Anne Thorén

Sveriges Klassikerproffs – nu även Klassikercoach

Annie Thorén är topptriatlet, klassikerns snabbaste kvinna och bara 26 (!) år gammal. Nu coachar hon de fyra utvalda deltagarna i Min Klassiker, tillsammans med skidlegenden Johan Olsson och hälsoinspiratören Stephan Wilson. Till sin hjälp har de även En Svensk Klassiker och dess huvudsponsor –  Santander Consumer Bank.

Fakta om Annie

Namn: Annie Thorén
Ålder: 26 år
Yrke: Triatlet
Klassikerns jobbigaste: Helt klart Vasaloppet!

Hur känns det att få vara med på Min Klassiker-resan? 

– Att få hjälpa och följa dessa fyra personer, med olika förutsättningar, under nästan ett års tid känns otroligt spännande. Klassikern ligger mig så varmt om hjärtat! Och jag har så mycket jag vill ge dem. Alla som tar sig genom den här utmaningen får en ny förståelse för sig själva och varandra, jag ser fram emot att följa deras utveckling.

Vad är ditt spontana intryck av deltagarna?

– Salig blandning av människor! Haha. Jo, men det är en väldigt blandad kompott, vi kommer få se fyra olika ”vinnare” i de olika momenten, alla verkar vara väldigt motiverande. Deras gemensamma nämnare är att de har väldigt sökande personligheter. De är ivriga att lära!

Jag hoppas att de smittas av min ”gör det bara”-energi!

Vilken egenskap hos dig hoppas du ska smitta av sig på deltagarna? 

– Jag som professionell idrottare utstrålar säkert ibland någon slags perfektionism. Men det ligger hårt arbete bakom mina framgångar – ingen blir proffs på en dag. Jag hoppas att de smittas av min ”gör det bara”-energi!

Hur är du som coach?

– Jag är nog väldigt rak. Men samtidigt pedagogisk! Jag är (tyvärr) halvbra på att ”dalta” med människor. Jag kommer vara väldigt ärligt och konstruktiv i min feedback. Jag vill verkligen deltagarnas bästa, och därför ska jag ge dem det jag är bäst på!

Magin sker inte när solen skiner. Magin sker de gråa, regniga, trötta och jävligt jobbiga dagarna.

Trots din ringa ålder har du genomfört en hel drös lopp. Vilken lärdom, enligt dig, är viktigast för deltagarna att ta till sig?

– Att livet är inte kul jämt, maten smakar inte alltid gott och solen skiner inte varje dag. Magin sker inte när solen skiner. Magin sker de gråa, regniga, trötta och jävligt jobbiga dagarna. I motgång föds framgång! Jag kommer vara den som peppar dem att fortsätta när allt känns skit, eftersom träningen blir lättare med tiden.

Hur känns det att göra det tillsammans med Johan Olsson och Stephan Wilson? 

– Jag har tidigare haft en bild av Johan som lite svår. En bild som inte alls stämmer! Johan är så sjukt ödmjuk, han är ett superproffs på alla sätt. Vi har väldigt kul tillsammans. Stephan är kanske min motsats, haha. Han är alltid superglad och har en mjuk personlighet. Han kommer kunna finnas där som ett grymt emotionellt stöd för våra deltagare.

Hur hoppas du att MinKlassiker-följarna ska bli engagerade?

– Självklart hoppas jag att fler tar sig ut och tränar. Även om vi i den här satsningen hjälper våra deltagare med en livsstilsförändring via en klassiker, betyder det inte att alla behöver göra en klassiker. Har man satt upp ett mål har man kommit en bra bit på väg. Och: det är inte farligt att misslyckas! Men i huvudsak önskar jag att vi kan bidra till att inspirera fler att träna året om.

Vad betyder Santanders stöd?

– Det betyder jättemycket, det är väldigt fint att de gör den här satsningen med oss. För i grund och botten strävar vi mot samma mål – att tillsammans hjälpa människor att bli friskare! Det är tack vare Santander som den här satsningen går att genomföra.

Att våga be om hjälp är ingen svaghet, det är en enorm styrka. Där har männen verkligen något att lära av oss kvinnor.

