Cirkulär ekonomi - Vägen till hållbar tillväxt
Cirkulär ekonomi handlar om hållbarhet och att minimera avfall. Läs om hur Santander bidrar och bli inspirerad att göra skillnad själv.
När världen står inför växande miljöutmaningar behövs det nya sätt att tänka gällande tillväxt och konsumtion. Här kommer cirkulär ekonomi in i bilden som en lösning som kombinerar hållbarhet och ekonomisk utveckling. Men vad är cirkulär ekonomi, och hur kan vi som samhälle – och individer – bidra till denna omställning?
Vad är cirkulär ekonomi?
Cirkulär ekonomi är ett förhållningssätt till ekonomi och produktion där jordens resurser återanvänds och återvinns i stället för att sluta som avfall. Det handlar om att sluta cirkeln och skapa ett system där material och produkter är i bruk så länge som möjligt.
I en traditionell linjär ekonomi har vi ett "slit-och-släng"-tänk: vi utvinner råvaror, producerar varor, konsumerar dem och slänger dem sedan. Cirkulär ekonomi bryter med denna modell och fokuserar i stället på återvinning, reparation och återbruk för att minimera resursslöseri och miljöpåverkan.
Cirkulär ekonomi – motsatsen till linjär ekonomi? Föreställ dig en linjär ekonomi som en rak linje: råvaror går in i ena änden och avfall kommer ut i den andra. I en cirkulär ekonomi ser vi i stället resurser som ett kretslopp där inget går till spillo.
Detta skifte kräver en fundamental förändring i hur vi designar produkter och tänker på konsumtion. Produkterna ska designas för att demonteras, repareras eller återanvändas och företag måste beakta hela produktens livscykel redan i utvecklingsfasen.
Exempel på detta sätt att tänka är delningsekonomin, där vi delar resurser som bilar och hem, eller företag som erbjuder "produkt som en tjänst" där man hyr i stället för att äga.
Kort sagt är cirkulär ekonomi inte bara motsatsen till linjär ekonomi, utan snarare ett smartare och mer hållbart sätt att tänka kring konsumtion och produktion.
Vad gör samhället i dag?
Det finns numera ett växande globalt intresse för den cirkulära ekonomin. EU har tagit ledningen med handlingsplaner för att främja cirkulära lösningar, och många länder inför politik för att öka återvinningen och minska avfallet.
Sverige har ambitionen att vara en föregångare inom avfallssortering och återvinning. Exempelvis finns det kommunala initiativ som uppmuntrar medborgarna att återvinna material. Och företag som arbetar med cirkulära affärsmodeller får stöd att utveckla sina lösningar.
Men det finns fortfarande utrymme för förbättringar. Även om vi är bra på återvinning producerar vi fortfarande stora mängder avfall och värdefulla resurser går till spillo. För att ändra på detta krävs en gemensam insats från myndigheter, företag och konsumenter för att göra den cirkulära ekonomin till en naturlig del av vardagen.
Hur bidrar Grupo Santander globalt till den cirkulära ekonomin?
På Grupo Santander arbetar vi aktivt för att minska vår miljöpåverkan genom olika hållbara initiativ. I länder som exempelvis Polen, Portugal, Spanien och Storbritannien återvinns gamla betal- och kreditkort. Dessa förvandlas till stadsmöbler som doneras till offentliga institutioner.
Bara under 2023 återvann vi 485 155 kort, vilket gav nytt liv åt 2,4 ton plast. Dessutom har vi med vårt initiativ gett ut över 4,5 miljoner hållbara kort, vilket förra året hjälpte Santander att eliminera 22 ton engångsplast och minska CO₂-utsläppen med 360 ton bara i Spanien.
År 2023 uppmärksammades Grupo Santanders hållbara ansträngningar när den spanska certifieringsorganisationen AENOR förnyade vår "Zero Waste"-certifiering i Santander Group City med ett imponerande resultat på 98,8 %. Denna certifiering visar att en stor del av vårt avfall återvinns.
2019 blev Grupo Santander den första banken att uppnå "Zero Waste"-certifiering. Det understryker vårt starka engagemang för hållbarhet, respekt för miljön och vårt bidrag till den cirkulära ekonomin.
Hur kan du bidra till en cirkulär ekonomi?
- Återbruk och återvinning: Sortera ditt avfall på rätt sätt och stöd återvinningsinitiativ. Reparera saker som kan fixas och ge nytt liv åt gamla föremål genom att donera dem till secondhandbutiker.
- Kvalitet framför kvantitet: Prioritera hållbara produkter framför engångsartiklar och undvik "slit-och-släng"-kulturen. Investera i återanvändbara alternativ som tygpåsar och uppladdningsbara batterier.
- Tänk på transport: dela bilen med andra, använd kollektivtrafik eller byt till en elbil för att minska ditt CO2-avtryck.
- Stöd hållbara företag: Köp produkter från företag som arbetar med återvinning och hållbara lösningar. Detta inkluderar allt från exempelvis kläder till elektronik.
- Bli medveten om din konsumtion: köp bara det du verkligen behöver och välj hållbara lösningar när du handlar.
- Även små handlingar kan göra stor skillnad när vi alla bidrar till en mer cirkulär ekonomi.
Hur ser framtiden för en cirkulär ekonomi ut?
Cirkulär ekonomi är inte bara en trend, utan en nödvändighet för att säkerställa en hållbar framtid. Det kräver att regeringar, företag och individer arbetar tillsammans för att skapa en värld där resurser används klokt och ansvarsfullt. På Santander stödjer vi denna utveckling genom att erbjuda finansiella lösningar som gör det lättare för dig att göra hållbara val. Vi tror på en framtid där ekonomisk tillväxt och ansvar går hand i hand. Är du redo att ta första steget mot en mer cirkulär livsstil? Det börjar med små enkla förändringar i dag.
Läs mer

Klimat och kommunikation hänger ihop

Varför är hållbarhet viktigt för en bank?
