid ett fastighetsköp. Topplånet användes för att komplettera ett bottenlån. Idag finns ett bolånetak som inte låter dig låna mer än till 85% av köpeskillingen och topplån kan därför inte användas.

En typ av lån som påminner om topplån är när man har sina pengar låsta i en annan bostad som är under försäljningsprocessen. I dessa fall kan man ta ett tillfälligt lån för att kunna betala kontantinsatsen. Denna typ av lån ofta kallas för brygglån och används för att betala kontantinsatsen vid köp av bostad. Ett brygglån erbjuds ofta som en smidig lösning av banken om du flyttar in i din nya bostad innan du hunnit sälja din gamla. Du lånar pengar till din nya bostads kontantinsats som du betalar tillbaka när du sålt din gamla bostad.

En annan typ av lån som används vid köp av bostad är handpenningslån. Detta är också ett tillfälligt lån som används för att betala kontantinsatsen vid köp av bostad. Ett handpenningslån betalas tillbaka samma dag som du får tillträde till bostaden eller strax därefter.

Många tror ofta att ett topplån är samma sak som lån till en kontantinsats. Detta är inte fallet. Ibland kan man nämligen se termen “Topplån” användas i samband med bostadslån. Detta är inte ett topplån utan är oftast ett privatlån som tas för att betala upp till 15% av köpeskillingen om köparen inte har tillräckligt med pengar för att täcka kontantinsatsen. Denna typ av lån saknar säkerhet och har därför högre ränta än ett bolån där bostaden används som säkerhet. Det är inte rekommenderat att finansiera hela bostadsköpet med lån, då de höga lånebetalningarna kan vara förödande för din personekonomi.