Kvinna i ljust röd stickad tröja som ler lätt och ser tänkande ut

7 saker att tänka på innan du tar ett lån

Funderar du på att ta ett lån men är rädd för att någonting ska gå snett? Läs igenom våra tips innan du tar ditt lån för att slippa oroa dig.

När du behöver pengar till exempelvis en bil eller låna till renovering av ett hus kan du ansöka om ett privatlån, även kallat lån utan säkerhet

De flesta banker vill dock att du ska ha en fast inkomst så de kan vara säkra på att du kan betala tillbaka det du lånat.

Nedan listar vi sju saker du bör tänka på innan du tar ett lån:

1

Behöver du verkligen låna pengar? 

Behöver du verkligen ta ett lån eller kan du spara pengar under en tid istället? 

2

Hur mycket behöver du låna?

Låna aldrig mer pengar än du verkligen behöver. Beroende på vad du ska låna pengar till kan det vara en god idé att göra en budget. Då får du en tydlig överblick över dina inkomster och utgifter, och ser att du kan betala tillbaka lånet under utsatt tidsperiod. 

Läs även: Så gör du en budget

3

Ta ett låneskydd

Oftast börjar du betala tillbaka redan månaden därpå. Har du råd att betala tillbaka ditt lån och vad händer om du helt plötsligt blir sjuk eller förlorar ditt jobb? Många banker erbjuder Låneskydd ifall något oförutsägbart skulle hända. 

4

Hur mycket kan du betala varje månad?

Om du vill betala under en längre period är månadskostnaden lägre, men den totala kostnaden blir högre. Vanligtvis har banker olika kalkylatorer med reglage där du själv kan skriva in hur mycket du vill låna och under hur lång tid. Genom att använda sig av en sådan kan du få en ungefärlig bild av din återbetalningsplan. Har du flera lån kan du ansöka om att samla dina lån för att minska din månadskostnad. 

5

Jämför lån innan du bestämmer dig

Olika banker har olika lånevillkor och krav för att få ta ett lån, som är bra att jämföra innan du slutligen väljer en bank. Det finns även jämförelsesajter som kan hjälpa dig att jämföra olika bankers räntor. Då kan du välja den bank som erbjuder lägst låneränta och avgifter och därmed spara en massa pengar.

6

Låna med en medsökare

Ett alternativ för dig som står i begrepp att ta ett lån är att göra det med en medsökande. Att ha en medsökande på lånet kan öka dina chanser att få lånet beviljat, då det är en ytterligare inkomst som räknas ihop med lånet vilket ger en minskad risk för banken.

7

Granska din privatekonomi

Innan du tar ett lån är det viktigt att granska din privatekonomi för att se att du har förmåga och medel att betala tillbaka lånet. Ta aldrig ett lån som du inte har möjlighet att betala tillbaka under utsatt tid.

Vårt privatlån

  • Låna 10 000 – 350 000 kronor utan krav på säkerhet.
  • Ränta mellan 7.44% till 15.40%.
  • Ingen uppläggningsavgift.
  • Inga aviavgifter (vid betalning via autogiro).
  • Lånebesked direkt.

Ansök om ett lån

Ett räkneexempel:
Vid ett lån på 90 000 kr som återbetalas på 8 år med räntan 10,70% (inkl. aviseringsavgift 0 kr vid autogiro och uppläggningsavgift 0 kr om du ansöker om lån via www.santanderconsumer.se) blir den effektiva räntan 11,24%. Du betalar 1 399 kr/månad och antalet avbetalningar är 96, dvs. ett totalbelopp på 134 327 kr. Räntan är rörlig och kan variera från 7.44-15.40%. Den effektiva räntan kan variera från 7.70-16.53%. (April 2024)

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan