Konsumera medvetsfullt under Black Friday
Black Friday närmar sig. Många ser det som en möjlighet för att få tag på bra erbjudanden och stora rabatter. Men Black Friday, Black Week, Cyber Monday, Singles Day och alla andra rabatt-dagar har också en stor miljömässig påverkan. De bidrar till ohämmad konsumtion och impulsköp. Men du kan använda Black Friday som en möjlighet att utöva medveten konsumtion och ansvarsfullt köpande.
Vad är Black Friday?
Black Friday är årets största readag. Black Friday kommer från USA och infaller alltid fredagen efter Thanksgiving. Black Friday förknippas med förmånliga erbjudanden och rejält nedsatta priser hos flera varumärken och butiker.
När är Black Friday?
Black Friday 2023 äger rum fredagen den 24 november. Black Week 2023 pågår mellan 20–26 november. Datumet varier dock från år till år eftersom Black Friday alltid infaller fredagen efter Thanksgiving i USA.
Hur länge varar Black Friday?
Black Friday startar vid midnatt fredagen och pågår i 24 timmar men själva rean sträcker sig dock över en längre period eftersom butiker de senaste åren har infört Cyber Monday och Black Week.
Hur mycket spenderar en genomsnittlig person under Black Friday?
En genomsnittlig person i Sverige spenderar mellan 2 000–4 000 kronor under Black Friday.
Här är våra bästa tips på hur du kan tänka inför Black Friday
Planera i förväg och sätt en budget
Black Friday kan vara ett bra tillfället att fynda och maximera julshoppingen. Det kan dock vara lätt att ryckas med och lockas av reapriserna. Sätt en budget för att förhindra impulsköp. Det sparar inte bara pengar utan säkerställer också att du gör medvetna köp. Om du ska handla julklappar – gör en plan innan vad du vill ge och skriv en lista som du kan checka av!
Undersök pris på förhand
En röd prislapp innebär inte alltid att priset faktiskt är lägre. Det är tyvärr vanligare än vad man kan tro att butikerna höjer priserna en period innan Black Friday för att sedan göra prissänkningen. Denna strategi gör alltså att priset verkar bättre än vad det egentligen är.
Kontrollera därför alltid prislappen och ha koll på prishistoriken så att du kan känna dig säker på att erbjudandet faktiskt är bra. Använd tillexempel Pricerunner för att se vad genomsnittspris vanligtvis är.
Prioritera kvalitet före kvantitet
I stället för att jaga efter mängder av erbjudanden, fokusera på att köpa bra kvalitet som håller i längden. Kvalitet före kvantitet minskar inte bara avfallet utan sparar också pengar på lång sikt.
Undvik impulsköp
När du lockas av ett bra erbjudande, ta en stund att stanna upp och reflektera. Fråga dig själv om produkten stämmer överens med dina värderingar och om det är något du verkligen behöver. Detta enkla steg kan hejda onödiga köp.
Tänk på onlinehandelns påverkan
Onlinehandel bidrar till koldioxidutsläpp genom frakt. Försök att samla dina beställningar för att minimera miljöpåverkan. Välj miljövänlig frakt om möjligt. Några fraktföretag använder till exempel förnybar diesel och el till deras bilar.
Stöd lokala företag
Fokusera på att handla från lokala butiker och företag. Detta stärker inte bara ditt lokalområde utan låter dig också upptäcka unika och personliga varor.
Reflektera efter köpet
Efter shoppingruset har lagt sig, ta dig tid att reflektera över dina inköp. Fundera över om varje vara överensstämmer med dina värderingar och behov. Denna reflektion främjar medvetenhet vid framtida köpbeslut.