Funderar du på att låna pengar? Vi hjälper dig på vägen

Har du ett sommarprojekt på gång? Står en altan, ett spa, eller något annat högt upp på önskelistan? Eller har ett härligt tillfälle dykt upp för att förverkliga en idé som du inte riktigt lyckats spara ihop till? Kanske överväger du att låna pengar och då kan goda råd på vägen vara bra.

Här får du några tips:

1. Granska din ekonomi

Sätt dig ner och räkna på hur mycket du har råd att lägga undan per månad. Titta på dina inkomster, utgifter och även dina levnadskostnader. Se dessutom till att du har lite marginaler och gör en realistisk budget så ser du hur snabbt du kan betala tillbaka ditt lån. 

2. Hitta rätt lån

Det finns ett antal olika lånetyper att ta ställning till, där största skillnaden ligger i om lånet kräver säkerhet eller inte. Privatlån, även kallat blancolån och konsumtionslån är lån utan säkerhet. Bolån kräver en säkerhet då lånebeloppen är betydligt större. Det är så klart viktigt att du hittar ett lån som passar dina förutsättningar.

3. Detaljer som gör det

Kolla upp om lånet har avgifter som aviavgift och uppläggningsavgift som påverkar totalkostnaden för ditt lån. Kostar det något att lösa lånet i förtid? Kan du ändra återbetalningstiden under låneperioden? Det är detaljerna som gör skillnaden. Jämför därför alla låneerbjudanden då villkoren varierar. 

4. Skydda dig mot oförutsedda händelser

Blunda aldrig för eventuella problem. När du kalkylerar på ditt projekt, ta med i beräkningen att din situation kan komma att förändras. Att teckna en försäkring, s.k. låneskydd kostar lite extra, men kan vara en trygghet om du blir sjukskriven eller ofrivilligt arbetslös.

5. Sist men inte minst

Är din idé värd den extra kostnaden? Ofta är ju idéer vi närt länge värda just det – att förverkligas. Och har du följt tipsen ovan är du kanske nära att sätta planen i verket. 

Vårt privatlån

  • Låna 10 000 – 350 000 kronor utan krav på säkerhet.
  • Ränta mellan 7.95% till 15.40%.
  • Ingen uppläggningsavgift.
  • Inga aviavgifter (vid betalning via autogiro).
  • Lånebesked direkt.

Ansök om ett lån

Ett räkneexempel:
Vid ett lån på 90 000 kr som återbetalas på 8 år med räntan 10,70% (inkl. aviseringsavgift 0 kr vid autogiro och uppläggningsavgift 0 kr om du ansöker om lån via www.santanderconsumer.se) blir den effektiva räntan 11,24%. Du betalar 1 399 kr/månad och antalet avbetalningar är 96, dvs. ett totalbelopp på 134 327 kr. Räntan är rörlig och kan variera från 7.95 till 15.40%. Den effektiva räntan kan variera från 8,25% till 16,53%. (Dec 2023)

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan