Ny rapport om studenters hälsa

Tillsammans med En Svensk Klassiker har vi på Santander Consumer Bank släppt en hälsorapport med fokus på studenters hälsa. Rapporten är en del av vår och En Svensk Klassikers gemensamma satsning på studenter.

Rapporten visar att studenter rankar den fysiska hälsan som bättre än den mentala. Vi har tidigare matats med alarmerande siffror som visat att den psykiska ohälsan hos unga har ökat lavinartat, och rapport efter rapport har visat hur 90-talister mår allt sämre. Denna undersökning visar en något nyanserad bild och både stärker den tesen men också utmanar den. Undersökningen visar att Sveriges studenter mådde bra innan covid19 slog till och en stor anledning till varför kan kopplas till träning.

Träning har länge lyfts av forskare som en viktig del för att minska psykisk ohälsa och öka välbefinnandet. Intressant är att undersökningen visar att ju mer studenter tränar desto fler anger att de gör det för att man tycker att det är kul. Dubbelt så många som tränar mer än fyra timmar i veckan gör det för att det är kul än de som tränar en till tre timmar i veckan.

Tillsammans med En Svensk Klassiker vill vi inspirera studenter att investera i en hållbar livsstil genom Instagram-serie Min Klassiker 2020. I serien kan man följa och inspireras av fyra studenter som ska genomföra En Svensk Klassiker. Till sin hjälp har de skidlegendaren Johan Olsson, triatleten Annie Thorén och hälsoinspiratören Stephan Wilson.

– Undersökningen visar vikten av att vi gemensamt hjälper studenter att investera i en hälsosam livsstil och erbjuda rätt verktyg för att komma dit, säger Jörgen Sandahl, Marketing Director på Santander Consumer Bank. Med Min klassiker 2020 vill vi lyfta lösningar till alla slags hälsoutmaningar som en student kan möta längs med vägen. Kanske viktigare nu än någonsin i och med coronapandemin och dess utmaningar, fortsätter Jörgen Sandahl.

Om undersökningen

Demoskop utförde undersökningen våren 2020 med 1000 studenter på Sveriges högskolor och universitet. Resultatet är samlat i rapporten HUR MÅR 90-TALISTERNA?
Läs hela rapporten (öppnas i nytt fönster)
Ladda ned rapporten (pdf, 2,3 Mb)

Om initiativet

Santander Consumer Bank är sedan 2016 stolt huvudsponsor till En Svensk Klassiker. Tillsammans jobbar vi aktivt och gemensamt för att inspirera människor att investera i en hälsosam livsstil. Genom #MinKlassiker hoppas vi motivera och inspirera fler till träning och rörelse.