Roosa-Maria Savonen

Att studera, äta hälsosamt, sova tillräckligt och dessutom hålla igång träningen är något som kräver struktur, tid och motivation. För Roosa har tuffa tentaperioder och intensiva praktikperioder inneburit att träningen många gånger blivit lidande. Att våga ställa upp i loppen och anta en En Svensk Klassiker är en utmaning som hon länge trott varit omöjlig – tills nu.

Roosa-Maria Savonen, deltagare i andra säsongen av Min Klassiker

Vad eller vem fick dig att ansöka till #MinKlassiker – och varför?
– När jag såg ansökan på Facebook, att Min Klassiker sökte deltagare till en ny säsong blev det som att någonting klickade. Att resan handlade om utmaningar och chansen att upptäcka nya sidor hos sig själv som man inte visste fanns. Då tänkte jag direkt att jag måste försöka söka in, vill ta mig an någonting jag inte trodde var möjligt.

Vad är det svåraste med den här satsningen?
– Det svåraste för mig är att få in träningen i vardagen. Alla dagar ser helt olika ut och vissa perioder räcker inte tiden till som jag kanske velat. Så svårigheterna är att hitta bra träningstillfällen ibland.

Och lättaste?
– Jag vet inte om det är något som är just lätt med satsningen eftersom En Svensk Klassiker är väldigt tufft och träningen inför det likaså. Men det som underlättat är verkligen all coachning och pepp som jag fått från coacherna. Utan dem tror jag inte att jag skulle varit där jag är i dag.

Blir du stressad inför loppen?
– Ja, det blir jag nog. Någon vecka innan loppen börjar jag bli nervös och det är svårt att sova ordentligt av nervositeten till loppen. Det är så mycket som kan hända under ett lopp så det känns som jag måste vara mentalt förberedd för allting, och det tar lång tid att bearbeta. Men jag tycker inte den stressen är negativ! Den gör mig bara mer målmedveten och fokuserad inför det som komma skall.

Mina vänner var otroligt glada när de fick höra att jag skulle vara med i Min Klassiker och tyckte det skulle bli väldigt kul – och lite galet.

Vilka slags reaktioner har du fått från kompisar och anhöriga?
– Mina anhöriga tyckte först att det lät väldigt tufft, och var till en början något skeptiska om jag skulle klara av det. Men sen var de väldigt glada för min skull och ville heja och stötta hela vägen. Mina vänner var otroligt glada när de fick höra att jag skulle vara med i Min Klassiker och tyckte det skulle bli väldigt kul – och lite galet.

Hur känns det inför resterande lopp?
– Det känns väldigt nervöst. Det är så svårt att föreställa sig hur jobbigt ett lopp kommer vara innan jag är mitt i det, och de tidigare loppen har varit jobbigare än jag trodde. Så det blir mer och mer nervöst eftersom det inte har blivit som jag föreställt mig tidigare. Så – väldigt nervöst men samtidigt otroligt spännande.

Har du kollat på avsnitten?
– Oja! Många gånger.

Personen Roosa

Roosa är 21 år, bor i Stockholm och studerar till sjuksköterska. Hon har sina rötter i Finland och beskrivs ofta som en person som aldrig ger upp och som många gånger presterar över sin förväntade kapacitet. Och det är just det som gjort Roosa till den hon är i dag.

Vem är Roosa?
– Det är en svår fråga, men förutom att jag pluggar till sjuksköterska är jag en person som tycker om att vara kreativ. Det kan handla om musik, men också få arbeta med kroppen till musik och få fram olika uttryck och känslor på olika sätt.

Andra skulle nog beskriva mig som en person som är väldigt plikttrogen och lojal. Att jag är en person att lita på och som har hjärtat på rätt ställe. När jag är motiverad så går jag ”all in” på uppgiften.

Vad är mest utmärkande i din personlighet?
– Jag ger sällan upp. Jag kämpar ibland över vad jag trodde var min kapacitet och sådana tillfällen gör mig till den jag är idag.

Har träningen gjort skillnad för ditt välmående?
– I dag mår jag bättre än vad jag gjort tidigare. Träningen tycker jag har en del i det. En del är att jag planerar in träning i kalendern som ger struktur på dagen och gör att jag blir mer produktiv och rör på mig. Träningen gör att jag sover och äter bättre eftersom jag har insett hur viktigt det är att ta hand om mig själv på bästa sätt.

Motivationen måste komma inifrån mig. Jag vill ha en starkare och mer hälsosam kropp.

