Kvinna som håller i målarpensel med rosa färg

Renovera och höj värdet på din bostad

Att renovera sitt boende är någonting som många svenskar satsar på - nu mer än någonsin. Enligt Renoveringsindex var renoveringsviljan under sommaren 2019 den högst uppmätta på fyra år.

Det kan finnas många orsaker till varför vi bestämmer oss för att rusta upp eller fixa i bostaden, men en av de vanligaste är att vi vill höja värdet inför en försäljning - i närtid eller på sikt.

Om det är värdeökning du har i tankarna finns det några viktiga saker att tänka på. Vi har samlat några av dem här:

Ta hjälp av en expert

Innan du går igång med omfattande upprustningar så kan det vara bra att få lite råd från proffsen. Om du planerar att sälja inom det närmaste året är det en god idé att prata med en eller flera fastighetsmäklare innan du sätter renoveringsplanen - vad tycker de att du ska fokusera på och vilka tips kan de komma med? De flesta fastighetsmäklare har bra koll på vad deras kunder tittar efter - och vad de inte går igång på.  Många erbjuder dessutom en gratis värdering i samband med försäljning.

Par målar om rum

Fixa skavankerna först

Det är viktigt att tänka smart när du väljer vad du ska renovera. En stor omgörning av köket kan vara både roligt och mer utmanande, men det finns fördelar med att istället satsa på mindre storslagna projekt. Om du har trägolv så kan det vara en rejäl kvalitetshöjning att du slipar dem i alla rum. Samma sak med väggar och tak - att ge dem ett nytt lager färg kan vara en investering till lägre kostnad som verkligen betalar sig.

Både kök och badrum ligger i topp för renoveringsprojekt, men här kan det vara värt att tänka till lite extra. Om du tänkt bo kvar i flera år kan du satsa på att skapa det kök eller badrum som du själv helst vill ha - från färg och storlek till utrustning. Då kan en renovering bidra till att höja värdet, medan det främsta målet är att du ska trivas. 

Renovera för köparen

Ifall du däremot tänker sälja inom en snar framtid och främst renoverar för att öka värdet bör du välja en annan plan. Då är det bättre att fixa till grundläggande delar. I badrummet kan det betyda att du lägger mer krut på att se till att det inte finns några fuktskador, att alla rör är hela och handfat och toalett ser fräscha ut än att du byter ut badkaret, installerar golvvärme och målar väggarna laxrosa. 

Samma sak när det gäller köket - du kanske drömmer om röda väggar, guldglänsande kranar och en varmluftsugn i svart, men då kan du inte räkna med att en köpare ska tycka sig ha hamnat i drömköket. För att få spekulanterna på din bostad att känna sig tilltalade och välkomna är det bättre att satsa på klassiska färger och att fixa till skavanker och ofräscha ytor.

Att få en köpare att känna sig trygg och väl till mods med badrummets och kökets tillstånd är ett bra mål för att höja värdet på boendet. Att däremot skapa sina drömmars kök och badrum kan få motsatt effekt - den potentiella köparen ser hur det kommer att krävas en massa arbete för att få fram drömbostaden per dennes definition.

En tanke som är väl värd att hålla i huvudet när du tänker sälja inom en snar framtid är att för många möjliga köpare är kök- och badrumsrenoveringar något de själva drömmer om, och då är det bättre att du ger dem en god grund att bygga vidare på än att du själv gör en massa dyra förändringar. Och för dem som inte gillar att renovera är kök och badrum som ser fräscha ut en betryggande signal.

Två män står på stegar och målar vit trävilla

Glöm inte utsidan om du bor i hus

Ifall du bor i lägenhet är det oftast bara insidan av huset du behöver tänka på. Om du däremot bor i hus finns det flera saker du kan göra för att öka värderingen av huset. Det finns potential för värdeökning genom att fixa till såväl utsidan av huset som trädgården - Det är trots allt dessa som är det första köparen ser av huset. 

Syna fasaden, taket och fönster för att se om något är trasigt eller ser ofräscht ut. Precis som med invändigt fixande är det bättre att fokusera på skador och skavanker istället för stora omgörningsprojekt.

Samma sak med tomten - röj upp ordentligt och fixa sånt som ser trist ut. Det är bättre att räfsa bort gamla löv och såga ned döda grenar än att börja måtta för en swimmingpool.