Spara pengar i jul: Knepen som gör julen lite billigare

Här kommer några bra knep för att säkerställa att julutgifterna inte spårar ur helt. Vi tipsar om hur du kan komma billigare undan gällande såväl mat som julklappar och julpynt.

Julen är hjärtats tid. Men också en tid då det lätt går åt mycket pengar.

Det är framför allt utgifter för mat och julklappar som utmanar ekonomin. Men med lite planering och eftertanke går det att spara pengar på julen - så att du har råd med hela december. Låt oss börja med maten.

Hur sparar man pengar på julmaten?

7 sorters julkakor, skinka, köttbullar, tomtegröt, lax, sill och gottebord. Listan på julmat kan lätt bli hur lång som helst.

Planera inköpen:

  • Gör en detaljerad inköpslista, så undviker du spontanköp av sådant du egentligen inte behöver.
  • Gör en lista över allt som ska ätas under alla helgdagarna, så vet du hur mycket du totalt behöver av allt.
  • Kolla upp recept, så att du inte glömmer något.
  • Kolla in matbutikernas hemsidor eller reklamblad. De har troligen en hel del erbjudanden.

Blir inköpslistan alldeles för lång kan du utan dåligt samvete stryka det som inte känns nödvändigt eller som du har med på listan bara för att ”man ska ha det”. Det finns inga måsten här.

Fundera på vad du kan göra själv. Kan du exempelvis baka i stället för att köpa färdiga pepparkakor eller lussebullar? Detsamma gäller julmaten, även här kanske det finns saker du kan göra själv i stället för att köpa färdigt. Hemmagjort blir ofta billigare. Och som extra bonus smakar det ofta minst lika gott, och bidrar lite extra till julstämningen.

Julklappar

För många är julklapparna en väldigt stor utgiftspost. För att undvika att lägga ut mer än vad ekonomin klarar av gäller det att skapa sig en överblick.

  • Sätt en total budget för alla julklappar du ska köpa
  • Bestäm vilka du ska köpa julklappar till
  • Sätt också en maxgräns för vad varje julklapp får kosta

Julklappar behöver inte vara extravaganta och dyra. Här kan man tänka kreativt. Du kanske kan ge ett fint julkort, eller ge bort en aktivitet som ni kan göra tillsammans. Korvgrillning på gården eller en trevlig promenad tillsammans? Begagnade fynd kan också vara uppskattat. Det är inte priset på julklappen som avgör hur nöjd mottagaren blir.

Handla på nätet

Fördelarna med att köpa julklappar på nätet snarare än i butik är bland annat att du slipper julstressen, vimlet och långa köer. Dessutom är det väldigt smidigt.

Det kan också ofta bli billigare att köpa julklappar på nätet än i butik. På internet är det lätt att få en överblick över var du hittar den specifika presenten till bäst pris och det gör att du inte behöver betala mer än nödvändigt.

Glöm inte att kolla priset för frakt, samt vad som gäller för att få byta julklappen om det exempelvis skulle vara fel storlek.

Måste julaktiviteterna kosta så mycket?

För många handlar julen om familj, glädje och att umgås och göra saker tillsammans. Det går att skapa en billigare jul genom att välja bort dyra julaktiviteter och i stället ägna sig åt andra minst lika mysiga nöjen.

Du kan till exempel packa ner en korg med julgodis och varm choklad att ha med på promenaden eller utflykten.

En trevlig aktivitet kan också vara att göra eget julpynt med julmusik i bakgrunden. På nätet kan man hitta många bra tips på hur man går till väga. Ambitionsnivån sätter du själv. Att krypa upp i soffan med en bra film är inte heller fel. Det är bara kreativiteten som sätter gränserna.