Två kvinnor sitter tillsammans framför dator med räkningar att betala

Är du stressad över din ekonomi i coronatider?

Sedan coronapandemin bröt ut har många svenskars ekonomi förändrats, vilket har ställt högre krav på hur man använder och prioriterar sin inkomst. För många har det blivit en påfrestande stressfaktor som känts överväldigande att hantera. Men det finns knep för att lyckas hålla ekonomin stabil även i kristider. Vi har samlat våra bästa tips på vad du ska tänka på när din inkomst förändras.

Gör en månadsbudget

Börja med att räkna ihop dina intäkter och beräkna dina viktigaste levnadskostnader som boende, mat, läkemedel, försäkringar, lån och sparande. På så sätt får du en snabb och enkel översikt över din ekonomi på månadsbasis. Det finns flera olika typer av gratis-appar att ladda ner som kan hjälpa dig. Konsumentverket har också verktyg och beskrivningar till exempel “Budgetkalkylen”, som kan användas gratis. Till din hjälp kan du även ta ut kontoutdrag från din bank.

Om du efter din beräkning har pengar över, placera dessa på ett sparkonto för att bygga upp en sparbuffert inför kommande månader.  

Säg upp prenumerationer

Många har prenumerationer och abonnemang som automatiskt dras från kontot varje månad. Många klarar vi oss inte utan, såsom mobiltelefoni och bredband. Men du har säkert en eller flera prenumerationstjänster du kan klara dig utan ett tag, kanske en streamingtjänst eller tidningsprenumeration. Se över om du kan avsluta någon eller några av dina prenumerationer tills din ekonomi blivit mer stabil.

Var med i a-kassan

Är du löntagare är det klokt att gå med i a-kassan. På så sätt ger du dig själv en ekonomisk trygghet om du blir arbetslös. Vanligtvis ger arbetslösersättningen från a-kassan en utbetalning på 80 % av din lön. Ibland finns det ett tak för hur mycket a-kassan betalar ut, det här är beroende av hur mycket du tjänar per månad.

Sälj prylar du inte behöver

Har du en mobiltelefon över som du inte använder? Rensa ur dina lådor och se om du kan sälja något du inte längre använder eller behöver. Att sälja på andrahandsmarknaden är ett snabbt sätt att få in pengar när det krisar.

Se även över möjligheten att hyra ut saker du inte använder. Har du en bil, cykel eller en dator som du inte använder varje dag? Det finns flera tjänsteapplikationer där du kan hyra ut fordon och teknik tryggt och säkert.

Jobba extra en period

Om du har möjlighet att jobba extra en period bör du se över möjligheten att göra det. Det finns mängder av jobb som inte kräver en lång ansökningsprocess. Kanske känner du någon som kan erbjuda ett flexibelt extrajobb på restaurang, café eller i butik. Spenderar du mycket tid hemma? Undersök om någon i ditt bostadsområde behöver hjälp med hundrastning eller hämtning av barn på förskolan.

Se upp för småutgifter

Att njuta av en kaffe eller äta god lunch på stan är något de allra flesta gillar att göra. Men tänk på att varje liten utgift lätt kan bli en stor summa under ett år. Köp en termosmugg och fyll på med kaffe innan du går hemifrån – och glöm inte matlådan!

Samla lån och krediter

Har du många olika lån och krediter? Då kan det vara lönsamt att samla ihop dem till ett större lån. Genom att samla lån får du inte bara en lägre månadskostnad, du får även en bättre kontroll och överblick över dina kostnader.

Öppna ett sparkonto med ränta

Har du pengar över när dina utgifter är betalda? Placera dina pengar på ett sparkonto med sparränta. Och kom ihåg – allt sparande är bra sparande, oavsett om det är 100 kronor eller 500 kronor per månad.

Illustration av en rosa spargris med ett mynt

Vill du veta mer om våra sparkonton?

Läs mer om våra sparkonton Mitt spar och Mitt spar+ och öppna ett konto redan idag.

Kontot omfattas av den norska insättningsgarantin.