Res hållbart

I en värld där reslust möter miljömedvetenhet har hållbart resande blivit ett sätt att utforska vår planet samtidigt som vi tar hand om naturen för kommande generationer. Vi har samlat våra bästa tips på hur du kan göra din nästa resa lite mer hållbar.

Välj miljövänligt boende
Ditt val av boende kan påverka ditt koldioxidavtryck avsevärt. Välj miljövänliga boenden, som hotell med gröna certifikat eller gästhus som prioriterar hållbara metoder. Exempel på certifikat är LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) eller Green Key. Leta efter funktioner som energieffektiva apparater, vattenbesparande initiativ och program för avfallsminskning. Tveka inte att fråga hotellet direkt om deras miljövänliga metoder. Ansvarsfulla företag kommer att vara transparenta och ivriga att dela sina initiativ med potentiella gäster.

Kompensera dina koldioxidutsläpp
När du köper en flygbiljett, kan du välja att CO2-kompensera. Det innebär vanligtvis att du betalar en extra avgift som går till miljöprojekt, som att plantera träd, investera i förnybar energi eller stödja initiativ som minskar koldioxidutsläpp. Genom att göra detta tar du ansvar för miljöpåverkan av ditt flyg och bidrar till insatser som hjälper till att balansera utsläppen som produceras under din resa.

Omfamna långsamt resande
Istället för att försöka se allt på kort tid, omfamna konceptet med långsamt resande. Tillbringa mer tid på färre destinationer, vilket gör att du kan fördjupa dig i den lokala kulturen, stödja småföretag och skapa djupare kopplingar till samhället. Du kan också välja att ta tåget i stället för flyg. Se resan som en upplevelse i stället för endast transport.

Prioritera kollektivtrafik och cykling
Ett av de bästa sätten att upptäcka en ny plats är att använda kollektivtrafik eller cykla runt. Det är inte bara ett utmärkt sätt att utforska, utan det minskar också ditt koldioxidavtryck. Undersök om ditt hotell erbjuder hyrcyklar eller om City Bikes finns i närheten.

Stöd lokala och hållbara företag
Välj restauranger som serverar lokalt odlade, ekologiska och säsongsmässiga råvaror. Detta bidrar inte bara till den lokala ekonomin, utan det hjälper också till att minska koldioxidavtrycket för import och transport av mat.

Respektera djurliv och naturliga miljöer
När du utforskar naturen, följ principerna för "Leave No Trace" (Lämna inget spår). Respektera djurlivet genom att observera på avstånd, hålla dig på avsedda stigar och avstå från att störa känsliga ekosystem. Om du är intresserad i djurparker är en grundförutsättning att djurskyddet står i fokus och att djurens välmående går före kommersiella intressen. Undvik parker som erbjuder shower eller närkontakt. 

Delta i hållbara aktiviteter
Välj turer och aktiviteter som prioriterar miljöbevarande och kulturell uppskattning. Snorkla ansvarsfullt, vandra med eftertanke och stöd djurskyddsområden som prioriterar djurens välmående.

Genom att göra medvetna val kan du ge dig ut på otroliga resor samtidigt som du lämnar spår av respekt efter dig.