Hem > Om oss > Nyheter & artiklar > Guide: Hur mycket får jag låna?

/Global/Om%20oss/Nyheter/david-iskander-599066-artikeltopp-1280x548.jpg

Guide: Hur mycket får jag låna?

21 JUNI 2018
Ja, hur mycket får man låna egentligen? Flera faktorer spelar in när man ansöker om ett lån - och flera frågor kan uppstå. Vi hjälper dig med att besvara några av de vanligaste frågorna. Ditt lån ska vara tryggt, både för dig och för oss.

Vi får ofta frågan hur mycket man får låna hos oss baserat på den inkomst man har. Hos oss kan du ansöka om lån utan säkerhet (även kallat privatlån) på mellan 10 000 och 350 000 kr.

Hur mycket du kan ansöka om kan variera beroende på vilken bank eller kreditinstitution du väljer dig till. Ett lån kan också ha olika benämningar bereonde på summa och förutsättningar. Du kanske har hört talas om privatlån, blancolån, mikrolån eller banklån?

Vad menas med ett lån utan säkerhet?

Du som ansöker om lånet väljer själv vad du vill låna till och du behöver inte lämna någon säkerhet för pengarna du ansöker om. Till skillnad från exemeplvis ett hypotekslån, där man säkrar lånet med t.ex sitt boende.

Vad omfattar en kreditupplysning?

När du har gjort en ansökan om privatlån tas en kreditupplysning. Kreditupplysningen är en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet, det vill säga din betalningsförmåga. En kopia skickas alltid till dig efter att en kreditupplysning har gjorts. I kreditupplysningen kan du se vilken information som har blivit hämtad samt vem som har beställt kreditupplysningen. 
 

SE ÄVEN: Så räddar du semestern med ett extra betal- och kreditkort

Kreditprövning - dina ekonomiska förutsättningar

Med den som grund görs sedan en kreditprövning, där spelar faktorer som din ålder, inkomst samt tidigare lån och krediter in. För att bedöma om vi kan bevilja ett lån samt hur mycket man får låna görs en sammanvägning av flera faktorer. Det går alltså inte att garantera att en viss inkomst gör att du får låna ett visst belopp, eftersom inkomsten bara är en liten del av den totala kreditprövningen. Däremot ökar en hög, stadig inkomst ökar möjligheten att låna högre belopp.

Jag har blivit beviljad ett lägre belopp - vad innebär det?

Ibland görs bedömningen att vi inte kan bevilja ett privatlån på hela det belopp som ansökan gäller. Vi kan då i vissa fall erbjuda ett lån på ett lägre belopp. Hur mycket man får låna framgår då av det svar vi skickar hem till dig när vi har behandlat din ansökan. Du kan öka sannolikheten att bli beviljad genom att ha med en medsökande på lånet, till exempel en familjemedlem.

Olika banker har olika krav

Beroende på vilken bank du vänder dig till samt vilket lån du tänker ansöka om, finns det olika grundkrav. Hos oss kan du ansöka om ett privatlån om du uppfyller följande grundkrav:

  • En inkomst på minst 12 500 kronor per månad
  • Du är minst 20 år gammal
  • Inga betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden

Om du har ytterligare frågor om kring hur en ansökan hos oss går till, går det bra att ringa oss direkt på 08-559 514 00 vardagar 09–17

Överväger du att låna pengar? Använd en lånekalkyl!

Ibland kan man behöva lite hjälp på vägen innan man väljer att ansöka om ett privatlån. Många banker och kreditinstitut har ofta en lånekalkyl där du fyller i lånebelopp och återbetalningstid. Lånekalkylen kan skilja sig beroende på vilken bank eller kreditinstitut du vänder dig till. Efter att du fyllt i informationen kan du få ett exempel på vad månadskostnaden kan komma att bli.

Om du vänder dig till en bank som har en individuell ränta så ha i åtanke att den ränta som visas ofta är en exempelränta, och behöver nödvändigtvis inte vara din slutgiltiga ränta.

En exempelränta är endast ett exempel på ränta. Oftast visas olika exempelräntor. 

Vad är individuell ränta?

En individuell ränta innebär att din ränta bestäms utifrån dina förutsättningar när du ansöker. 


LÄS ÄVEN:

Funderar du på att låna pengar?

Vi hjälper dig på vägen


Vårt privatlån

  • Låna 10 000–350 000 kronor utan krav på säkerhet

  • Ränta från 3,95–12,95%

  • Ingen uppläggningsavgift
     
  • Inga aviavgifter (vid betalning via autogiro) 

  • Lånebesked direkt

Läs mer och ansök

/Global/bilder/kort/Mitt-KORT-plus_430x289_sneddst%c3%a4llt.png

Vårt betal- och kreditkort 

Vi erbjuder ett betal- och kreditkort som ger dig valfrihet i vardagen och extra trygghet och förmåner när du är ute och reser.

Läs mer om Mitt kort+

/Documents/Bill%c3%a5n_860x578.jpg

Ett riktigt bra billån

Ska du låna till en bil? Santanders billån tar du när du köper bil hos en av många samarbetande återförsäljare.

Läs mer om vårt billån