Närbild på hand som håller i olika färgprover med vänner som målar om vardagsrum i bakgrunden

Låna till renovering

Har du bestämt dig för att renovera ditt boende, och vill titta närmare på att ta ett renoveringslån för det? Vi hjälper dig med vilka frågor du ska ställa och vad du ska räkna på.

Att renovera sitt boende är något många av oss funderar på - det kan vara för att bo bättre eller öka värdet på vår investering. När man går i sådana tankar är det naturligt att titta på olika möjligheter till finansiering. 

Vad kommer din renovering att kosta?

Det första du bör göra är att skaffa dig en översikt av vad ditt projekt kommer kosta. Din ekonomi och dina planer påverkar vilken typ av finansiering din renovering eller dina inköp kräver.

Du har alltid nytta av att göra en
budget med såväl inkomster som utgifter innan du räknar ut renoveringskostnaderna.

När du kommit så långt att du känner till både din budget och vilka renoveringar du vill göra är det klokt att titta på om ett lån är rätt för dig. 

Vad kostar det att ta ett renoveringslån?

Vad det verkligen kostar att låna till din renovering beror dels på hur stor renoveringen är och på räntan – alltså, hur mycket du lånar och hur lång återbetalningstiden är.

Sammantaget blir det totala lånet dyrare om du betalar tillbaka under en längre tid, eftersom du betalar ränta i fler månader, men att förlänga återbetalningen ger andra fördelar. Hos oss kan du ansöka om lån utan säkerhet (även kallat privatlån) på mellan 10 000 och 350 000 kronor.

Två räkneexempel

För att ge dig en tydligare bild har vi tagit fram ett par exempel: I bägge har har vi räknat på en renovering som kostar 100 000 kronor, men utgått från två olika återbetalningsperioder – 3 år respektive 5 år. Exemplen visar på hur återbetalningstiden spelar stor roll för din månatliga kostnad.

Räkneexempel 1

Ett lån på 100 000 kronor som återbetalas på 3 år:

Ränta: 9,8 %* (exempelränta)
Återbetalningstid: 3 år
Månadskostnad: 3217 kr/mån
Total kostnad för lånet efter 3 år: 115 824 SEK

 

*Observera att räntan är rörlig och sätts individuellt efter en kreditkoll. F.n. 3,95-12,95 % (effektiv ränta 4,02-13,75 %).

Räkneexempel 2

Ett lån på 100 000 kronor som återbetalas på 5 år:

Ränta: 9,8 %* (exempelränta)
Återbetalningstid: 5 år
Månadskostnad: 2115 kr/mån
Total kostnad för lånet efter 5 år: 126 893 SEK

 

*Observera att räntan är rörlig och sätts individuellt efter en kreditkoll. F.n. 7.95-15.40 % (effektiv ränta 8,25-16,53 %).

Som exemplen visar kostar lånen sammantaget olika mycket beroende på vilken återbetalningstid du väljer. Att betala tillbaka under en kortare tidsperiod gör att den sammanlagda summan för lånet bli lägre.

Genom att betala tillbaka under en längre tidsperiod sänks din månadskostnad, medan den totala lånesumman blir högre.

Kom ihåg att inte låna mer pengar än du faktiskt behöver. Börja med att noggrant planera din renovering eller dina inköp.

Läs också: Hur mycket får jag låna?

Ha även i åtanke att din bostad kan värderas högre vid försäljning om du gjort en badrums- eller köksrenovering.

Vårt privatlån

  • Låna 10 000 – 350 000 kronor utan krav på säkerhet.
  • Ränta mellan 7.44% till 15.40%.
  • Ingen uppläggningsavgift.
  • Inga aviavgifter (vid betalning via autogiro).
  • Lånebesked direkt.

Ansök om ett lån

Ett räkneexempel:
Vid ett lån på 90 000 kr som återbetalas på 8 år med räntan 10,70% (inkl. aviseringsavgift 0 kr vid autogiro och uppläggningsavgift 0 kr om du ansöker om lån via www.santanderconsumer.se) blir den effektiva räntan 11,24%. Du betalar 1 399 kr/månad och antalet avbetalningar är 96, dvs. ett totalbelopp på 134 327 kr. Räntan är rörlig och kan variera från 7.44-15.40%. Den effektiva räntan kan variera från 7.70-16.53%. (April 2024)

Kortköp kan vara ett alternativ

Beroende på hur omfattande dina renoveringsplaner är kan det vara smart att fundera på det är ett lån du bäst behöver. För mindre upprustningar eller fixande kan ett kreditkort räcka långt. Med vårt kreditkort Mitt kort+ handlar du räntefritt i 60 dagar. Ansluter du dessutom ditt kort till återbäringsprogrammet kan du få pengar tillbaka när du handlar online. I dag är över 200 butiker anslutna till programmet med återbäring upp till 25 %. Mitt kort+, effektiv ränta 17,55% (december 2019).

Försäkra ditt lån

Tänk på att det kan vara klokt att lägga till Låneskydd när du tecknar ett privatlån. Låneskydd är en försäkring som täcker månadsbetalningarna av ditt lån, i upp till ett år, om du blir sjukskriven eller ofrivilligt arbetslös.

Samla dina lån 

Har du flera lån? Det kan i så fall vara en god idé att se över möjligheten till att samla dina lån. Om du samlar dina lån kan du sänka din månadskostnad och få bättre kreditvärdighet och villkor.

Läs också: Vad är Låneskydd?