Hur lär man barn om ekonomi när kontanterna är borta?

Appar, kort, digitala lösningar och visioner om ett kontantlöst samhälle. Mynten är borta från skålen i köket. Hur påverkar det barn som lär sig att räkna? Hur ska de förstå värdet av pengar?

Har digitala betalningslösningar gjort kontanter överflödiga? Eller är de så viktiga för samhället att det  skulle ge fler problem än lösningar att ta bort dem?

Idag köper vi biljetter, beställer mat och överför pengar mellan oss med hjälp av mobilappar. Under 2022 nåddes en milstolpe då antalet privata användare av Swish passerade 8 miljoner. I åldersgruppen 15–65 år har hela 95 procent Swish-appen nedladdad i sin mobil. Men hur ska de yngsta lära sig värdet av pengar när kronor och öre bara är siffror?

Måste våga bli "appifierad"

Det är ännu okänt vart denna utveckling tar oss, och en del är skeptiska till en kontantfri vardag. Men med tanke på att myntens och sedlarnas dagar är räknade: Vad kommer det att göra med vår förståelse av ekonomi? Och hur ska de yngsta lära sig värdet av pengar när kronor och öre bara är siffror? Hur är det med traditionell kvantitetsteori när det inte längre går att räkna tiokronorsbitar och förklara att värdet är detsamma som en tiokrona?

Äpplen är äpplen, appar är appar

Som förälder, är det viktigt att anpassa sig till den värld som barnen växer upp i. Man kan använda sig av de referensramar som barnen kan förhålla sig till. Äter du ett av fem äpplen blir det fortfarande fyra kvar. Barn blir väldigt tidigt ”appifierade"och förstår den digitala världen. Då måste vi lära dem hur de använder appar och plastkort, snarare än mynt och sedlar.

Article_1140x576_Räkna.jpg

Lär dig tillsammans med barnet

Som föräldrar kan man sätta sig ner med sina barn och lära sig de olika digitala lösningarna. Siffror och summor ändras inte, även om formatet kan göra det.

Du behöver inte ge ditt barn ett kort med tillhörande familjekonto. Men skapa eventuellt ett konto och för över fickpengarna du annars skulle ge i mynt och sedlar. Och prata med ditt barn.

Se till att hon eller han förstår att en bankomat inte är en outtömlig grop med pengar. "Nu har jag överfört 100 kr, kom ihåg att det räcker till det och det". Låt barnen prova sig fram och köpa saker själva. Du kan vara med de första gångerna, men barn lär sig snabbt. De kommer inte ha några problem att komma ihåg de fyra siffrorna i PIN-koden.

Från lönecheck till bankkonto

Om ditt barn börjar använda bankkort kan du till exempel ta del av kontoutdragen. Titta på transaktionerna tillsammans och förklara sambanden mellan var pengarna har spenderats, vad det har kostat och hur mycket som finns kvar på kontot.

Det är viktigare än någonsin att föräldrar är disciplinerade, men vänliga och tålmodiga när de lär sina barn om ekonomi. När dagens lösningar gör hanteringen av pengar så enkel måste de yngsta lära sig konsekvenserna av att spendera pengar av sina föräldrar.

Det är viktigt att man fortfarande tränar matte hemma, men det spelar ingen roll om vi använder mynt och sedlar eller äpplen och päron. Barn förstår värderingar på samma sätt. Det är föräldrarna som inte får vara rädda för att barnen inte lär sig om pengar på samma sätt som de själva gjorde. I slutändan handlar om att vänja sig vid det.

Förr i tiden fick folk sin lön i påsar, faktiska lönepåsar. Många tycker nog att det var svårt att hantera pengarna när de plötsligt en dag fördes över till ett konto. Men det gick bra också.