Gå direkt till textinnehåll
Manlig kund diskutera med mekaniker som sitter i bil i bilverkstad.

Köpa begagnad bil privat – det här måste du veta innan

Går du i tankar om att köpa en begagnad bil men är osäker på om du vågar köpa direkt av en privatperson? Det finns fallgropar som är lätta att trilla i för den som inte har koll. Vi reder ut vad som gäller och hjälper dig minimera risken för misstag.

Andra lagar gäller

När du köper en begagnad bil av en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen, vilket innebär att du aldrig kan få sämre villkor av en bilhandlare än vad som står i lagen.

Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera bilen om den visar sig ha varit felaktig från början, det vill säga, har ett ursprungligt fel. Villkor i köpekontraktet där du får sämre rättigheter än vad som sägs i konsumentköplagen är ogiltiga.

Köper du bil av en privatperson gäller inte konsumentköplagen. Istället finns köplagen, som inte är en tvingande lag utan det är vad du och säljaren kommit överens om som gäller i första hand. Du kan inte ångra köpet och du har ingen garanti. Därför blir det extra viktigt att kolla upp bilen och säljaren före köpet.

Är det billigare att köpa en begagnad bil?

Priserna är ofta lägre när du köper av en privatperson och du kan göra riktiga fynd på ex Blocket. Ett tips är att skapa en bevakning via e-post på de modeller du är intresserad av. Var snabb med att höra av dig när du hittar en pärla, de tenderar att försvinna fort. Det kan också löna sig att hålla utkik efter bilar som legat ute till försäljning länge. Här finns kanske möjlighet att pruta kraftigt. Även hos bilhandlaren går det naturligtvis bra att pruta.

Vad måste du alltid göra när du köper begagnad bil?

Du måste ha minst en trafikförsäkring från dag ett när du och säljaren genomfört ett ägarbyte. Enklaste sättet att göra ägarbytet är att använda Transportstyrelsens app Mina Fordon. Då godkänner ni bytet med BankID och det går igenom direkt, till skillnad från om ni skickar in ägarbytet med posten.

Skriva ett köpeavtal är inget måste men rekommenderas för att undvika missförstånd om vad som faktiskt avtalats. 

Checklista för att köpa bil av privatperson

  • Provkör bilen på samtliga växlar
  • Kolla att alla viktiga funktioner fungerar
  • Undersök att säljaren verkligen äger bilen
  • Säkerställ att inga skulder finns på bilen
  • Ring en märkesverkstad och kolla servicehistorik
  • Skriv köpeavtal
Illustration of person with laptop

Vad ska du ha bilen till?

Innan du börjar söka efter drömbilen på nätet finns det några grundläggande frågor du måste hitta svaren på: Vad är det för slags bil du vill ha? Och hur mycket pengar du kan lägga på att köpa den?

Den första frågan hittar du svaret på genom att tänka efter vad du ska använda bilen till. Är det för att transportera familjen till träningar och dig själv till jobbet varje dag? Eller är det en bil som mest används i semestertider? Är det viktigt med mycket bagageutrymme eller är det höga farter du drömmer om? Alla dessa frågor och många fler därtill gör dig till en bättre bilköpare. 

Den andra frågan kan du besvara genom att göra en budget, och titta igenom inkomster och utgifter. Då får du en uppfattning om hur mycket bilen får kosta. Och glöm då inte att det tillkommer flera utgifter varje månad. 

Se även: Så gör du en budget

Med dessa två grundläggande frågor ur världen kan du börja leta dig fram genom bilmärken, modeller, vad bilen ska köras på och alla andra spännande frågor. 

Ta god tid på dig

Om du i vanliga fall gillar snabba affärer så är bilköpet ett tillfälle när du verkligen ska ta det lugnt och se till att du får chansen att gå igenom alla detaljer. Låt dig inte stressas av säljaren heller. 

Du behöver tid för att gå igenom bilens olika delar i lugn och ro - inte bara för att kolla att de fungerar just nu, utan minst lika mycket för att veta att de inte är i så dåligt skick att en dyrbar reparation kan står för dörren.

Därefter är det dags för en provtur, och den ska du använda för att dels fundera på hur det känns att köra bilen, dels lyssna och titta efter eventuella felaktigheter. 

Läs även: Checklista när du köper en begagnad bil

Se till att alla papper är i ordning

Alla bilar ska ha en servicebok - som idag kan vara antingen fysisk eller digital. Den ska du både få inspektera innan det blir affär och få med dig om du bestämmer dig för att köpa. I serviceboken ska alla reparationer och servicetillfällen noteras, så den är en bra guide till vilket skick bilen du har framför dig egentligen befinner sig i. Det ska även finnas papper från den årliga besiktningen. Har det skett större reparationer bör det även finnas dokumentation på dem. 

Saknas serviceboken eller annan dokumentation finns det all anledning att avstå från att köpa - hur bra priset eller bilen än verkar vara. 

Förutom att granska serviceboken så ska du även kolla att chassinumret på bilen stämmer överens med övriga handlingar.

En viktig sak att komma ihåg är att du inte har samma skydd när du köper bil av privatperson som när du köper av en bilhandlare. Det är Köplagen som gäller vid köp av från privatperson, och den är inte tvingande. Du kan inte klaga i efterhand på fel du borde ha känt till, så därför behöver du vara mycket noggrann när du undersöker bilen. Läs mer om detta hos Konsumentverket 

Transportstyrelsen har information om bilen

Gå in på Transportstyrelsens hemsida. Med hjälp av registreringsnumret och BankID går det att få fram skulder, information om när bilen besiktigades senast, hur många ägare den haft, tillverkningsår och mycket annat. Du kan även ringa din närmaste märkesverkstad och säga att du är spekulant på en bil. De kan ofta hjälpa dig med servicehistorik och att ta reda på servicekostnader. Om bilen har kamrem och den snart ska bytas så kan det resultera i en obehaglig överraskning.

Låna pengar för att köpa bil en begagnad bil

Har du hittat drömbilen till ett fantastiskt pris? Du kan finansiera ditt bilköp genom ett privatlån från Santander. Du får ett icke-bindande erbjudande direkt på skärmen när du gjort klart ansökan.

Ett annat alternativ är att långtidshyra en bil istället för att köpa den. Du bestämmer själv hyrestid, körsträcka och månadskostnad. Läs mer om privatleasing

Läs även: Ska du köpa husvagn? Läs det här innan

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan