Guide: Hur mycket får jag låna?

Ja, hur mycket får man låna egentligen? Flera faktorer spelar in när man ansöker om ett lån - och flera frågor kan uppstå. Vi hjälper dig med att besvara några av de vanligaste frågorna. Ditt lån ska vara tryggt, både för dig och för oss.

Vi får ofta frågan hur mycket man får låna hos oss baserat på den inkomst man har. Hos oss kan du ansöka om lån utan säkerhet (även kallat privatlån) på mellan 10 000 och 350 000 kronor. 

Hur mycket du kan ansöka om kan variera beroende på vilken bank eller kreditinstitution du vänder dig till. Ett lån kan också ha olika benämningar bereonde på summa och förutsättningar. Du kanske har hört talas om privatlån, blancolån, mikrolån eller banklån?

Vad menas med ett lån utan säkerhet?

Du som ansöker om lånet väljer själv vad du vill låna till och du behöver inte lämna någon säkerhet för pengarna du ansöker om. Till skillnad från exempelvis ett hypotekslån, där man säkrar lånet med t.ex sitt boende.

Vad omfattar en kreditupplysning?

När du har gjort en ansökan om privatlån tas en kreditupplysning. Kreditupplysningen är en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet, det vill säga din betalningsförmåga. En kopia skickas alltid till dig efter att en kreditupplysning har gjorts. I kreditupplysningen kan du se vilken information som har blivit hämtad samt vem som har beställt kreditupplysningen.

Kreditprövning - dina ekonomiska förutsättningar för lån

Med kreditupplysningen som grund görs sedan en kreditprövning, där spelar faktorer som din ålder, inkomst samt tidigare lån och krediter in. För att bedöma om vi kan bevilja ett lån samt hur mycket man får låna görs en sammanvägning av flera faktorer. Det går alltså inte att garantera att en viss inkomst gör att du får låna ett visst belopp, eftersom inkomsten bara är en liten del av den totala kreditprövningen. Däremot ökar en hög, stadig inkomst möjligheten att låna högre belopp. 

Se även: Lär dig allt om kreditupplysningar och stärk ditt eget kreditbetyg

Jag har blivit beviljad ett lägre belopp - vad innebär det?

Ibland görs bedömningen att vi inte kan bevilja ett privatlån på hela det belopp som ansökan gäller. Vi kan då i vissa fall erbjuda ett lån på ett lägre belopp. Hur mycket man får låna framgår av det svar du får direkt på skärmen. Du kan öka sannolikheten att bli beviljad genom att ha med en medsökande på lånet, till exempel en familjemedlem.

Olika banker har olika krav

Beroende på vilken bank du vänder dig till samt vilket lån du tänker ansöka om, finns det olika grundkrav. Hos oss kan du ansöka om ett privatlån om du uppfyller följande grundkrav:

  • Du ska ha fyllt 20 år
  • Du ska ha en fast inkomst på minst 12 500 kronor per månad
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden

Överväger du att låna pengar? Använd en lånekalkyl!

Hur mycket kan jag låna kanske du frågar dig? Ibland kan man behöva lite hjälp på vägen innan man väljer att ansöka om ett privatlån. Många banker och kreditinstitut har ofta en lånekalkyl där du fyller i lånebelopp och återbetalningstid. Lånekalkylen kan skilja sig beroende på vilken bank eller kreditinstitut du vänder dig till. Efter att du fyllt i informationen kan du få ett exempel på vad månadskostnaden kan komma att bli. Är du fortfarande osäker på om du ska ansöka om ett lån?

Se även: Fem saker att tänka på innan du tar ett privatlån

Om du vänder dig till en bank som har en individuell ränta så ha i åtanke att den ränta som visas ofta är en exempelränta, och behöver nödvändigtvis inte vara din slutgiltiga ränta. En exempelränta är endast ett exempel på ränta. Oftast visas olika exempelräntor. 

Vad är individuell ränta?

En individuell ränta innebär att din ränta bestäms utifrån dina förutsättningar när du ansöker. Vi erbjuder individuell räntesättning där räntespannet för närvarande är 7.95 15.40 %. Eftersom räntan sätts individuellt i samband med att en låneansökan registreras kan vi aldrig lämna ett förhandsbesked. När du gjort en låneansökan får du ett erbjudande om din personliga ränta direkt - och kan då ta ställning om du vill gå vidare eller inte.

Hur fungerar ett annuitetslån?

Våra lån är annuitetslån, dvs. man har samma månadskostnad varje månad, men delen som går till ränta och delen som går till amortering justeras varje månad. Annuitet innebär att du varje månad amorterar mer och mer trots att du betalar samma månadsbelopp. Det kan du se genom att jämföra den ränta vi debiterar månad för månad (den blir lägre och lägre för varje månad). Det innebär att i början av låneperioden sjunker skulden i långsam takt för att sedan sjunka snabbare och snabbare.  

Vill du sänka din månadskostnad? Ansök om att samla lån

Vårt privatlån

  • Låna 10 000 – 350 000 kronor utan krav på säkerhet.
  • Ränta mellan 7.44% till 15.40%.
  • Ingen uppläggningsavgift.
  • Inga aviavgifter (vid betalning via autogiro).
  • Lånebesked direkt.

Ansök om ett lån

Ett räkneexempel:
Vid ett lån på 90 000 kr som återbetalas på 8 år med räntan 10,70% (inkl. aviseringsavgift 0 kr vid autogiro och uppläggningsavgift 0 kr om du ansöker om lån via www.santanderconsumer.se) blir den effektiva räntan 11,24%. Du betalar 1 399 kr/månad och antalet avbetalningar är 96, dvs. ett totalbelopp på 134 327 kr. Räntan är rörlig och kan variera från 7.44-15.40%. Den effektiva räntan kan variera från 7.70-16.53%. (April 2024)

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan