Sparkonto – ett tryggt sparande i en stabil och ansvarsfull bank

Med sparränta och insättningsgaranti.

Illustration av en rosa spargris med ett mynt
Check mark

Sparränta f.n. 3,90–4,05 %

Ett sparkonto med attraktiv sparränta.

Check mark

Insättningsgaranti

Dina pengar är trygga och säkra.

Check mark

Sparkonton utan avgifter

Det kostar ingenting att spara.

Kom igång och spara direkt

För att öppna ett sparkonto, fyll i dina uppgifter, signera sen snabbt och enkelt med BankID.

Mitt spar 3,90 %

 • Ränta från första kronan
 • Fria och obegränsade uttag
 • Utbetalning inom 1–2 dygn
 • Inga avgifter 

Mitt spar+ 4,05 %

 • Ränta från 100 000 kr*
 • Fria uttag 
 • Utbetalning 31 dagar från begäran
 • Inga avgifter

*Med ett sparkapital på 100 000 kr eller mer får du 4,05 % i ränta på hela beloppet.
Sparar du mindre blir räntan 0 %.

Illustration av en röd pratbubbla med ett frågetecken i.

Vanliga frågor om sparkonto

Vad krävs för att öppna ett sparkonto?

För att öppna ett sparkonto måste du:

 • fyllt 18 år
 • ha ett svenskt bankkonto för insättning och uttag
 • ha BankID. (Om du inte har det, är det enkelt att skaffa genom din bank.)

Publicerad 06 april, 2021

Hur beräknas ränta på Mitt spar+?

Det krävs ett saldo på minst 100 000 kr för att få ränta. När ditt saldo är minst 100 000 kr får du ränta från 1:a kronan.

Några exempel:

 • Vid saldo mellan 0–99 999 kr utgår ingen ränta.
 • Vid saldo på 100 000 kr beräknas ränta på 100 000 kr.
 • Vid saldo på 400 000 kr beräknas ränta på 400 000 kr.

Räntan beräknas dag för dag, och kapitaliseras vid årets slut eller när kontot avslutas.

Om räntan överstiger 100 kr så dras 30 % skatt automatiskt. Den ränta som visas under transaktioner när du är inloggad är räntan efter att skatt har dragits.

Publicerad 06 april, 2021

Kan jag öppna ett sparkonto för ett företag?

Nej, för närvarande kan vi inte erbjuda sparkonto för företag eller föreningar, utan endast för privatpersoner.

Publicerad 06 april, 2021

Kan jag öppna sparkonto i mina barn/barnbarns namn?

Nej, det går i dagsläget inte att öppna ett sparkonto i någon annans namn.

Fördelen med att öppna ett konto i ditt eget namn är att du behåller kontrollen över pengarna tills personen du sparar åt har fyllt 18 år och du har då själv kontroll över när och hur mycket som tas ut från kontot.

Publicerad 06 april, 2021

Illustration av en grön pratbubbla med ett utropstecken i

Produktinformation

Grundkrav för sparkonto

För att öppna ett sparkonto måste du:

 • fyllt 18 år
 • ha ett svenskt bankkonto för insättning och uttag
 • ha BankID eller Mobilt BankID. (Om du inte har det, är det enkelt att skaffa genom din bank.)
Allmänna villkor för Mitt spar

I de allmänna villkoren kan du läsa mer detaljerat om de villkor som gäller för sparkontot.
Allmänna villkor Mitt spar (pdf, 204kB)

Allmänna villkor för Mitt spar+

I de allmänna villkoren kan du läsa mer detaljerat om de villkor som gäller för sparkontot.
Allmänna villkor Mitt spar+ (pdf, 270kB)

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan

Ditt sparande alltid nära till hands

I appen har du snabb tillgång till alla våra banktjänster och kan se dina pengar växa direkt från fickan.

Google play badge
App-store badge

Sparkonto hos en ansvarsfull bank

Kom igång och spara direkt

Med ett sparkonto hos Santander får du ett sparkonto helt utan avgifter och med insättningsgaranti. Det ska inte kosta pengar att spara pengar och därför tar vi inte ut några avgifter för dig som vill ha ditt sparande hos oss. Med insättningsgarantin är dina pengar dessutom alltid säkra. Våra sparkonton finns i två varianter: Mitt Spar och Mitt Spar+ med en sparränta på f.n. 3,90–4,05 %. Med bra sparränta växer dina pengar medan du sparar och utan avgifter går du alltid plus på att sätta in pengar på sparkontot. 

Vad är ett sparkonto?

Ett sparkonto kan användas för många olika syften. Du kanske sparar till en jorden-runt resa eller till en klassisk bil. Många sparar ofta för sina barn och lägger undan pengar varje månad tills barnen blivit vuxna. Du kanske bara vill spara för att ha extra pengar när du går i pension.

Oavsett vad syftet med ditt sparande är kan du använda dig av ett sparkonto där du får ränta på dina sparade pengar. Det är just räntan som gör sparkonton till ett bra val. Här ligger dina pengar tryggt och säkert och växer stadigt genom åren medan du fortsätter spara varje månad. Ett sparkonto är som en riskfri investering där dina besparingar alltid går plus utan att du riskerar att förlora pengar, som är fallet om du skulle investera pengarna på fonder eller aktier.

Välj rätt sparkonto

Vilket sparkonto ska man välja? Du kan börja med att fråga dig själv varför och för vilket syfte du sparar. Om du vill ha ett sparkonto som ska fungera som en buffert för oväntade utgifter så måste det gå snabbt att ta ut pengarna vid behov. Sparkonton har i många inga fria uttag och är därför osmidiga att använda som buffert-konton.

Många svenskar har idag sina pengar på nollräntekonton för att de tror att sparkonton låser pengarna och därför inte kan fungera som en buffert. Hos Santander kan du däremot välja ett Mitt Spar-konto och få ett sparkonto med fria uttag och snabba överföringar, samtidigt som du får sparränta. Du får ränta från första kronan och kontot har inte krav på att du måste spara en viss summa.

För dig som istället sparar på längre sikt erbjuder vi Mitt spar+. Med detta konto får du en högre sparränta på f.n. 4,05 % förutsatt att du sparar minst 100 000 kr. Självklart är båda våra sparkonton avgiftsfria och du kan öppna fler än ett sparkonto om du vill det.

Varför öppna sparkonto?

Varför ska man ha ett sparkonto, kanske du frågar dig? Finns det inte bättre sparformer? Svaret är både ja och nej. Många sparar idag i fonder för att de historiskt sett ger mer avkastning på lång sikt. Men på kort sikt kan fonder bli en dyr förlustaffär.

En annan nackdel med fondsparande är att denna typ av sparform ofta kommer med avgifter och att det tar en viss tid innan pengarna syns på kontot efter en försäljning. De flesta ekonomer rekommenderar att man har en buffert på sparkontot för oväntade utgifter och för kortsiktiga sparmål och att placera sitt långsiktiga sparande i fonder. Huvudregeln är ofta att du bör placera de pengar som du behöver använda på mindre än fem års sikt på sparkontot.

Nästan helt riskfri sparform

Att ha ett sparkonto är i nästan alla fall helt riskfritt, förutsatt att ditt sparkonto omfattas av en statlig insättningsgaranti, Insättningsgarantin innebär att du får tillbaka pengarna av staten upp till ett visst belopp om banken skulle gå i konkurs eller hamna i liknande svårigheter.

Det finns även banker som erbjuder sparkonton utan insättningsgaranti och har då i många fall en betydligt högre sparränta. Var försiktig med dessa konton och de banker som erbjuder dem. Banker som använder sig av denna typ av sparkonton använder nästan alltid dina pengar för att finansiera bolagets investeringar och om börsmarknaden kraschar kan banken gå i konkurs och ditt sparkonto kan helt plötsligt vara helt tomt. Vanligtvis går det endast att spara upp till 50 000 kr per konto utan insättningsgaranti. Alla våra sparkonton omfattas av insättningsgarantin och du kan därför känna dig trygg om du väljer att spara pengar hos oss.

Sparkonto med bäst ränta – Hur fungerar sparränta

Med en hög sparränta ökar dina sparade pengar i värde medan en dålig ränta eller i värsta fall nollränta, som hos storbankerna, innebär att pengarna minskar i värde på grund av inflationen. Ökningen som kommer med räntan kan till en början se ut som småpengar, men tänk på att du inte bara får ränta på dina insatta pengar, utan även på den ränta som de insatta pengarna gett upphov till. Detta fenomen kallas för ränta-på-ränta-effekten och har beskrevs av Albert Einstein som den starkaste kraften i universum.

Vad bör man spara till?

I vilka fall är det smart att spara istället för att köpa på kredit eller ta lån? Det är ju enkelt att ta ett privatlån och finansiera till exempel ett köp av husbil eller renovering av huset. Att låna för att betala för större projekt eller oförutsedda utgifter är en lösning som många har tillgång till, men att ha sparade pengar som kan användas till samma syfte är oftast ett mycket billigare alternativ.

Du behöver inte betala ränta eller avgifter för ett lån om du använder dina sparade pengar för att finansiera dina projekt. Eftersom ditt sparkonto har sparränta har du dessutom mer pengar på sparkontot än de pengar du satt in på kontot. Detta innebär att finansiering med sparade pengar i slutändan alltid är billigare än att låna pengar.

När ska man använda sparpengarna?

Många svenskar har idag ett sparande men väljer att ta lån istället för att använda sina sparade pengar för att betala oförutsedda utgifter. Detta blir som sagt mycket dyrare än om du bara använder dina sparade pengar. Det är självklart inte rekommenderat att använda hela sparkontot och inte ha en buffert om du skulle bli sjukskriven eller bli av med jobbet. I vissa fall kan ett lån trots allt vara ett bättre val och i andra fall kan du kombinera en del av dina sparade pengar och ett banklån, till exempel vid köp av ny bil.

Grundkrav för vårt sparkonto

För att öppna ett sparkonto hos Santander måste du:

 • Ha fyllt 18 år
 • Ha ett svenskt bankkonto för insättning och uttag
 • Ha BankID eller Mobilt BankID. (Om du inte har det, är det enkelt att skaffa genom din bank.)

Olika sparkonton – Mitt Spar och Mitt Spar+

Vi har två olika sparkonton med en sparränta på f.n. 3,90-4,05 %:

Mitt spar:

 • 3,90 % sparränta
 • Ränta från första kronan
 • Fria och obegränsade uttag
 • Utbetalning inom 1–2 dygn
 • Inga avgifter

Mitt spar+:

 • Ränta från 100 000 kr*
 • 4,05 % sparränta
 • Fria uttag
 • Utbetalning 31 dagar från begäran
 • Inga avgifter

*Med ett sparkapital på 100 000 kr eller mer får du 4,05 % i ränta på hela beloppet. Sparar du mindre blir räntan 0 %.

Sparar du kortsiktigt eller vill använda ditt sparkonto som en buffert med snabb tillgång till pengarna rekommenderar vi att du öppnar ett Mitt spar konto. Om du däremot sparar stora summor (över 100 000 kr) och sparar långsiktigt får du bättre ränta med Mitt spar+ men har inte lika mycket frihet när det kommer till uttag.

Du kan självklart alltid öppna ett av varje konto och använda dem för olika syften: Mitt spar för att spara till solsemestern nästa sommar och Mitt spar+ för att spara till köp av hus. Båda våra sparkonton är helt fria från avgifter och omfattas av insättningsgarantin.

Ansök om sparkonto utan avgifter hos Santander

När du är redo att börja spara kan du snabbt och enkelt ansöka om att öppna sparkonto hos Santander genom att klicka här. Låt inte dina besparingar ligga och tappa i värde på grund av inflation, spara dina pengar på ett sparkonto utan avgifter med bra sparränta så att du tjänar pengar medan du sparar pengar.

 

Välkommen till banken med lokal närvaro och global styrka

Vi tillhör en av världens största banker, spanska Banco Santander. Det gör att vi står stadigt när det svänger i världsekonomin – så att du kan vara säker på att dina pengar alltid är trygga hos oss.
Läs mer på santander.com