Glad flicka med Downs syndrom och storebror som klappar händerna, medan äldre syster visar något på surfplatta.

Spara till barn

Även om det kan kännas långt borta när ditt barn är nyfött, så kommer du tacka dig själv för att du började spara tidigt. Har du barn som är lite äldre och fortfarande inte börjat spara ska du inte bli stressad. Det är aldrig försent, och varenda liten summa kommer att hjälpa i längden. Särskilt om du ser till att få en bra sparränta.

Som förälder får man med tiden lära sig att barn innebär en stor del av ens utgift. Språkresor, körkort och första lägenhetsköpet är bara några exempel på större investeringar som du kan tänkas behöva hjälpa till med ekonomiskt. Då kan det vara skönt att veta att det finns ett sparkonto att ta ifrån.

Med ett automatiskt månadssparande sköter sparandet sig självt, och med ett sparkonto slipper du ta risker vilket också gör det till en säker sparform.

Till skillnad från om du skulle välja att spara i aktier eller fonder så är fördelen med att spara i ett sparkonto med bra ränta att du har kontroll över pengarna och att du slipper vara aktiv.

5 tips för att spara till barnen

1

Handla smart

Att tänka igenom hur du handlar är snällt mot både plånboken och miljön. Gör dina inköp second hand, fråga familj och vänner om du kan ärva kläder från deras barn och håll utkik i grupper på sociala medier. Folk skänker ofta sådant de inte längre har användning för.

2

Tänk långsiktigt

Barn bryr sig ofta inte om vad de har på sig och märker inte om en tröja är lite för stor. På bara några månader kan ditt barn ha gått upp en storlek, så att handla större storlekar som de kan växa in i är ekonomiskt smart.

3

Fall inte för trender

Det finns många industrier som tjänar pengar på att skapa attraktiva, men kanske inte alltid så nödvändiga eller praktiska saker åt ditt barn. Spara in på det som faktiskt inte är viktigt, så att du hellre kan spendera på det som gör skillnad.

4

Sätt upp mål

Att ha mål fungerar ofta som en morot. Även om man inte når det önskade målet, så kommer man en bit på vägen. Sätt ett rimligt mål för varje månad, så kan du öka summan allteftersom du har möjlighet.

5

Pengar istället för presenter

Precis som vid bröllop då brudparet ofta väljer att önska sig bidrag till sin smekmånad eller nya bostad, kan du som förälder välja att önska dig bidrag till sparkassan istället för leksaker och kläder som ditt barn kanske inte behöver.

Väljer du att öppna ett sparkonto hos Santander Consumer Bank rekommenderar vi att du sparar pengarna i ditt egna namn. Då behåller man kontrollen över pengarna när barnet fyllt 18 år, så att man själv kan bestämma när och hur mycket som ska tas ut.

Illustration av en rosa spargris med ett mynt

Vill du veta mer om våra sparkonton?

Läs mer om våra sparkonton Mitt spar och Mitt spar+ och öppna ett konto redan idag.

Kontot omfattas av den norska insättningsgarantin.

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan