Leende mamma sitter vid köksbordet och äter frukost med sin dotter

Välj ett sparkonto med ränta

Hör du också till de som har dina sparpengar på ett konto utan ränta? Då är du i gott sällskap. Nästan hälften av svenskarna har sitt sparkonto hos sin huvudbank, trots att det finns flera nischbanker som erbjuder trygga sparkonton med bra ränta och fria uttag.

Varför sparkonto?

Den första frågan är varför du ska ha ett sparkonto överhuvudtaget. Finns det inte bättre sparformer? Svaret är både ja och nej. Fonder ger historiskt sett mer avkastning på lång sikt men kan på kort sikt bli en dyr förlustaffär.

En annan nackdel är att fondsparande ofta är förenat med avgifter och att det tar lite tid innan pengarna syns på kontot efter en försäljning. De flesta ekonomer rekommenderar att ha en buffert på sparkontot för oväntade utgifter och för sparmål på kort sikt, och att placera det långsiktiga sparandet i fonder. Huvudregeln är att pengar som du behöver använda på mindre än fem års sikt bör vara placerade på sparkontot.

Hur mycket ska jag ha på sparkontot?

Privatekonomer är överens om att alla som har möjlighet borde ha pengar undanstoppade ifall något oväntat inträffar. Exakt hur mycket råder det delade meningar om. Tre månadslöner brukar av vissa anses vara ett bra riktmärke. Har du minst tre månadslöner på sparkontot klarar du de flesta oväntade utgifter.

Sätt upp ett sparmål

En del använder sparkontot för att spara ihop pengar på kort eller medellång sikt för att sedan använda till något konkret. Målen kan ofta vara att köpa en ny bil, betala kontantinsats till en bostad eller åka på en utlandsresa. För dessa ändamål lämpar sig också sparkontot bättre än fonder, eftersom du vet exakt hur mycket pengar du har lagt undan och slipper oroa dig för att pengarna kan minska i värde när börsen skakar.

Låt pengarna växa automatiskt

Genom att ha ett automatiskt sparande så kan det sköta sig själv utan att du behöver ägna det en tanke. Sätt upp ett automatiskt sparande genom att skapa en överföring i din internetbank från ditt lönekonto till ditt sparkonto som upprepas varje månad.

En nästan riskfri sparform

Ett sparkonto är riskfritt, med ett viktigt tillägg. Kontot ska omfattas av en statlig insättningsgaranti, som innebär att du får tillbaka pengarna av staten upp till ett visst belopp om banken skulle gå i konkurs eller hamna i liknande svårigheter.

Det finns banker som erbjuder sparkonton utan insättningsgaranti, ofta till en betydligt högre ränta. Var försiktig med dessa konton, då dina sparpengar som regel används för att finansiera bolagets investeringar. Vanligtvis går det endast att spara upp till 50 000 kr per konto utan insättningsgaranti.

Därför är räntan viktig

En bra ränta innebär att dina pengar ökar i värde. En dålig ränta eller i värsta fall nollränta, som hos storbankerna, innebär att pengarna minskar i värde på grund av inflationen. Räntan kan till en början se ut som småpengar, men tänk på att du får ränta inte bara på dina insatta pengar, utan även på den ränta som de insatta pengarna gett upphov till. Fenomenet kallas för ränta-på-ränta-effekten och har beskrivits av Albert Einstein som den starkaste kraften i universum.

Varför har vi pengarna på nollräntekonton?

Vi förlorar helt enkelt pengar, så vad finns det för anledning att ha pengar placerade på ett konto som inte ger någon avkastning? Vissa tycker det är bekvämt och överskådligt med allting samlat i samma bank, medan andra saknar kunskap eller tycker det verkar krångligt eller otryggt att öppna ett konto i en mindre bank.

Det är en vanlig missuppfattning att pengarna är tryggare hos en storbank, för så länge sparkontot omfattas av insättningsgaranti så kan du känna dig trygg.

I dag finns flera nischbanker som erbjuder sparkonton med insättningsgaranti och bra ränta. Santander Consumer Bank är en nischbank för sparande och lån i Sverige, men med de ekonomiska musklerna hos en storbank då vi är en av de största bankerna i världen.

Vänta inte med att få ränta på dina pengar, öppna ett sparkonto nu och få ränta från första kronan. Har du inga sparpengar i dag? Det är aldrig för sent att börja. Sätt upp ett sparmål och förverkliga dina drömmar.

Är du redo att börja spara?

Med sparkonto hos Santander får du upp till 4,15 % ränta på dina pengar.

Ansök om sparkonto

Illustration of person with laptop
Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan