Johan Olsson sitter på en bänk i sin trädgård i en randig stickad tröja

Skidlegendaren Johan Olsson ger sina bästa pausrutiner för hemmajobbaren

Många svenskar jobbar hemifrån i dessa tider, och väldigt många tar inte de välbehövliga pauser man behöver för att lyckas behålla energin hela arbetsdagen. Vi frågade skidlegendaren Johan Olsson om hans bästa tips – både hur man får in pauser och rörelserutiner i vardagen.

– Man har ju inte många chanser till pauser under en intensiv arbetsdag. Därför lyfter jag ofta upp den enkla kaffekoppen efter lunch till att bli en efterlängtad paus. Jag byter till en bekvämare plats, och jag tror även mycket på vikten av att byta tankemönster – till exempel att inte prata med kollegorna om jobb, utan om intressen och hobbys. Pauser behöver egentligen inte vara så storartade, det är viktigare att de blir av.

Hemmaträning behöver inte vara komplicerad
Enligt Johan Olsson behöver inte hemmaträningen vara så komplicerad, oftast har vi redan det som krävs för att göra enkla övningar – både för den som vill få upp pulsen och den som vill röra sig lite lätt.

– Har man bara ett halt golv och ett par ullstrumpor så är möjligheterna oändliga för riktigt tunga bålövningar. Men tycker man som jag att en träningsmatta är skönare att ligga på så kan man testa mitt hemmastyrkeprogram som är superenkelt: 

1

Armhävningar (som ju är en fantastisk hemmaövning) 

2

En mix av bål bestående av till exempel situps, rumplyft, sneda situps och raka benlyft (här är det många repetitioner som gäller, upp mot 50 stycken totalt!)  

3

Utfallssteg på bänk/soffa/stol. Lägg upp ena benet bakåt på en bänk och den andra foten i golvet, och böj på benen som du har i marken.

– Jag brukar köra de här övningarna med kort vila mellan, och sedan vila lite längre när jag börjar på ett nytt varv. Hur många varv det blir beror på hur mycket jag orkar eller hur mycket tid jag har. Investerar man i en pilatesboll så ökar möjligheterna att göra fler hemmaövningar i stor skala.

Skapa rätt förutsättningar

Många vet att rörelse och pauser är absolut nödvändiga under arbetsdag, det svåra är oftast att skapa en hållbar och långsiktig rutin. Men det finns ett par knep som underlättar uppstartssträckan.

– Man måste först och främst prioritera, och skapa förutsättningar för att underlätta för träning. T.ex. att träningskläderna är lättåtkomliga i hemmet, så att uppstartsträckan inte är så lång. Eller att investera i de där prylarna som faktiskt gör att motivationen och lusten att träna blir högre. Att prioritera kan ju faktiskt innebära att man skippar det sena programmet som man ville se på tv, och går och lägger sig för att orka träningen efter jobbet nästa dag.

Jag vet att jag behöver daglig träning för mitt fysiska och mentala välmående, därför avsätter jag en rätt rejäl träningstid varje dag. Tid som jag såklart hade kunnat använda till annat i mitt företag, och som kanske skapat bättre resultat på kort sikt. Men på lång sikt vet jag att jag mår bra av daglig fysisk träning, och det håller uppe både min kreativitet och förmåga att fokusera över lång tid.

En vanlig dag hemma hos Johan Olsson

Johan Olssons dagar ser inte riktigt likadana ut som de gjorde när han var elitskidåkare. Men det finns fortfarande många inslag av träning i hans vardag – i kombination med jobb och familjeliv.

– Min arbetsdag börjar strax efter klockan 08.00 då barnen lämnats på skolan. Under vintern är det ofta en coaching i form av en tekniklektion på skidor för en grupp eller en privatlektion i 90 minuter. Efter det så passar jag ofta på att genomföra min egen träningstimme och även spela in något material för någon av våra sociala kanaler. Efter lunch så är det tid för digitala möten, och redigering av de teknikfilmer jag spelat in under förmiddagen fram tills att barnen kommer hem från skolan. Från 15-tiden tar jag ofta en paus i arbetet och spenderar tiden med barnens aktiviteter, och plockar först upp datorn när de har somnat och svarar på de mejl jag fått under dagen.

Johans tre bästa tips för att behålla eller återfinna flytet på jobbet

  1. Kliv upp och ta en kort promenad kontinuerligt, alt res dig upp och sträck på dig en stund.
  2. Skratta.
  3. Vatten. Vätskebrist är kanske den vanligaste orsaken till att vi känner oss lite låga.
Illustration of person with laptop