Stephan Wilson

Stephan Wilson – klassikerinspiratör

Livrädd för vatten + nybörjare på längdskidor = En Svensk Klassiker? Nej, för Stephan Wilson kändes En Svensk Klassiker som en fullkomlig omöjlighet för några år sedan. Men tiderna förändras, och i dag har han blivit ett välkänt ansikte i klassiker-spåren.

Fakta om Stephan

Namn: Stephan Wilson
Ålder: 40 år
Yrke: Programledare och klassikerinspiratör
Last i livet: Onyttigheter. Godis, glass, chips – varje dag (skvallra inte för mina barn)
Ser fram emot: Att se våra deltagare klara En Svensk Klassiker

Tillsammans med Santander Consumer Bank är Stephan aktuell med en andra säsong av Min Klassiker, där han, tillsammans med skidlegendaren Johan Olsson och topptriatleten Annie Thorén coachar fyra studenter genom Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och slutligen – Lidingöloppet.

Hur föddes idén till #MinKlassiker?

– Jag har alltid varit en nyfiken person, jag brukar säga att nyfikenheten är mitt främsta bränsle. Jag vill inspirera människor att förändra sina liv och förverkliga sina idéer. Jag kom i kontakt med Santander 2018, under min egna klassiker. Och då trillade polletten liksom ner. Santander + Min Klassiker = Sant! Och nu står vi här, mitt i produktionen av en andra säsong, tillsammans med fyra studenter, peppade på att hitta  en balans mellan studier och träning. Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse för mig!

Vad var viktigt i valet av deltagare? 

– Det var viktigt att hitta en bra mix, att hitta personer som kan inspirera olika typer av människor. Men självklart också ur ett mångfaldsperspektiv, som kan betyda så många olika saker. Man kan vara lång, kort, ha olika ursprung eller olika ekonomiska förutsättningar.

– Det har varit fantastiskt att ha Santander som stöd och bollplank under hela processen. Vi är glada över att de gett oss så fria tyglar och att de gillar deltagarna lika mycket som vi! Alla i projektet är tacksamma över den fina och positiva responsen vi fått.

Vad skulle du vilja säga till de studenter som inte blev utvalda?

– Första steget till en förändring är att skicka en ansökan, ta chansen, berätta om sig själva, släppa garden och våga be om hjälp. Jag kan nästan LOVA att nästa steg, att faktiskt påbörja en förändring, inte är lika svårt. Och så här är det: alla behöver inte göra En Svensk Klassiker. En hälsosam livsstil kan börja med en promenad.

När vi når målsnöret på Lidingö hoppas jag att de ska känna att 'det här är det bästa jag gjort'.

#MinKlassiker – farhågor och mål

En Svensk Klassiker, tillsammans med fyra personer med olika förutsättningar och mål – mycket kan hända längs vägen. Sjukdomar och skador kan dyka upp, precis som sviktande motivation när man ska hitta en balans mellan träning, tentor och plugg.

Vilka farhågor har du?

– Snart riktas strålkastarljuset mot fyra personer, alla med en unik historia. Jag vet inte hur de kommer hantera det, alla har sina individuella motstånd och hinder. Vi hoppas självklart att allt ska gå bra. Vi – jag, Johan, Annie, En Svensk Klassiker och Santander kommer göra allt för att motivera, peppa och stötta. Men det här är deltagarnas resa, de behöver hitta sin inre drivkraft. Och det spelar ingen roll om en skada eller sjukdom dyker upp – så länge de känner att det gjort sitt bästa. Att de har påbörjat sin resa mot ett mer hälsosamt liv är det viktigaste. 

Vad hoppas du att #MinKlassiker ska bidra till?

– För mig är det fantastiskt kul om deltagarna uppnår och förverkligar sina individuella målsättningar. Men En Svensk Klassiker är en formidabel utmaning, speciellt för det här gänget. När vi når målsnöret på Lidingö hoppas jag att det ska känna att ”det här är det bästa jag gjort”. Och jag hoppas att alla ska slå min totaltid (inte för att jag är känd för att vara snabb, men ändå). Den utvecklingen hade varit fantastisk att se.

