Malin Källgren

Malin är en högpresterande person som alltid gillat att träna och röra på sig. Hon pluggar till jurist i Göteborg som kräver stort fokus och många sena studiekvällar, vilket har lett till att hon inte lyckats fått in träningen som en naturlig del av vardagen. Prestationsångest, sömnsvårigheter och magproblem har bidragit till en inre stress som påverkat hennes vardag negativt. Med målsättningen att hitta en bättre balans mellan träning, hälsa och studier ansökte hon till #MinKlassiker.

Malin Källgren, deltagare i andra säsongen av Min Klassiker

Vad eller vem fick dig att ansöka, och varför?
– När jag såg på Facebook att de sökte deltagare till en ny säsong av Min Klassiker blev jag direkt sugen på att ansöka. Med föräldrar, flera i släkten och kompisar som genomfört En Svensk Klassiker har jag länge haft som mål att själv genomföra det. Att det skulle ske redan under min studietid hade jag däremot aldrig kunnat drömma om. 

Vad är det svåraste respektive lättaste med den här satsningen?
– Det svåraste med den här utmaningen ligger för min del i att gå utanför min comfort zon och tro på mig själv även vid de längre loppen. För min del har distanser som 90 km skidor och framförallt 315 km cykling verkligen känts hemskt långt. Jag gillar att ha koll på läget, något som inte alltid är möjligt med den här typen av utmaning. 

– Det lättaste har varit att snabbt inse hur bra min hjärna mår av träning och hur hela mitt humör kan vända av ett träningspass. Alla vet vi att träning i grunden är bra men jag tror att man själv behöver få känna det för att förstå det. 

Blir du stressad inför loppen?
– Jag blir absolut stressad inför lopp men lite på mitt eget vis. Det är inte så att jag springer runt och virrar utan jag går snarare in i mig själv. Packar, kontrollerar packningen, packar om och inser frustrerat att nervositeten och känslan av att inte ha kontroll inte ligger i min packning utan i loppet som väntar. 

Har du kollat på avsnitten? 
– Jag har kollat på alla avsnitten när de släppts. Vissa har det varit väldigt nervöst inför men är glad att responsen varit så fin!

Personen Malin

Malins driv finns närvarande vad hon än tar sig än, oavsett om det är en tenta, ett sidoprojekt eller hennes egna personliga utveckling.

Vem är Malin?
– Är en 24 årig tjej från Kolsva som flyttat till Göteborg för att plugga till jurist. Har alltid gillat träning och rörelse i olika former men studierna har tagit upp mycket tid och träningen har i perioder blivit lidande. Jag älskar att vara en del av ett sammanhang och har ett stort driv. Har varit engagerad i många olika studentföreningar och projekt senaste åren.  

Vad är mest utmärkande i din personlighet?
– Mest utmärkande med min personlighet tror jag är att jag är strukturerad och organiserad. Vanligtvis har jag koll på det mesta. Har nära till skratt och bryr mig väldigt mycket om personer i min omgivning.  

Mitt självförtroende har nog aldrig varit så bra som det är nu och jag känner mig liksom nöjd och tillfreds på ett nytt sätt.

Hur mår du idag jämfört med tidigare/har träningen gjort skillnad för ditt välmående?
– Innan jag sökte till MinKlassiker hade jag väldigt stora problem med min mage som, i och med studier och en del prestationsångest, varit utsatt för stress under lång tid. Den inre stressen visade sig även genom sömnsvårigheter och med dålig sömn påverkades såklart även humöret och glädjen. Idag är inte de dåliga dagarna de dagar som tillhör vardagen utan jag mår väldigt bra. Mitt självförtroende har nog aldrig varit så bra som det är nu och jag känner mig liksom nöjd och tillfreds på ett nytt sätt. Det är svårt att beskriva men jag är glad på ett mer genuint sätt. Livet känns fint och jag är tacksam för de mest simpla sakerna.  

Vad är den största skillnaden i din vardag?
– Att träningen finns med naturligt nästan varje dag i veckan är en stor skillnad. Innan tränade jag mest för att bli av med det och slippa göra det de kommande dagarna. Idag finns träningen med i alla möjliga former och innebär inte bara att springa samma löprunda varje träningspass. 

Vad trodde du skulle bli din största utmaning, och har det förändrats?
– Jag trodde att cyklingen skulle vara den största utmaningen sett till loppen, något som jag också står fast vid. I övrigt så trodde jag att det tuffaste skulle vara att få ihop mat, sömn och min mage. Med mer träning så har däremot mycket annat fallit på plats av sig själv. Allt hänger ihop och bara för att jag sover dåligt några dagar nu så behöver det inte automatiskt betyda att magen och måendet blir kaos direkt. 

