Två unga kvinnor tittar på mobiltelefon medan de leder sina cyklar genom staden

5 myter om kreditkort

Kreditkort? Nej – det ska jag aldrig ha, det är alldeles för dyrt!” Har du hört det förr? Här är de vanligaste myterna om kreditkort – som inte stämmer.

Myt 1: Kreditkort är första steget till ”Lyxfällan"

Kanske har du sett hur deltagare i tv-programmet ”Lyxfällan” tvingas klippa sina kreditkort mitt itu. Men – har du en förnuftig inställning och koll på användningen av ditt kort kommer det inte att äventyra din ekonomi.

Olika kort har olika fördelar. Ta reda på vilka villkor som gäller för kreditkortet du är intresserad av. Du kan spara pengar genom att till exempel använda ditt kreditkorts återbäring och reseförsäkringar, som oftast har bättre villkor än ett bankkorts. Fördelen med ett kreditkort är att du kan handla när du vill och dessutom med upp till 60 dagars räntefrihet.

De som får ekonomiska bekymmer på grund av ett kreditkort har vanligtvis glömt att betala sin faktura i tid. Så, betalar du räkningen i tid finns det ingenting att oroa sig för.

Myt 2: Kreditkort ges till personer med dålig betalningsförmåga

Nej, det stämmer inte. Faktum är att vi avvisar ansökningar varje dag.

När du ansöker om vårt kreditkort Mitt kort+ finns det några kriterier du behöver uppfylla. Du ska vara minst 20 år, inte ha några tidigare betalningsanmärkningar samt ha en fast årlig inkomst på minst 110 000 kronor från pension eller arbete. När du ansöker om ett kort hos oss så gör vi även en kreditupplysning på dig, för din trygghet.

Myt 3: Det är dyrt att använda ett kreditkort

Med Mitt kort+ får du faktiskt pengar tillbaka när du handlar! Om du ansluter ditt kort till vårt återbäringsprogram får du upp till 25 % återbäring i över 200 webbutiker som dessutom kan kombineras med butikernas egna erbjudanden. Med Mitt kort+ slipper du valutaväxlingspåslag när du använder kortet utomlands – och vi bjuder på årsavgiften första året. Du kommer inte heller att debiteras med faktureringsavgifter eller andra dolda avgifter.

En till bra grej – om du betalar minst 75 % av din resa med Mitt kort+ ingår en reseförsäkring med avbeställningsskydd från ERV.

Med Mitt kort+ handlar du räntefritt upp till 54 dagar, både i Sverige och utomlands. När du får din faktura kan du välja om du vill betala hela beloppet eller dela upp betalningen och betala i din egen takt.

Kom bara ihåg: om du tar ut pengar i en bankomat blir uttaget räntebärande (uttagsavgift 3 % eller lägst 35 kronor) från första dagen/dag 1.

Myt 4: Det är inte säkert att handla med kreditkort

Stämmer inte! Det är faktiskt säkrare att handla med ett kreditkort än ett vanligt bankkort. Om du handlar med ett bankkort dras beloppet direkt från ditt konto. Om du däremot handlar med ett kreditkort får du en faktura efteråt. Skulle du upptäcka ett köp du inte känner igen, kontaktar din bank innan du betalar din räkning.

Det finns flera fördelar att  handla med ditt kreditkort online.

Myt 5: Det finns många dolda avgifter och alltför höga räntor

Det är en väldigt vanlig myt, och så var det kanske förr. Mitt kort+ kostar ingenting första året, årsavgiften (195 kronor) börjar gälla år 2. Som kund har du också tillgång till ett antal avgiftsfria tilläggstjänster – till exempel aktivitetsskydd på resa och självriskeliminering för hyrbil.

Men – visst stämmer det att är en ganska hög ränta på kreditkortsskulden om du inte betalar fakturan innan den förfaller. Anledningen till att räntan stiger efter förfallodatumet är att vi inte har samma säkerhet för kreditkortslån som till exempel för bolån.

Olika kort har olika förutsättningar, så kom ihåg att sätta dig in i villkoren för kortets avtal.

Prisexempel:
Vid en använd kredit på 10 000 kr beräknat med en återbetalningstid på 12 månader, 30 dagar räntefritt och årsavgift 195 kr blir det totala beloppet att betala 10 903 kr. Detta ger en genomsnittlig månadskostnad om 909 kr. Effektiv ränta 17, 55 % (december 2020).

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan