Man fyller i deklarationsblankett

Allt du behöver veta om skatteåterbäringen 2021

Är du en av dem som ser fram emot ett extra tillskott i plånboken vid årets skatteåterbäring? Här listar vi datumen du ska ha koll på och delar med oss av 7 smarta tips hur du kan vässa till deklarationen. Det kan löna sig att vara lite noggrann.

För alla med en årsinkomst över 20 008 kronor är det snart dags att deklarera. Deklarerar du digitalt senast den 30 mars har du möjlighet att få dina pengar redan till påsk.

Förra året deklarerade över 6,5 miljoner människor i Sverige elektroniskt, vilket var en ökning med cirka 200 000 personer jämfört med 2019.

E-deklaration uppmuntras av Skatteverket och ett sätt att locka fler till detta är att ge privatpersoner möjligheten att få sin återbäring redan innan påsk. Se dock till att inte låta dig frestas för mycket, det är viktigt att du går igenom din deklaration noggrant så du inte går miste om något viktigt. Ett bra sätt att minimera risken för att du sitter där i sista sekund och är stressad är att hålla koll på viktiga datum, så att du kan planera in tid för din deklaration.

Viktiga datum

25 februari: Sista datumet att skaffa en digital brevlåda för dig som vill deklarera digitalt och få dina pengar innan påsk.

3-9 mars: Deklarationen för 2021 skickas ut till de som har anslutit till en digital brevlåda senast den 25 februari. Det är under dessa datum du får reda på om du får pengar tillbaka eller tvingas betala.

16 mars: E-tjänsten öppnar för dig som ska deklarera digitalt.

30 mars: Sista dagen att deklarera digitalt om du vill ha pengarna i april.

7-9 april: Utbetalning till de som deklarerat elektroniskt utan några ändringar.

3 maj: Sista dagen att deklarera, gäller för både digital deklaration och pappersdeklaration. 
Deklarationen stänger vid midnatt, missar man detta riskerar man förseningsavgift. Brevlåda finns på utvalda skattekontor.

8-11 juni: Slutskattebesked och utbetalning till dig som deklarerat senast 3 maj.

3-6 augusti: Utbetalning till dig som deklarerat senast 3 maj och inte fick betalning i juni.

12 november: Sista dagen att betala kvarskatt.

Illustration of person with laptop

Tips på hur du kan göra avdrag

Deklarationen är en möjlighet för dig att få tillbaka pengar, så är det någon gång du ska vara noggrann är det nu. Genom att göra dina avdrag har du möjlighet att få in lite extra pengar till sparkontot, men först och främst måste du veta vad du får och inte får göra avdrag på.

Här kommer sju smarta tips på hur du kan vässa deklarationen:

1

Resor till och från jobbet

Du har rätt att göra avdrag för resor mellan hemmet och din arbetsplats om summan överstiger 11 000 kronor per år. Olika regler gäller dig som åker kommunalt respektive med bil.

2

Avdrag för jobbrelaterade inköp

Saker som kläder, datorer, prylar och verktyg som du använder i jobbet men bekostat själv är möjligt att få avdrag för.

3

Dela på räntan

Om du är gift och äger en bostad tillsammans med din partner kan det vara en bra idé att dela på räntan. Detta är för att förhindra att man kommer över summan på 100 000 kronor, då man endast kan göra ränteavdrag på 21 %, till skillnad från 30 % som gäller upp till 100 000 kronor. Ränteavdraget kommer förtryckt i deklarationen, så allt ni behöver göra är att stå på hälften av lånet vardera hos banken.

4

Tillfällig arbetsort

Om du arbetar eller studerar på annan ort har du rätt till avdrag på bland annat mat och boende. Detta gäller enbart om du bor på platsen tillfälligt.

5

Dubbla boenden

Om du på grund av ny anställning fått flytta till en ny ort har du möjlighet att göra avdrag för dubbla boenden. Detta gäller om du flyttat längre än 50 kilometer bort. Avdragen gäller för el, hyra, måltider med mera under begränsad tid.

6

Idrottsavdrag

Hjälper du till i någon idrottsförening eller extraknäcker som exempelvis tränare har du möjlighet att göra avdrag för kostnader som är relaterade till detta, om det överstiger 5 000 kronor. Detta gäller för exempelvis utrustning, men inkluderar ej resor.

7

Aktieförluster

Om du har sålt en aktie med förlust så är 70 % av förlusten avdragsgill. Gäller det förlust vid försäljning av fonder görs avdraget automatiskt av Skatteverket.

Varför ska man deklarera och vad är skatteåterbäring?

Alla som arbetar och tjänar mer än 20 008 kronor per år är skyldiga att betala skatt. Skatten går till att bygga upp Sveriges infrastruktur och välfärd, som innefattar bland annat vägar, sjukvård och skola. Deklarationen görs för att kunna jämföra hur mycket skatt du betalat in med hur mycket du ska ha betalat in, vilket kan resultera i både restskatt och skatteåterbäring. Vid restskatt har man betalat in för lite skatt, vilket betyder att man måste betala tillbaka pengar till Skatteverket, och vid skatteåterbäring har man betalat för mycket skatt, vilket betyder att man kommer få tillbaka pengar.

Spendera eller spara?

Är du en av de lyckliga som får se fram emot skatteåterbäring under 2021 så väntar en välförtjänt bonus till plånboken. För vissa betyder det extra slantar till sommaren, för andra som jobbar för att bygga upp en buffert innebär det ett extra tillskott i sparkassan. Om du går i spartankar är detta ett ypperligt tillfälle att komma igång och få en flygande start.

Ett sparande kan vara början på framtida drömmar, och bra att ha vid oförutsedda utgifter. Med ett sparkonto online är det enkelt att hålla koll på pengarna dagligen, och se dem växa. Hos oss sparar du med en av Sveriges bästa sparräntor (upp till 0,85 %) och med insättningsgaranti.

Illustration av en rosa spargris med ett mynt

Vill du veta mer om våra sparkonton?

Läs mer om våra sparkonton Mitt spar och Mitt spar+ och öppna ett konto redan idag.

Kontot omfattas av den norska insättningsgarantin.

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan