Så får du mer pengar kvar på kontot – steg för att börja spara

När det där överskottet från senaste månadslönen plötsligt behöver gå till räntekostnader och stigande elpriser börjar många fundera över sitt sparande. Men hur gör man när det känns svårt att komma i gång? Här kommer tips och idéer för hur du ska börja.

Att bryta sina vanor är ofta det svåra när det kommer till att förändra beteenden. Effekterna av historiskt låga räntor under en längre period har möjliggjort att vi spenderat mer pengar. När inflationen också stiger på det mesta vi handlar så väntar nu tider med omprioriteringar och att vi i vissa fall helt måste avstå från inköp vi vant oss vid.

Ofta handlar det om saker eller tjänster som kanske som kanske känns nödvändiga men som egentligen kan skäras ner på. Enstaka utgifter är ofta ett första steg – det kan vara en prenumerationstjänst eller frukostmackan på fiket på väg mot jobbet. Men genom att göra en lite djupare analys av din privatekonomi kommer du få en tydligare bild av läget.

Var tar dina pengar vägen?

Follow the money! Det låter kanske lite drastiskt men genom att ta reda på hur dina inkomster och utgifter rör sig får du en bra utgångspunkt när det kommer till att fånga utgiftsbovar. Med hjälp av en budgetkalkyl blir det lättare att se mönster och även kartlägga utgifter som du kanske inte tänkt på. Börja med att se över dina fasta inkomster som lön, bostadsbidrag och studiemedel.

Skilj mellan fasta och rörliga utgifter. Hyra, el och hemförsäkring är exempel på fasta utgifter som är svåra att undvika – dessa kostnader är bra att ha som bas när du gör en budget eftersom det är något din privatekonomi måste klara av.

När det kommer till rörliga utgifter kan det se olika ut från månad till månad. Här ingår bland annat kläder, uteluncher och prenumerationstjänster, med andra ord det vi oftast tycker om att spendera pengar på. Det är i denna del av din budget som du kan göra störst skillnad. Genom att köpa mindre av det du inte behöver för stunden eller hitta substitut för nöjen som till exempel bio- och restaurangbesök.

Det finns många sätt att skapa sig en kalkyl över sin budget – pröva till exempel konsumentverkets budgetkalkyl. Kom ihåg att vara noggrann med det du fyller i för att få en så korrekt bild av läget som möjligt.

Säkra en buffert

Ekonomisk trygghet gör livet lättare på många sätt. När något oväntat inträffar blir en buffert räddaren i nöden. Hur stor buffert som behövs skiljer sig från person till person. För ensamhushåll kan akuta utgifter kännas extra mycket – då räknas minst två nettolöner som en god framförhållning att ha. Sambohushåll och barnfamiljer delar visserligen ofta på två inkomster men även där kan det vara bra att räkna med tre till fem månadslöner till bufferten.

Om pengarna ändå inte räcker

Grunden för att spara pengar är att du också tjänar pengar. Om du har svårt att få pengarna att räcka trots att du lever snålt och sparsamt så bör du fundera på om det finns något sätt att öka dina inkomster. Byta jobb, löneförhandla smart eller jobba extra vid sidan om studierna är de vanligaste metoderna för att snabbt öka sin inkomst.

Det finns alltid något att spara till

Allt som du inte har råd med i din dagliga ekonomi behöver du spara till. Att spara är inte alltid enkelt, det handlar om att både ha råd och att prioritera rätt. Vissa månader kanske det inte finns utrymme att lägga undan en enda krona, medan det en annan månad kan finnas flera hundralappar över. Det är viktigt att ha utrymme i sin ekonomi för att påbörja ett långsiktigt sparande.

Det mest optimala vore att ha två olika slags besparingar. Ett som hjälper dig att ha råd med kortsiktiga, oförutsedda kostnader och ett för långsiktiga, planerade utgifter. På så sätt påverkas inte din ekonomi lika mycket om bilen plötsligt skulle gå sönder eller om semestern blev lite dyrare än du planerat – eftersom du sparat för båda.

Det är inte förrän du kartlagt dina vardagliga utgifter som du kan prioritera hur mycket du kan lägga undan. Ett av problemen i dag är att vi generellt sett har svårare att kontrollera vad vi spenderar pengar på – eftersom vi inte hanterar kontanter på samma sätt som tidigare.

Privatekonomi

1. Gör en budget.
2. Har du bolån? Tänk på att förhandla om räntan. Om du måste amortera kan du prata med din bank kring att pausa amorteringen under en period.
3. Har du flera små lån? Samla ihop dem till ett enda lånså blir det nästan alltid billigare.
4. Spara pengarna på ett sparkonto med ränta. Då växer ditt sparkapital snabbare och du får dessutom ränta på redan intjänad ränta.
5. Jämför avgifter för vanliga banktjänster. Det finns ingen anledning att betala mer pengar i onödan till storbankerna. Hos den oberoende konsumentupplysningen Konsumenternas kan du jämföra avgifter för de vanligaste banktjänsterna.
6. Byt från pappersfaktura till e-faktura. Då undviker du onödiga faktureringsavgifter.
7. Lägg undan skatteåterbäringenpå sparkontot. Tillhör du de lyckligt lottade som får återbäring på skatten, se till att anmäla ditt sparkonto som utbetalningskonto hos Skatteverket och låt sedan pengarna ligga kvar där.
8. Välj ett bank- och kreditkortmed förmånliga försäkringar och där du även kan få pengar tillbaka när du handlar online från dina favoritbutiker.

Matbesparingar

9. Gör storkok och ta med matlåda till lunchen. Du sparar tusentals kronor varje månad jämfört med utelunch.
10. Handla inte mat när du är hungrig. Skapa en veckomeny med tillhörande inköpslista så undviker du onödiga småköp under veckodagarna.
11. Använd termos. I stället för att köpa kaffe kan du ta med eget.
12. Köp inte bärkassar i matbutiken. Ingen har undgått hur dyrt det blivit med platskassar. Ta med en egen tygkasse istället.

Abonnemang och hushåll

13. Se över dina månadsabonnemang och medlemskap. Du kanske inte måste ha Netflix, Spotify och HBO.
14. Jämför priset på din hemförsäkring och bilförsäkring. Skillnaden kan vara större än du tror.
15. Jämför el-abonnemang via Elpriskollensom drivs av Energimarknadsinspektionen.
16. Har du rätt till bostadsbidrag? Ansök! Många missar att de har rätt till bostadsbidrag.

Kultur och fritid

17. Låna böcker på biblioteket istället för att köpa.
18. Se sparandet som ett tillfälle att sluta röka och snusa. Bra för både hälsan och plånboken.
19. Köp saker på Tradera eller Blocket och sälj det du inte längre behöver. Det är dessutom bra för miljön.
20. Skippa gymkortet och träna hemma eller på utegym.

Illustration of person with laptop

Börja spara så tidigt som möjligt

Även om det aldrig är för sent att börja spara så är det en god idé att börja så tidigt som möjligt, eftersom det finns många saker att spendera pengar på – oavsett ålder.

Ett tips är att göra en femårsplan för din ekonomi för att identifiera vilka slags utgifter som kan tänkas dyka upp. Tillsammans med en årsbudget ger det dig en översikt över hur mycket du behöver spara och hur mycket du kan lägga undan per månad. Tänk även på att alltid placera dina pengar på ett konto med sparränta. Även om sparräntan tycks vara låg så är det tacksamt att få några hundralappar gratis varje år.

Det säger sig självt att vi gärna betalar för det som ger oss nöje men det är lätt att glömma bort att det finns alternativ. Låt nya vanor och sparsamt spenderande gå hand i hand och försök hitta uppskattning i det enkla som ger dig glädje. Tänk smart och ansvarsfullt kring din ekonomi och var snäll mot dig själv på vägen mot ett bättre sparande!

Illustration av en rosa spargris med ett mynt

Vill du veta mer om våra sparkonton?

Läs mer om våra sparkonton Mitt spar och Mitt spar+ och öppna ett konto redan idag.

Kontot omfattas av den norska insättningsgarantin.