Vad inspirerar och motiverar dig?
– Det som inspirerar mig i min egen livsstilsförändring är förra årets deltagare. Hur de kämpade och krigade sig genom loppen och hela resan de gjorde var väldigt inspirerande. Deras förändring har gett mig hopp om att jag också kan göra en liknande resa, att det faktiskt går.

– Motivationen måste komma inifrån mig. Jag vill ha en starkare och mer hälsosam kropp. En stor motivation är också målgången på loppen. Det ger en sån oerhörd känsla av glädje att jag åstadkommit någonting som för mig nästan är ofattbart. Det är den största vinsten.

Vad trodde du skulle bli din största utmaning, och har det förändrats?
– Största utmaningen trodde jag nog skulle bli att vara konsekvent i träningen, inte bli uttråkad OCH framförallt att klara av loppen. Att träna kontinuerligt är en stor utmaning för mig fortfarande eftersom det inte alltid blir som jag tänkt mig. Jag har hittat så många olika träningsformer som varit roliga, så uttråkad har jag inte blivit. Men utmaningen att klara loppen, det är definitivt kvar. Det är nog den största utmaningen av de alla. Att se till att komma i mål.

Vad är det första du tänker på när du hör begreppet psykisk ohälsa?
– Det första jag tänker på spontant är lidande. Psykisk ohälsa är så otroligt brett och mitt huvud sammanfattade det till just lidande. Psykisk ohälsa kan göra livet lite svårare än vad den behöver vara.

Målbild och träningsminnen

Det är lätt att prioritera bort träningen om den inte planeras in. Roosa har sedan #MinKlassiker-resan insett att struktur och schemalagd egentid är receptet för en bra dag.

Vilken målbild har du med #MinKlassiker?
– Min målbild är att jag kommer stärkt ur allt detta. Att jag hittat nya styrkor hos mig själv jag annars inte kunnat se. Sedan också att kunna få lite självförtroende att kunna se tillbaka över det jag gjort och verkligen förstå att det är jag som åstadkommit det. Att förstå att jag klarar mer än jag trodde från början.

Vilket är ditt värsta och bästa träningsminne?
– Mitt värsta träningsminne är när jag mår illa under träning. Ett exempel på det är från Vätternrundan där jag mådde väldigt dåligt under vissa sträckor, inte så roligt. Mitt bästa träningsminne kommer faktiskt också på delad plats med Vätternrundan och Öppet Spår (eftersom jag inte bara kan välja en). Under Vätternrundan var det målgången. Att efter många timmars slit äntligen vara i mål! Under Öppet Spår är minnet av själva resan helt fantastisk. Att för några månader sedan aldrig stått på skidor till att åka ett lopp bland tusentals andra människor. Det var så fint, och jag var faktiskt uppriktigt lycklig.

Att få in åtminstone 30 min egentid per dag gör stor skillnad.

Beskriv en bra och en dålig dag. Vad ska du göra för att minska de dåliga dagarna?
– En bra dag är en dag då jag fått sova ut ordentligt med 8 timmars sömn, och har struktur på dagen. Att jag känner mig produktiv och även gör saker under dagen som gör mig glad som att sjunga. Om jag får till ett träningspass är det ett plus i kanten.

– En dålig dag är när jag inte sovit ordentligt och framförallt inte får en bra start på dagen, utan stannar i sängen extra länge. Då är risken stor att jag inte får mycket gjort på dagen och måste skjuta upp saker till kommande dag som bara gör mig stressad. Minus är också om jag inte får egentid. Det jag behöver göra för att minska de dåliga dagarna är att på något sätt schemalägga lite av dagen. Det räcker med att schemalägga träningen så att jag har någonting att förhålla mig till och därmed minska på stressen när jag får saker gjort. Att få in åtminstone 30 min egentid per dag gör stor skillnad.

Ditt bästa träningstips?
– Mitt bästa tips är tanken att ”all träning är bra träning”. Det kan ta ett tag att bli kompis med det uttrycket, men sanningen är att kroppen mår bra av att få till några minuter av någon slags träning istället för att vänta på rätt tillfälle för ett långt pass. Ibland räcker det bara med det lilla också.

En Svensk Klassiker logotyp

Santander Consumer Bank är stolt huvudsponsor till En Svensk Klassiker sedan 2016. Tillsammans jobbar vi aktivt och gemensamt för att inspirera människor att investera i en hälsosam livsstil. Genom Team Santander hoppas vi motivera och inspirera fler till träning och rörelse.