Guide: Så här lånar du 90 000 kr smidigt

Lär dig allt om ränta och långivare innan du ska låna pengar.

Illustration av en kalkylator

Hur funkar det att låna 90 000 kr?

Att låna pengar kan vara ett bra alternativ om du behöver finansiera ett stort inköp eller hantera oförutsedda utgifter. Men innan du tar ett lån är det viktigt att förstå några grundläggande begrepp som exempelvis effektiv ränta och nominell ränta. På denna sida kan du läsa allt du behöver veta för att låna 90 000 kronor på ett tryggt och effektivt sätt.Hos Santander Consumer Bank erbjuder vi privatlån till olika summor, och om det är just 90 000 kr som du behöver låna för att uppfylla dina drömmar eller projekt, samtidigt som du vill ha en låg ränta - ja, då har du kommit helt rätt.

Effektiv ränta - vad innebär det?

Effektiv ränta är den faktiska kostnaden för ett lån och inkluderar både ränta och andra avgifter som kan tillkomma vid ett lån. Det är viktigt att jämföra den effektiva räntan när du letar efter ett lån, eftersom den nominella räntan inte alltid ger en fullständig bild av hur mycket du faktiskt kommer att betala. Ju lägre den effektiva räntan är, desto billigare blir lånet.

Effektiv ränta är särskilt viktig vid lån som sträcker sig över längre tid och kan skilja sig åt mellan olika långivare. Genom att jämföra effektiva räntor kan du få en bättre förståelse av den totala kostnaden för ditt lån. Tänk på att långivare är skyldiga att informera om effektiv ränta i sina låneerbjudanden, så det är enkelt att jämföra olika erbjudanden.

Nominell ränta - vad betyder det?

Nominell ränta är den ränta som utlovas vid ett lån och som används för att räkna ut räntebetalningarna. Den nominella räntan är vanligtvis lägre än den effektiva räntan eftersom den inte inkluderar andra avgifter som kan tillkomma. Det är viktigt att vara medveten om att den nominella räntan inte ger en fullständig bild av kostnaden för ett lån, och att det är den effektiva räntan som du bör jämföra mellan olika långivare.

Nominell ränta är således en fast siffra som uttrycker räntan på det lånade beloppet. Den är vanligtvis uttryckt i procent och kan variera beroende på långivarens villkor och din kreditvärdighet. Nominell ränta är en viktig faktor att beakta när du söker ett lån, men det är också viktigt att komma ihåg att andra kostnader kan tillkomma. För att få en mer fullständig bild av den totala kostnaden för lånet bör du jämföra både den nominella och effektiva räntan.

Låna från en stabil långivare

Långivare är företag som erbjuder lån till kunder. Det kan vara allt från traditionella banker till nischade låneföretag. När du letar efter en långivare bör du tänka på faktorer som ränta, avgifter, villkor och rykte. Det kan vara en god idé att jämföra olika långivare och deras erbjudanden innan du bestämmer dig för vilken som passar dig bäst.

Långivare kan också skilja sig åt när det gäller deras ansökningsprocess och vilken typ av kunder de riktar sig till. Vissa långivare kan kräva att du har en hög kreditvärdighet eller att du har en fast anställning, medan andra kan ha mer avslappnade krav. Det är viktigt att läsa på vilka krav som långivaren har innan du ansöker om ett lån. Det kan också vara en bra idé att titta på recensioner från andra kunder för att få en uppfattning om hur långivaren hanterar sina kunder och deras lån.

GettyImages-1136194793.jpg