Målet är att de som följer #MinKlassiker ska känna en längtan efter att åka skidor, springa, cykla, simma eller helt enkelt röra på sig mer i vardagen.

Varför ska man följa #MinKlassiker?

– Jag säger så här: Varför inte? Det är samhällsrelevant, det är inspirerande och motiverande. Serien, om vi kallar den så, kommer att beröra. Och ingen vet hur det kommer att sluta! Målet är att de som följer #MinKlassiker ska känna en längtan efter att åka skidor, springa, cykla, simma eller helt enkelt röra på sig mer i vardagen.

Vad är du mest stolt över med din egen Klassiker?

– Mitt stoltaste ögonblick har inte inträffat än. Det sker när de fyra deltagarna kramar mig efter #MinKlassiker, och säger ”Stephan, tack för att du gjorde det här för mig”. 

Stödet

Ensam är inte stark, varken som Klassiker-deltagare eller coach. När idén om Min Klassiker föddes visste Stephan vilka nyckelspelare han ville ha med på tåget: skidlegendaren Johan Olsson, topptriatleten Annie Thorén och Sveriges mest hälsoengagerade bank – Santander Consumer Bank.  

Vad betyder det att ha Johan Olsson och Annie Thorén vid din sida?

– Jag trodde ju, helt ärligt, att jag skulle göra detta bättre själv. Men Johan och Annie är ju lite, inte mycket, men liiite snabbare än mig, haha. Johan har tagit OS och VM-guld. Annie är en av de snabbaste kvinnorna som genomfört en klassiker. Jag är den snabbaste som…… Nä, jag är på riktigt en av de långsammaste som gjort klassikern. Det finns något i Johan och Annie som jag aldrig kommer kunna uppnå. Jag kommer aldrig kunna vara bäst. Dessutom har båda två förverkligat sina idéer med stöd av Santander, och jag vet att Johan och Annie, precis som jag, är sugna på att få ge tillbaka till svensk idrottskultur genom satsningen.

– Jag har ju dock sagt till Johan och Annie att: när vi väl får tid över så måste ni göra något med mig också. Jag ska ju vara ett stöd för de här deltagarna, jag kan inte hålla på att komma sist hela tiden, haha.

Vilken roll har Santander i satsningen?  

Santander förverkligar den här idén. Jag sökte en samarbetspartner som var beredd att gå all in – och det gör Santander. De har ett väldigt fint engagemang – de arbetar brett och aktivt för rörelse och gemenskap för alla. De gjorde den här fantastiskt inspirerande serien om Johan Olssons första klassiker. Det var då vi kom i kontakt med varandra, och vi fick direkt en fin relation. Det finns ingen bank, i mitt tycke, som brinner så mycket för att hälsa och idrott genom sitt otroliga samhällsengagemang. Jag är verkligen så glad att det just är de som förverkligar min idé, det känns helt rätt.

Illustration man i blå tröja som cyklar

5 kom-igång-tips till dig som vill få in träning i vardagen:

1

Anmäl dig till ett lopp! Det är den bästa moroten eftersom du MÅSTE träna.

2

Våga gå utanför din comfortzone så lovar jag att du kommer hitta en starkare version av dig själv som du tidigare inte trodde fanns.

3

Var snäll mot dig själv i din träning. Kom ihåg att den bästa träningen är den som blir av, oavsett om det är ett styrkepass på gymmet eller en promenad till matbutiken.

4

Du kan göra vilken klassiker du vill, långa, korta, halva – eller bara något av loppen!

5

Försök få med dig en kompis/partner/syskon, träningen blir lättare att genomföra när man är fler.

En Svensk Klassiker logotyp

Santander Consumer Bank är stolt huvudsponsor till En Svensk Klassiker sedan 2016. Tillsammans jobbar vi aktivt och gemensamt för att inspirera människor att investera i en hälsosam livsstil. Genom #MinKlassiker hoppas vi motivera och inspirera fler till träning och rörelse.