Pojke och flicka tittar ut över storstad vid panoramafönster på hotellrum

Resa med barn? Tänk på det här!

Undvik stress och frustration när du reser med barn. Med rätt förberedelser kan en bil-, tåg-, eller flygresa tillsammans med hela familjen ge er fantastiska minnen för livet.

Oavsett hur du väljer att spendera din semester och hur själva resan ser ut så finns det ett par saker att tänka på för att göra resan så behaglig som möjligt.

Bra planering är viktigt

Noggrann planering och förberedelse är nyckeln till en framgångsrik resa med barn. Reser ni med bil – se till att ha en genomtänkt resplan och kolla upp destinationer som erbjuder roliga aktiviteter längs vägen. Om du har äldre barn kan du involvera dem i planeringen. Kanske låta dem välja en varsin aktivitet eller stopp längs vägen?

Har ni inte tillgång till bil eller inte vill bilsemestra är tåg ett bra alternativ. På tåget har du som förälder händerna fria och kan både sysselsätta barnen men även vara delaktig i lek och pyssel.

En annan fördel med tåget är att barnen kan röra sig fritt, gå på toaletten när de behöver och äta när det passar. Tänk på att om ni ska resa långt kan det vara klokt att boka en sovkupé.

Ska ni däremot till en långväga destination är flyget det bästa alternativet, eftersom ni kommer fram snabbt. Se till att växla pengar innan ni åker och ha gärna med ett extra kreditkort. Om du förvarar extrakortet på annan plats än i plånboken behöver du inte oroa dig för att stå utan pengar om plånboken försvinner eller blir stulen. Det är lätt hänt att din plånbok försvinner – den kan ramla ur jackfickan eller glömmas på en toalett.

Tänk också på att kolla upp vilka eventuella vaccinationer som gäller för er destination, och kom ihåg att packa ner familjens pass.

Låt barnen ha något att göra

Inför resan är det klokt att tänka igenom vilka olika aktiviteter barnen kan sysselsätta sig med när resandet börjar bli långtråkigt. Ljudböcker, enkla spel, eller målarböcker kan göra underverk för resan. Om de lätt blir åksjuka kan en film vara ett värdefullt tidsfördriv.

Dagens teknik har visserligen gjort det lättare för barn att fördriva tiden i både bilen, på tåget och flyget, men glöm inte bort de klassiska lekarna som bilbingo, hänga gubbe och sten, sax, påse.

Pappa skojar med son med mamma och dotter som packar bil på uppfart

Tänk på hur du packar

Om ni bilsemestrar är det klokt att tänka igenom hur ni packar ert bagage. Två väldigt viktiga aspekter att ha i åtanke är: säkerhet och tillgänglighet.

Säkerhetsdelen löser du genom att placera tungt bagage längst ner mot baksätet.

Gör en lista på vad som behöver vara lätt tillgängligt under resan, och då inte minst vad barnen kommer att behöva. Packa det separat, så du snabbt kan komma åt det. Detta är ett bra tips oavsett om du reser med bil, tåg eller flyg.

Om det finns möjlighet, packa gärna er mat/matsäck i en kylväska, då hålls både det ni ska äta och dricka kallt hela resan. Reser ni med tåg eller flyg så finns mat och dryck tillgängligt under hela resan.

Pojke och flicka äter glass på café

Ta pauser

Att göra regelbundna stopp är väldigt viktigt för att hålla rastlösheten under kontroll. Det är såklart enklare att ta pauser om ni åker bil eller tåg, men ta även vara på tiden om er flygresa inkluderar mellanlandningar. Det är trots allt ett tillfälle för miljöombyte och att sträcka på benen.

Bilar eller tågluffar ni i södra Europa finns det mängder av vackra grönområden med stora lekplatser, och inte tala om härliga stränder och badplatser. Här kan barnen ha kul och göra av med energi medan ni vuxna kan njuta av en lugn fika eller en mysig promenad.

Kom ihåg: i slutändan är det allra viktigaste att semestern, oavsett hur ni färdas, ska vara en trevlig och rolig upplevelse för alla. Planera väl, sysselsätt barnen med olika aktiviteter och ta regelbundna pauser så kommer er resa bli fantastisk.

Illustration of an airplane

Checklista

Green checkbox

Lägg ner lite extra tid och energi på att planera er resa väl, oavsett om ni reser med bil, tåg eller flyg. 

Green checkbox

Se till att barnen hålls sysselsatta under restiden, antingen med ritböcker, filmer eller billekar såsom bilbingo och sten, sax, påse. 

Green checkbox

Att packa rätt är viktigt! Det som kommer behövas först är klokt att packa ner sist, som till exempel frukt och vatten.

Green checkbox

Ta regelbundna pauser.  Det finns inget värre än när blodsockret sjunker och rastlösheten når sin topp. Låt barnen aktiveras och sträcka på benen.