Så får du en klimatvänlig jul

Man behöver inte tacka nej till det roliga för klimatets skull, så länge man bara firar på ett smartare sätt. Vi ger dig en guide till en mer klimatvänlig jul.

Det krävs inga större omvälvningar för att få en mer klimatvänlig jul. Det handlar faktiskt bara om att köpa mindre - och mer eftertänksamt. Det är framför allt vår överkonsumtion som är skadlig för klimatet. Men överkonsumtionen är relativt lätt att skära bort utan att det går utöver en traditionell jul.

Mikael Bellers Madsen, projektledare på den gröna tankesmedjan Concito, tror att man kan ha en traditionell julafton med julmat, ljus och presenter under granen, om det är det man önskar. ”Det är vanligtvis fokus på vad vi gör på julafton, och då kan vi sitta där med tända ljus och få dåligt samvete, men det är bättre att njuta av julafton och sedan lyssna på vårt dåliga samvete resten av året", säger Mikael Bellers Madsen.

Enligt Concito ska en klimatvänlig jul därför handla mer om ditt allmänna beteende och konsumtion under hela julsäsongen än om själva julafton.

Hur får du en mer klimatvänlig jul?

Nu när vi har de allmänna principerna för en klimatvänlig jul på plats kommer vi i nästa avsnitt att titta närmare på de enskilda delarna som typiskt sett är en del av julen.

Julbelysning
Ljus är fantastiskt mysigt, men ljusvax och paraffin tillverkas av fossila bränslen och är också en källa till partikelföroreningar i hemmet.

Värmeljus har en extra utmaning på grund av att de vanligtvis görs i en metallskål som också är skadlig för miljön. Det går att få värmeljus gjorda i plastskålar, och de är faktiskt lite bättre för miljön, men oavsett vilken skål ljuset är tillverkat i så kan du se till att de tomma skålarna återvinns. Det finns även LED-värmeljus, som i sig själv inte bidrar till ett dåligt inomhusklimat, eftersom ingen förbränning sker och därför inga giftiga partiklar frigörs. Så länge du lämnar in använda batterier för återvinning kan du tryggt byta ut ljuset till LED.

”LED är helt klart att föredra, men egentligen tycker jag att man ska tända alla ljus man vill på julafton. Å andra sidan kan man låta dem vara ifred resten av året", säger Mikael Bellers Madsen.

Om du köper vax- eller paraffinljus, se till att leta efter Svanenmärket. Detta säkerställer att ljusen trots allt är mer miljövänliga och mindre skadliga för inomhusklimatet än andra ljus.

Ljuskedjor
Ljuskedjor är också en stor del av julstämningen, men det enkla rådet här är att använda färre ljuskedjor! Det behövs förstås extra ljus i den mörka tiden, men fundera på om det är nödvändigt att täcka hela huset med ljuskedjor.

Dessutom bör du se till att lamporna du sätter upp är med LED-lampor. De är mest energieffektiva och håller 10 till 25 gånger längre än glödlampor. LED avger vanligtvis bara en femtedel av den CO2 som normala ljuskedjor släpper ut.

Det betyder inte att du ska rusa ut och köpa nya ljusslingor. Använd kedjan du har tills den slits, köp sedan en ny LED-kedja. Det är som sagt överkonsumtionen som kostar CO2-kontot och därför ska man inte byta ut något som fungerar.

Papper till dekorationer och paket
På detta område kan du ta det relativt lugnt. På europeisk nivå kommer ungefär hälften av all pappersproduktion från återvunnet papper. Det nyproducerade papperet man kan köpa i svenska butiker kommer ofta från producenter i Skandinavien och här uppe i norr är stora delar av energin för papperstillverkning förnybar. Dessutom använder producenterna de delar av virket som inte kan förvandlas till papper som biobränsle för att driva pappersproduktionen.

Produktionen av papper är därför mycket effektiv och företagen ser också till att träden återplanteras. Du behöver därför inte vara så rädd för att slå in presenter eller göra juldekorationer av papper, om du bara är uppmärksam på var det produceras, och du ser till att återvinna det du kan till nästa år.

Färgat papper är inte värre än vitt papper, så din jul behöver inte vara färglös för att vara miljövänlig. Det typiska sättet att göra papper blankt är att rulla det med till exempel kalk och det är inte heller något problem för klimatet. Om papperet är täckt med blank plast eller liknande bör du dock välja något annat.

GettyImages-699094633.jpg

Julgran
Julgranen drar regelbundet rubriker i media och granen är ofta något som skapar stor debatt. Det kan tyckas vara slöseri att vi fäller en gran för att dansa runt den på julafton, men enligt projektledaren från Concito är granen inte så viktig.

"Jag tror att anledningen till att folk bryr sig så mycket om granen är att granen förknippas med något naturligt och att vi "stjäl från skogen", men granen står bara för en liten del av CO2-utsläppen på julafton", säger Mikael Bellers Madsen som uppmanar dig att skaffa en fin julgran, som du brukar, och sedan fokusera på färre presenter och mer klimatvänlig julmat i december.

Enligt Concito släpper en julgran ut cirka 10 kg CO2 i samband med produktion och transport. Därför är det viktigt att du funderar på vad du gör med granen efter jul. De resurser trädet har kostat ska helst inte gå till spillo.

Om du inte själv kan förvandla granen till en skärbräda eller liknande kan du lämna in den på en återvinningsplats där den förvandlas till flis och används till biobränsle.

Alternativt kan du köpa ett plastträd som du kan använda år efter år. Drygt 50 kg CO2 släpps ut under produktionen, men enligt Concito har plastträdet betalat sig CO2-mässigt efter fem år, om man jämför med att fälla ett nytt träd varje år.

Julmiddag
Vi vet trots allt att det bästa för miljön är att undvika kött och det har också blivit lättare de senaste åren med kunskapsspridningen om smakrika, växtbaserade alternativ.

Concito har räknat ut julmiddagen och kommit fram till att en klassisk julmeny för fyra personer släpper ut 130 kg CO2. En julmiddag med gås istället för skinka och flera grönsaker istället för köttbullar och priskorv släpper ut endast 65 kg.

Om du vill gå en mer klimatvänlig väg utan att helt avsäga dig kött på julafton, då är det bättre att servera fågel i stället för skinka. En julskinka på 1,5 kg släpper ut 34 kg CO2, vilket är 10 kg mer än en gåsstek på 1,5 kg.

Se också till att skruva upp tillbehören och ner för köttet. Om du serverar några läckra sallader till kan du ofta nöja dig med en fågel.

Blir det rester över från julbordet är det viktigt att de inte hamnar i papperskorgen. Det är ett slöseri med de resurser som används under produktion och tillberedning. I december slänger vi 12 % mer än under resten av året.

"Gå inte bara bort från julbordet. Åtta timmar senare slänger du ut det mesta eftersom du inte orkar titta på det. Hjälp i stället varandra att samla ihop det, så blir det god julmat även dagen efter", säger Mikael Bellers Madsen.

Det bästa du kan göra i förhållande till klimatet är att packa undan maten och vänta med att ställa de varma sakerna i kylen tills de svalnat. Ju varmare maten är när du ställer den i kylen, desto mer energi krävs för att kyla ner den. Det är därför bra för miljön och för bakteriefloran i kylen om nedkylningen sker snabbt. Tänk dock på att maten måste finnas i kylen senast fyra timmar efter att du har ätit, av livsmedelshygieniska skäl.