Mattsvart cykel med bockstyre och hjälm hängandes på styret

Ska du köpa cykel? Här kommer triatleten Annie Thoréns bästa tips inför köpet

En cykel är ett perfekt transportmedel – det är miljövänligt och du får motion på köpet. Men vad ska man egentligen tänka på när man köper en ny eller begagnad cykel? Annie Thorén, triatlet och erfaren cyklist ger sina bästa tips till dig som ska köpa cykel.

Annie Thorén

Annie Thorén, triatlet

– Det kan vara svårt att veta vilken typ av cykel man ska köpa om man aldrig ägt en cykel tidigare. Man måste helt enkelt testa sig fram! Enklast är att gå till en cykelbutik och ta hjälp av butikspersonalen. Tänk igenom hur du ska använda cykeln.

– Vill du ha en cykel för att ta dig till jobbet ska du titta på en stabil hybridcykel. Är målet att till exempel cykla ett lopp som Vätternrundan behöver du investera i en lättare cykel som är bekväm att sitta på under längre perioder och som är anpassad för träning- och tävlingscykling.

En tumregel är att: ju högre mål du har med din cykel, desto mer tid, energi och pengar behöver du investera.

Att köpa begagnat

Vill du hellre köpa en begagnad cykel finns det några saker att tänka på innan du slår till. Det är viktigt att kolla igenom cykeln noggrant om du köper av en privatperson, ett lågt pris kan tyvärr innebära stora kostnader för dig i längden.

– Du kan redan vid första anblick se om cykeln är väl omhändertagen av den förra ägaren.

– Det är viktigt att kolla att cykeln inte blivit kraschad – köp aldrig en kraschad eller skadad cykel. Det kan innebära en stor olycksrisk när du använder cykeln. Kolla så att det inte finns några sprickor i karbonet och att den inte är stulen.

Kontrollera att ram-numret finns kvar, det brukar stå på en klisterlapp under ramen. Är ram-numret bortskrapat finns misstanke om att cykeln är stulen. Be även om ett kvitto när du köper din cykel begagnat.

Elcykel som passar dina behov

Om du funderar på att köpa en elcykel finns det också ett par saker att tänka på. Elcyklar är ofta ganska dyra och det är viktigt att fundera på hur du ska använda cykeln och var du kan förvara den.

– Jag är en stor förespråkare av elcyklar, det har gett Cykelsverige ett nytt klientel. Mitt tips är att köpa en elcykel som passar din vardag.

– Tänker du att du ska träna med elcykeln, köp inte en lådhoj. Snåla inte på kvalitén och köp gärna från en butik som erbjuder service.

Och: köp gärna en elcykel med ett avtagbart batteri – det är mycket smidigare att bära upp ett batteri än en hel cykel om du bor i ett lägenhetshus utan hiss.

Illustration av flicka i gul klänning som cyklar

Tre tillbehör att investera i:

1

En bra hjälm, gärna med MIPS

MIPS fungerar som ett inre skal i hjälmen för att förhindra hjärnskador vid fall.

2

Punkaprylar

En extra slang och något att pumpa med.

3

En försäkring

Dubbelkolla om din hemförsäkring täcker om din cykel går sönder eller bli stulen. Om inte – teckna en cykelförsäkring.