Line Synnöve Bengtsson

Mycket av dagens forskning visar att personer med övervikt löper större risk att drabbas av fysiska sjukdomar. Kraftig övervikt kan dessutom förkorta en människas liv med flera år. Något som Min Klassiker-deltagaren Line inte tänkt på. Och varför skulle hon – Line har nämligen perfekta värden, trots sin övervikt. Hur hittar man motivationen att göra en livsstilsförändring, när man är helt frisk?

Fakta om Line

Namn: Line Synnöve Bengtsson
Ålder: 45 år
Familj: Man och fyra barn
Bästa träningstips: Acceptera att det inte är jättekul i början. Och hitta en träningsform som passar dig!

Min kropp är min bästa vän – och största fiende.

Vad eller vem fick dig att ansöka?

– Förra året var jag på en av Stephans föreläsningar när han pratade om hälsa och motion. Han berättade att livet kan förkortas med ungefär sex år till följd av övervikt. Jag tänkte att ”det kvittar väl om jag dör när jag är 78 eller 84”, det är så långt bort. Men sen tänkte jag på mina barn, och då blev sex år ganska lång tid. Om jag får barnbarn till exempel så skulle jag missa väldigt mycket. Det har inte slagit mig på samma sätt tidigare. Jag behövde bli uppruskad! Och det blev jag, med rätt ord, från rätt person, på rätt plats, i rätt tid.

Berättade du för någon att du ansökt?

–  Jag berättade för min man, Jonny. Han sa ”du kommer bli utvald till det här”. Och det trodde jag inte ett ögonblick på.

För mig är det resan som är målet.

Vem var du innan Min Klassiker?

–  Jag är nog samma person, det här projektet var precis vad jag behövde. Jag visste att jag inte skulle klara det på egen hand. Och jag skiter faktiskt i om jag inte klarar hela klassikern, så länge jag mår bättre (får man säga så? Haha). För mig är det resan som är målet. Inför Vasaloppet till exempel, hade jag tränat mer än jag gjort sammanlagt på 20 år!

Har du kollat på avsnitten?

– Ja det har jag! Jag är så nyfiken så kan inte låta bli. Men jag har väntat ett par dagar med att titta.

Line med sin man och två av barnen

Livsstilsförändringen

Line har fyra barn inom åldersspannet 9-20 år. Hon bor i Karlstad under veckorna och i Höljes, beläget cirka 3 timmar norr om Karlstad, på helgerna. Träningen har varit underprioriterad under större delen av Lines liv. När hon fick chansen att medverka i Min Klassiker ägde hon inte ett enda träningsplagg – nu saknar hon träningen om det går för lång tid mellan passen.

Vem är du?

– Jag har väldigt många roller och är väldigt trygg i dem flesta. Mitt deltagande i Min Klassiker är en av alla roller, och den är jag trygg i! Precis som jag är trygg i mamma-rollen. Det är en svår fråga eftersom jag tror att jag håller på att lära känna mig själv just nu. Det är något väldigt tudelat med det här projektet, härligt-hemskt på något vis. Samtidigt som jag vill vara speciell, vill jag också vara en i mängden – och inte sticka ut. Är det något jag är helt säker på så är det att jag är 100 procent ärlig i den här satsningen, mot mig själv, i min träning och i min livsstilsförändring.

Hur mår du i dag jämfört med tidigare?

–  Fysiskt är jag starkare och snabbare. Fördelen med mitt taskiga utgångsläge är att resultaten kommer snabbt. Och på något, underligt sätt, tror jag att jag håller på att bli klokare, eftersom jag är mitt i en stor förändringsprocess. Den mentala förändringen pågår parallellt som den fysiska.

Att det står Min Klassiker på ryggen stärker mig.

Vad är den största skillnaden i din vardag?

– Det finns så klart många skillnader i min vardag, bland annat att jag tränar flera gånger i veckan och att jag generellt sätt orkar mer. Men förutom det så är en av de största skillnaderna ett traditionellt vardagsfenomen – tvätten. För så här är det: Jonny är inte så bra på att vika tvätt. Han är jättebra på det mesta, men inte att vika tvätt, haha. Så det är något jag gör på helgerna. Eftersom jag veckopendlar tar det ungefär tre timmar att köra hem till Höljes på fredagarna. Tidigare slängde jag mig på soffan direkt när jag kom hem. Lördagen hann passera och helt plötsligt hade det blivit söndag – och tvätten låg fortfarande ovikt. Men nu, nu orkar jag vika tvätten på fredagarna – utan problem. Det är en så stor skillnad i min vardag! Tidigare orkade jag inte göra något alls på fredagen.

Har det gått enklare än du förväntade dig?

–  Att träna har gått enklare än jag trodde. Det är nog för att jag känner mig lite häftig. Att det står Min Klassiker på ryggen stärker mig, det gör träningen enklare eftersom jag har en ”ursäkt” att träna. Till min förvåning har jag kommit på att jag gillar att träna, men ibland kan jag känna ett fysiskt motstånd. Det är himla lätt att sjunka ner i soffan, svårigheten är att tänka och göra rätt hela tiden.

Line och Stephan

Jag är rädd för att jag ska sumpa den här chansen.

Vad är du rädd för?

– Jag är rädd för att jag ska sumpa den här chansen. Jag vill verkligen lyckas med min livsstilsförändring. Det här är ju en investering i mitt liv, inte något jag bara ska göra under ett klassiker-år. Så det är min rädsla, att jag inte tar vara på möjligheten jag fått.

Vad trodde du var din största utmaning, och har det förändrats?

 Det jag trodde skulle bli min största utmaning, var mig själv och min tunga kropp, och det är det fortfarande. Men min styrka är också mig själv och min kropp. Visst jag har kanske inte skött min kropp exemplariskt på väldigt länge, men den har tagit mig hit. Och den är utifrån mina värden, helt frisk.

Vad händer efter Min Klassiker?

– Jag har anmält mig till Öppet spår nästa år, då ska jag och Jonny åka tillsammans eftersom han vill göra En Svensk Klassiker. Jag skulle vilja känna mig så pass pigg och stark att jag kan genomföra klassikern med glädje, inte bara genomlida det.

Hur långt har du kommit i din livsstilsförändring?

– Ibland känns det som att jag tar två steg fram och ett tillbaka. Jag tränar mycket och hårt, men behöver göra andra förändringar också. Mitt huvudmål är inte att gå ner i vikt, men, i och med att min kropp löper större risk att råka ut för hälsorelaterade sjukdomar, så vill jag ju gå ner i vikt för att undvika det. Så indirekt är det målet. Nu har jag tränat hårt men inte ändrat mina kostvanor. Så det är nästa steg!

 

Det var en så himla häftig känsla att få känna sig utvald.

Vad har du lärt dig?

– Tack vare alla intressanta människor och nya upplevelser har jag lärt mig massor! Det är en så himla häftig känsla att få känna sig utvald. Jag inspirerades av att någon, i det här fallet Stephan, hade sett mig – att han, Santander och En Svensk Klassiker ville ha med mig på det här äventyret. Hade Stephan meddelat mig att de valt att gå vidare med någon annan av personerna de tagit fram i sitt första urval, så hade jag varit lika glad ändå. För mig var det en vinst i sig att bli sedd och bekräftad! Och just det gör en lite starkare, en känsla jag önskar att alla skulle få uppleva.  

Illustration av ett rött hjärta