Johan Olsson

Från elitskidåkare till motionär, och nu – Klassikercoach

Hans egna första svenska klassiker avslutades med Vasaloppet i mars 2018. Nu ska skidlegenden Johan Olsson coacha fyra deltagare genom deras första Klassiker, tillsammans med Stephan Wilson, Annie Thorén och Santander Consumer Bank.

Fakta om Johan

Namn: Johan Olsson
Ålder: 38 år
Yrke: Föreläsare och egenföretagare

Din första svenska klassiker är genomförd och klar. Hur stor roll spelar det att du gjort en klassiker, nu när du ska coacha andra?

– Stor roll, tror jag. Dock måste jag vara jättetydlig med att inte relatera till tider, utan snarare känslan kring de olika loppen. Och jag kommer vara brutalt ärlig mot våra deltagare, loppen är inte roliga hela tiden.

Om du fick kika in i deltagarnas hjärnor, vad tänker de?

– I nuläget handlar det uteslutande om hur de själva ser på utmaningen, de känner säkert att, ”wow det är 850 personer som sökt och vi är de 4 utvalda”. Sen kanske dagen kommer när de känner att ”äh jag skulle inte gjort det här”. Min roll i det skedet är, förutom att lära ut skidteknik, att få dem att förändra synen på vad de håller på med. De ska njuta och känna att det här är deras resa – och att vi finns där för dem.

Kan du se några gemensamma drag hos våra deltagare?

– Inte än så länge! Nu försöker jag lära känna alla fyra så bra som möjligt. För mig handlar det inte bara om att lära ut skidåkning, strategi och teknik – utan lika mycket om att bygga ett förtroende. För att lyckas med det måste jag visa att jag kan lära ut något som är rimligt på deras nivå. Men också att finnas där, att jag har ett bredare perspektiv och en förståelse.

Vilken egenskap hos dig hoppas du ska smitta av sig på deltagarna?

– Att de ska brinna för sin egen utveckling i alla grenar, och strunta i vad andra tycker och tänker. Ta bort alla jobbiga krav på sig själva!

Om vi kan få dem att tycka det är kul att vara ute och röra på sig (läs: åka längdskidor) så har vi lyckats.

Vad är din drivkraft i MinKlassiker?

– Min drivkraft är att bidra till att inspirera till en sund livsomställning. Jag vill att de ska upptäcka något nytt, och får jag vara lite partisk så hoppas jag självklart att de ska älska längdskidor, haha. Det absolut bästa är när jag kan ge en utmaning som är rimlig, men lite svår, fast välbalanserad – och sen se hur våra deltagare faktiskt klarar av övningen! Om vi kan få deltagarna, och alla som följer MinKlassiker, att tycka det är kul att vara ute och röra på sig (läs: åka längdskidor) så har vi lyckats.

Hur känns det att göra det tillsammans med Annie Thorén och Stephan Wilson?

– Det känns riktigt kul. Vi är väldigt olika som personer och vi är bra på olika saker. Stephan är så positiv att man tror att han driver ibland, haha. Men det ska han ha cred för, han berömmer hejvilt och är otroligt duktig på att mobilisera positiv energi. Och Annie, hon är en cool tjej. Hon är väldigt befriad från hets och resultatkrav, hon bara kör!

Om du fick förmedla en sak till de människor som kanske inte tror att de kan göra en livsstilsförändring, vad skulle det vara?

– Man vet ju inte vad som funkar innan man försökt. Jag har ju absolut inte vunnit alla lopp jag ställt upp i, jag har kanske förlorat till 99 %. Jag har kört fler dåliga lopp än bra! Jag hade inte tagit de där gulden om jag inte hade misslyckats på vägen – så våga prova!.

Vad betyder Santanders stöd i satsningen?

– Jag har samarbetat med dem i många i år nu, och i MinKlassiker, precis som våra tidigare samarbeten, anser jag att de har en fin känsla för individen. Jag tycker det är bra att de satsar stort på MinKlassiker. De har ett fantastiskt engagemang inom breddidrott och hälsa. Exempelvis Framtidens skidlöfte, ett stipendium vi delar ut till en lovande skidtalang varje år.

Kan alla verkligen göra klassikern?

– Nej jag tror inte att alla kan göra en klassiker, av rena hälsoskäl. Jag menar nio mil på skidor – det skämtar man inte bort. Visst finns det en grupp människor som inte tycker att en klassiker är utmaning nog. För mig var det en jäkla utmaning. Dock tror jag att väldigt många kan göra en klassiker. Känner man att man vill börja med något – kör en halvklassiker.

Johan Olssons förändring

Det var i april 2017 som Johan Olsson bestämde sig för att lägga elitkarriären åt sidan, för att få tid till sin familj. Och såklart ge utrymme åt nya, spännande utmaningar. Vi pratar även om jämställdhet i idrotten och om hur hälsa har blivit en klassfråga.

Vad skulle du säga är största skillnaden i ditt liv sedan april 2017?

– I dag kan det gå tre veckor utan att jag tränar någonting. Det är en helt annan tillvaro än tidigare, på den tiden jag tränade två pass per dag. I dag har träningen snarare blivit ett verktyg för mig att sortera mina tankar, den där friska luften gör mycket för mig. Jag känner mig som en grå gegga när jag inte har tränat. Jag har hundra tankar i huvudet men ingen förmåga att sortera dem. Jag svarar på 15 mail i huvudet när jag springer, haha. Men den största anledningen till att jag slutade som elitskidåkare var ju avskärmningen från barnen, det var helt ohållbart mentalt.

Saknar du att jaga resultat?

– Ja ibland gör jag det, saknar att inte vara kvar i den bubblan, även om jag är ganska nära den världen. Jag kan sakna att ha en kropp som nästan var en maskin, som en bilmotor. Mina dåliga dagar då skulle vara drömdagar nu. Men nej, jag saknar inte att jaga ett nytt VM-guld.

– Jag är så nöjd över min karriär. För första gången någonsin hänger medaljerna uppe på väggen, kanske inte jättetydligt, men de ligger iallafall inte i en låda i garaget. Jag har förstått, att det finns ett värde, för mig mentalt, att de finns där. Det är en liten påminnelse om att ”fan Johan, du är duktig”, och det peppar mig när jag ska ringa ett jobbigt samtal.

Om du inte hade ägnat dig åt idrott, vad hade du gjort istället?

– Jag är en idéspruta, på gott och ont. Men jag är helt kass på att slutföra projekt, jag är en projektstartare. Jag älskar att lämna projekt! Det var likadant i träningen, jag övergav saker och började med något nytt. Det är en dålig faktor i en anställningsform. Om det nu inte finns någon där ute som önskar en idéspruta, med svårigheter att ta order, med enorm arbetskapacitet OCH som är fullständigt hopplös att sköta sin papper – hojta! Haha.

Det är kanske min största drivkraft, att inspirera människor att tänka annorlunda.

Hur känns det att vara en förebild?

– Det känns helt grymt. Jag vill påverka människor! Jag fick ett hallelujahmoment vid en tidpunkt, när jag förändrade mina tankeprocesser och storstädade min hjärna. Jag säger inte att det är enkelt, dessutom hade jag proffshjälp. Men när städningen väl är klar så lovar jag att det kommer hända fantastiska saker. Det är kanske min största drivkraft, att inspirera människor att tänka annorlunda, men det måste vara lättförstått eftersom jag själv är så sjukt trög, haha.

Varför tror du att fler kvinnor än män ber om hjälp med hälsofrågor?

– Om jag går till mig själv: om jag ska skruva ihop en garderob från valfri inredningsbutik med platta paket, så tittar jag inte i beskrivningen. Jag bläddrar kanske lite. Men tänker rätt omgående att det här ska jag kunna reda ut själv. Men min fru exempelvis skulle direkt tänka att ”jag följer beskrivningen, så blir det rätt”. Jag tror kanske inte på den manliga normen, men absolut att man påverkas mycket av ett kulturellt beteende. Jag tror att kvinnor, i högre grad, är benägna att be om hjälp eftersom de kan erkänna att de behöver, till skillnad från många män.

Är idrotten jämställd?

– Idrottsvärlden är inte jämställd. I alla fall inte inom lagsporter. Jag har tur som kommer från en sport där det under lång lång tid varit norm att tjejer och killar ska få exakt samma prispengar. Lika gäller sponsoravtal, i alla fall i Europa. Om man skulle ta de största skidstjärnorna i Skandinavien, i våra respektive länder, så är den största stjärnan, otvivelaktigt, en kvinna. Som tjänar överlägset mest med pengar. Och fan vad bra jag tycker det är!

Är hälsa en klassfråga?

– Det är svårt att svara nej på den frågan. Även om man inte vill att det ska vara så. Det handlar om tillgång, arbetstider, utrustning och förutsättningar. Långt ifrån alla har ett ekonomiskt överskott att spendera pengar på utrustning.

– Fritidsbanken ett fint projekt där man får låna grejer – gratis! Jag har själv skänkt begagnad sportutrustning via Santanders insamling, som jag hoppas kommer till nytta för andra.

Hitta närmsta Fritidsbank på fritidsbanken.se