Två män på en segelbåt

Ska du köpa båt? Välj rätt!

Ska drömmen om en egen båt äntligen bli verklighet? Eller har du precis börjat fundera på att skaffa en? Oavsett vilket så finns det en del saker som du bör tänka på när det är dags att välja båt.

Att skaffa egen båt är något många av oss drömmer om, och faktiskt lyckas förverkliga. Men innan du ger dig ut på böljan den blå är det bra att fundera kring vad det är för slags båt du egentligen vill köpa.

Om du inte är van båtköpare finns det en hel del du kan göra innan sökandet efter rätt båt blir mer konkret. Börja till exempel med att läsa båttidningar, titta på båtvideos och framför allt fråga vänner som redan har båt. Det är också en bra idé att du lär dig namnen på lite olika båtmodeller. Skillnaden mellan en segelbåt och en motorbåt kan du ju redan. Men känner du igen namn som Nimbus, Buster, Yamarin, Finnmaster eller Tracker?  För att inte tala om Najad, Bavaria och Omega? De har alla de gemensamt att de tillhör de populäraste båtarna i Sverige i dag - oavsett om du söker en motorbåt eller en segelbåt.

Du bör även ha säkrat att du har en båtplats innan köpet är klart. Även detta kräver en del eftertanke: Var finns det platser tillgängliga, och hur ligger de i förhållande till din bostad och där du tänker använda båten? Båtplatsens storlek och kostnad är också viktiga faktorer.

Gå på båtmässa

Ett bra sätt att inte bara lära namnen utan även få titta på dem i verkligheten är att besöka en båtmässa. På sådana visas en mängd båtar i olika storlekar och prisklasser, som du kan bekanta dig med. Och dessutom finns det hundratals erfarna båtägare på plats som i de flesta fall gärna svarar på frågor. På nätet finns det sajter som Sök båt där du kan kolla efter begagnade båtar.

Båtmässan kan även vara ett bra tillfälle att förstå vad olika termer betyder - allt från styrpulpet och durk till ruff och skylight.

Vilken båtmodell ska jag välja?

För att få lite mer kunskap vände vi oss till Kristoffer Gjølstad, som arbetar på Hydrolift, en norsk båttillverkare utanför Fredriksstad. Han har många års erfarenhet av både båtliv och båtförsäljning, Kristoffers viktigaste tips är att börja från grunden:

- När du ska köpa båt är det viktigt att du verkligen tänker efter vad du ska ha båten till. Och så måste du ha en tydlig bild av din budget, hur mycket pengar du kan lägga på båtköpet.

Kristoffer har träffat många båtköpare, och vet att det finns stora skillnader i vad de letar efter. För en del är det viktigaste att det finns gott om plats, de vill ha en båt som hela familjen får plats i och som man kan åka på utflykt med. För andra är det fart och form som är avgörande, de drömmer om en båt som går fort och som de kan komma långt med.

Beroende på vilka egenskaper du söker efter kan olika båtmodeller vara det rätta.

Golden retriever med familj i bakgrund på båtbrygga

Båtar för hela familjen

- Om det är en familjebåt för allround-bruk du letar efter rekommenderar jag en skärgårdsjeep, det är ofta öppna båtar eller som har en liten kabin. En sådan passar bra om du mest tänker dig dagsutflykter, eller vill ha en båt du kan fiska med. Skärgårdsjeepar är ofta anpassade för vattensporter, de kan ha en stång för vattenskidåkning eller en wakeboard-lösning i aktern.

En annan bra familjebåt för skärgårdsutflykter är hyttbåtar - i en sån åker du lika bekvämt oavsett väder. Om du har ett sommarhus på en ö och behöver båt för att ta dig dit är hyttbåten också ett bra alternativ.

Annars kan du välja en styrpulpetbåt - de är mycket populära och ofta den första båten man har eftersom de är enkla att köra med och prisvänliga.

Exempel på båtar i de modellerna är: Finnmaster P8, AMT 210DC och Husky R6.

Yamaha Buster SuperMagnum

Långa utflykter eller hög fart?

Om det är en båt för längre utflykter du funderar på finns det annat du ska titta efter, berättar Kristoffer. Även om du bara ska vara ute ett par nätter i taget bör du välja en båt som är anpassad för övernattningar - som till exempel har en kabin utrustad för övernattning och som har en toalett samt en färskvattenstank. En modell som kan passa dig i så fall är en cabin cruiser, den har gott om plats, alla faciliteter och är gjord för längre turer.

- Den sortens båtar är lite bredare än en båt byggd för fart. Det betyder att den är mer stabil och att du får mer plats inombords.

Detta betyder ju förstås att om det är fart och fläkt du drömmer om så är det raka motsatsen du ska titta efter. Enligt Kristoffer är det framför allt två saker du ska tänka på:

– Om du vill kunna köra din båt i hög fart ska den vara lite längre än de allra minsta. Och den måste ha ett skrov som är anpassat för höga farter och som tål att ha tunga motorer monterade i aktern, som exempelvis Buster SuperMagnum.

För många som vill köra snabbt har ribbåtar blivit ett alternativ. Det är en uppblåsbar båt med hårt skrov, som finns med både utombords- och inombordsmotor.  Ribbåtar finns i flera olika storlekar och utföranden.   

Segelbåt ligger förtöjd vid klippa

Vill du köpa segelbåt?

Så här långt har det mest handlat om motorbåtar, men för många har drömbåten segel. Även här finns det mycket att välja mellan, från små jollar till stora havskryssare. Det är dock ingen skillnad på de frågor du bör tänka igenom när du köper segelbåt - de två viktigaste är fortfarande vad du ska ha båten till, och vilken budget du har.

Däremot kan det vara värt att komma ihåg att de flesta segelbåtar kräver mer utrustning än motorbåtar. Du ska ju till exempel ha både segel och motor.

Vad får båten kosta?

En sista viktig faktor när du väljer båt är förstås hur mycket pengar du kan lägga på den. Och i det sammanhanget är det bra att komma ihåg att det inte enbart är själva båten som kostar, du behöver även till exempel tillbehör samt vinterförvaring för båten. En bra idé är att göra en budget som inkluderar olika kostnader och utifrån den se hur mycket du kan lägga på själva båten.

Läs mer om olika kostnader i vår checklista när du köper begagnad båt

Vårt Fritidslån

  • Låna upp till 80 % – Resten betalar du kontant eller med ett inbyte.
  • Garanti – Sex månaders extra garanti om du tecknar minst ett år.
  • Låneskydd – Extra trygghet om något oförutsett skulle inträffa.

Läs mer om vårt Fritidslån