Vad är det första du tänker på när du hör begreppet psykisk ohälsa?
– Att allt inte är så fint som det ser ut på Instagram. I verkligheten finns väldigt få filter och alla är bara människor. Är många som har det tufft och speciellt studenter med prestationsångest som kan äta upp och bryta ner även den bästa. Är alldeles för många människor som mår dåligt. 

Beskriv hur du mådde innan du kom in i projektet.
– Vid starten av MinKlassiker hade jag drygt ett år kvar av min utbildning och gick väldigt kluven in i det sista studieåret. Jag hade mycket problem med min mage och sov väldigt dåligt. Skulle säga att jag var orolig och hade svårt att förstå min egen kropp. 

Klarar jag att cykla 315 km inomhus på en trainer så klarar jag av att skriva tenta i fem timmar.

När mår du som bäst idag jämfört med tidigare?
– Jag är en gladare och mer energisk person nu mot tidigare. Genom utmaningarna har jag fått perspektiv på vad jag klarar av och en större tro på mig själv. Det är inte endast träningsmässigt utan applicerbart på allt i min vardag. Klarar jag att cykla 315 km inomhus på en trainer så klarar jag av att skriva tenta i fem timmar. Just cyklingen kommer jag länge kunna använda som hjälp när jag ställs inför diverse utmaningar. 

Vilken målbild har du med #MinKlassiker?
– Det största målet med MinKlassiker har från starten varit att våga utmana mig själv och göra saker som jag aldrig gjort tidigare. Att hitta en glädje och tro på mig själv har även det varit något jag haft som målbild. 

Vad är din plan när #MinKlassiker är över?
– Troligtvis är det lite kaxigt, men jag har en målbild av att ta en svensk klassiker även nästa år. Skulle ljuga om jag sa att jag inte var sugen på en klassiker med ordinarie lopp och att få uppleva den riktiga folkfesten.

Vilket är ditt värsta och bästa träningsminne?
– Värsta träningsminnet är från någon av de första cykelpassen jag hade i Göteborg. Jag kände mig dålig, fick ont i kroppen, var frustrerad över hur dåligt det gick och kom hem efter en timmes cykling och satt i hallen och grät frustrerat. Där och då hatade jag allt med cyklingen och fick ont i magen bara av att tänka på Vätternrundan. Trodde aldrig att det skulle vara genomförbart. 
– Förutom den träning som vi deltagare gjort tillsammans under de camp vi varit på så är även måndagar i Göteborg när jag springer tillsammans med folk från skolan, några av mina bästa träningsminnen. 

Hur ser en bra dag ut?
– Varenda morgon när jag tagit mig iväg på en springrunda är jag förvånad över hur mycket energi jag får när jag kommer hem. Nästan larvigt hur glad och peppad jag kan bli för dagen och massor med små ångestgrejer som bara försvunnit.

Och en dålig?
– En dålig dag är en dag utan planer med rastlöshet där jag inbillar mig att frisk luft inte alls kommer göra mitt humör bättre. Väldigt ofta räcker en promenad och att komma ut för att jag ska bli på bättre humör och vända en dålig dag. Sen finns det vissa dagar som är skit och då tror jag det är viktigt att tillåta sig själv att ha en riktigt dålig dag också. Stänga av och släppa alla måsten för en liten stund, sen kommer det alltid en ny dag dagen efter. En dålig dag är bara en dålig dag och alla har sådana dagar. 

Ge oss ditt bästa träningstips!
– Träna tillsammans med andra!! Det blir så mycket enklare och roligare att träna med andra personer och är mitt absolut bästa träningstips. 

Och ditt bästa tips för att komma igång med träningen? 
– Leta efter sätt att lägga in rörelse i vardagen. Träning kan bli så himla laddat ord och upplevas som att det måste vara något som sker på gymmet, dödssvettig och i högst pulszonen eller med de tyngsta vikterna. Ta trappen en gång, spring allt vad du kan uppför närmsta uppförsbacke. Sänk ribban och börja med att få in rörelsen. Sen för att hålla motivationen uppe tycker jag att man ska anmäla sig till ett lopp och utmana sig själv.  

En Svensk Klassiker logotyp

Santander Consumer Bank är stolt huvudsponsor till En Svensk Klassiker sedan 2016. Tillsammans jobbar vi aktivt och gemensamt för att inspirera människor att investera i en hälsosam livsstil. Genom Team Santander hoppas vi motivera och inspirera fler till träning och rörelse.