Är det för sent att börja spara?

Känner du dig för gammal för att påbörja ett sparande? Du är inte ensam. Många tror att det är för sent att börja spara i vuxen ålder.

Det finns alltid något att spara till

Allt som du inte har råd med i din dagliga ekonomi behöver du spara till. Oavsett om det är en soffa, ett husdjur, en båt eller en dator. Att spara är inte alltid enkelt, det handlar om att både ha råd och att prioritera rätt. Vissa månader kanske det inte finns utrymme att lägga undan en enda krona, medan det en annan månad kan finnas flera hundralappar över. Det är viktigt att ha utrymme i sin ekonomi för att påbörja ett långsiktigt sparande.

Det mest optimala vore att ha två olika slags besparingar. Ett som hjälper dig att ha råd med kortsiktiga, oförutsedda kostnader och ett för långsiktiga, planerade utgifter. På så sätt påverkas inte din ekonomi lika mycket om bilen plötsligt skulle gå sönder eller om semestern blev lite dyrare än du planerat – eftersom du sparat för båda.

Alla kan spara

Börja med att se över vad du spenderar dina pengar på. Enligt Konsumentverket kan du spara cirka 1 900 kronor per månad om du tar med en matlåda till jobbet i stället för att äta lunch på restaurang varje dag. Ett annat exempel på hur små summor blir stora i längden är när vi köper take away-kaffe. Köper du två take away-kaffe i veckan för totalt 60 kronor kostar det dig 3 120 kronor per år.

Det är inte förrän du kartlagt dina vardagliga utgifter som du kan prioritera hur mycket du kan lägga undan. Ett av problemen i dag är att vi generellt sett har svårare att kontrollera vad vi spenderar pengar på – eftersom vi inte hanterar kontanter på samma sätt som tidigare.

Börja spara så tidigt som möjligt

Även om det aldrig är för sent att börja spara så är det en god idé att börja så tidigt som möjligt, eftersom det finns många saker att spendera pengar på – oavsett ålder.

Ett tips är att göra en femårsplan för din ekonomi för att identifiera vilka slags utgifter som kan tänkas dyka upp. Tillsammans med en årsbudget ger det dig en översikt över hur mycket du behöver spara och hur mycket du kan lägga undan per månad. Tänk även på att alltid placera dina pengar på ett konto med sparränta. Även om sparräntan tycks vara låg så är det tacksamt att få några hundralappar gratis varje år.

Illustration av en rosa spargris med ett mynt

Våra 5 bästa spartips:

1

Sätt upp ett sparmål - Sparmålet ska inte vara för högt. Sätt hellre upp flera mindre delmål för att inte tappa motivationen.

2

Planera hur mycket du kan spara per månad - Börja med en liten summa och höj den efter tid, då blir sparandet mycket roligare.

3

Gör en femårsplan - Gör en långsiktig plan för din ekonomi för att kunna planera hur dina kommande år ser ut och vilka utgifter som kan tänkas dyka upp.

4

Dra ner på onödiga utgifter - Skippa utelunchen och laga matlådor i stället. På så sätt kan du spara tusenlappar varje månad.

5

Öppna ett sparkonto - Se till att placera dina pengar på ett sparkonto som ger sparränta.