Varför tror du att fler kvinnor än män ber om hjälp med hälsofrågor?

 – Lever vi inte fortfarande i en slags machokultur? Att männen inte ska be om hjälp. Jag tror att det beror på det. Kvinnor är generellt sett inte lika rädda för att ta emot hjälp. Att våga be om hjälp är ingen svaghet, det är en enorm styrka. Där har männen verkligen något att lära av oss kvinnor. 

Är hälsa en klassfråga? 

– Det är mer en arv- och miljöfråga enligt mig. Jag tror innerligt att oavsett var du växer upp handlar det om hur man blivit introducerad till idrotten. Har du fått ett par gympadojor av dina föräldrar när du var liten, och mött idrotten i ett positivt sammanhang, så hänger det med resten av livet. Det behöver inte kosta tusentals kronor att ha en hälsosam livsstil.

Annie Thoréns resa

Annie Thorén har kämpat hårt och länge för att komma dit hon är i dag, och är en förebild för väldigt många människor, främst kvinnor. Men att vara heltidssatsande idrottare har varit allt annat än lätt.

Sedan förra året har du det kvinnliga klassiker-rekordet. Hur mycket betyder det för dig?

– Det betyder väldigt mycket för mig! Jag är ju smått kär i klassikern, och att ha rekordet är liksom pricken över i:et. Det blev ringar på vattnet efteråt, jag har blivit en ännu starkare klassiker-ambassadör. Det har jag mycket att tacka Santander för, som trodde på mig och hjälpte till att  förverkliga min idé.

Hur har din idrottsresa förändrat dig?

– Jag har gått en hård skola. Att vara heltidssatsande idrottare är inte jätteglammigt. Det är dåligt med pengar. Vissa månader har jag behövt vända på varenda krona. Vissa kanske skulle ge upp, men jag har alltid siktat framåt. Och jag är tacksam över att jag haft det tufft, tror att det är få 26-åringar som upplevt samma sak. Det har även bidragit till att jag blivit lugnare och tryggare i mig själv – jag har lärt mig att allt löser sig!

Ja det är jobbigt och jävligt, men det är också glatt och härligt.

Du är en förebild för många kvinnor, hur känns det?

 – Oj det är smickrande! Men så här är det, man gör inte sig själv till förebild, det är dock en fantastisk bonus. Jag tror att de som följer min resa gillar att jag visar båda sidorna av myntet, de bra och de dåliga dagarna. För de dåliga dagarna finns ständigt där, och jag vill liksom avdramatisera ”det glamourösa proffslivet”.  Ja det är jobbigt och jävligt, men det är också glatt och härligt. Det tror jag stärker min trovärdighet som både människa och triatlet.

Kan det kännas betungande?

– Ja absolut, jag brottas själv med hjärnspöken. Man jämför sig med personer som lever liknande liv, eller som man tror lever liknande liv. Man får inte glömma att det som syns på sociala medier väldigt sällan är hela sanningen.

Vem är din förebild?

– Jag ser upp till människors personligheter, men om jag ska nämna någon så blir det Anna Haag. Hon är riktigt cool tycker jag, hon är väldigt lättsam i sin profession, även fast hon är ett superproffs. Jag ser även väldigt mycket upp till min mamma och pappa. De är levande exempel på att ”om man vill så går det”. De har jobbat sig dit dom är i dag. Och dessutom lyckats väldigt bra!

Om du fick välja en ny egenskap, vilken skulle det vara?

– Jag avundas faktiskt en egenskap som hela min familj besitter. De är så mentalt starka. De klarar ta mig sjutton allt. Speciellt mamma, men även pappa och mina brorsor. Jag säger inte att jag inte vill vara stark, men jag skulle vilja bli mer sårbar! Jag tror inte att jag gråtit på typ fem år.  

Kan alla verkligen göra klassikern? 

– Ja! Alla kan göra klassikern. Jag tror verkligen det. Det handlar nog bara om viljan. Och jag lovar, om du bara vänder dig till ditt egna nätverk, på tex Facebook, så finns det garanterat någon (som kanske känner någon) som kan låna ut en våtdräkt, cykel eller övrig utrustning. Och igen, man behöver inte köpa nytt. Begagnat går lika bra! Eller låna!