Husvagn vid vattnet med sommarblomster i förgrunden

Checklista vid köp av begagnad husvagn

En begagnad husvagn kan vara ett bra alternativ om man inte vill ha en sommarstuga. Här kommer expertens bästa råd.

Husvagn är ett smart och prisvärt alternativ för den som inte vill investera i en sommarstuga. Om du väljer att köpa en begagnad husvagn är det viktigt kontrollera att den är i gott skick. Här kommer expertens bästa råd.

Vad bör man tänka på när man köper en begagnad husvagn? En husvagn kan vara så många saker: för vissa är det en lätt och flexibel reskompis att utforska världen med - för andra mer en permanent stuga med staket och goda grannar.

I Sverige är det många som köper husvagn, och de finns i alla åldrar - inte minst bland de yngre. Vad som skiljer är hur den egna ekonomin ser ut och vilken livssituation man befinner sig i. 

Om du aldrig tidigare ägt en husvagn finns det en del saker att tänka på.

Män som grillar i regn utanför husvagn

Foto: Johner Images

Vad för slags husvagn vill du ha?

En begagnad husvagns medelålder är sju till åtta år, vilket är något högre än på begagnad personbil. För runt 100 000 kronor går det att få en bra begagnad husvagn.

Vilken typ av begagnad husvagn du ska köpa beror på om du vill vara ute på vägarna och upptäcka nya platser eller slå dig till ro på en campingplats. Båda sätten har sina förespråkare och det kan vara bra att du funderar på vilken typ av semester du vill ha innan du slår till. 

När det gäller att köpa en begagnad husvagn oroar sig många för storleken. Men du kan få samma typ av utrustning och funktioner i både stora och små vagnar. En större husvagn ger naturligtvis mer plats och därmed också mer komfort. Sängarna är bredare, köksbänken och garderobsutrymmet är större och badrumslösningarna rymligare.

Checklista och typiska fällor

Grön checkbox

Fukt och mögel

Kontrollera luftfuktigheten i husvagnen. Det är viktigt! Ett fukttest av en husvagn kostar från 1 000 kronor och uppåt, och är en billig försäkring som kan göras hos din återförsäljare.

Fukt kan gömma sig i både väggar, tak och golv. Även om det inte luktar, kontrollera ändå. Om det luktar har fukten gått alldeles för långt.

Grön checkbox

Fuktgaranti

En nyare begagnad husvagn ska genomgå årliga fukttester. Kontrollera serviceboken om testerna har gjorts. Nya vagnar säljs med garanti, från fem till sju år, vissa märken upp till tio år. Kontrollera om det finns återstående garantitid på husvagnen.

Grön checkbox

Förvaring

Det är en stor fördel om husvagnen förvaras under tak, och helst inomhus, särskilt när det kommer till fukt. Om en husvagn stått utomhus en längre tid löper den större risk för kondens och mögel. Snö ska regelbundet sopas bort från taket, och välfungerande ventilation är nödvändigt för att hålla fukten borta.

Även om husvagnen förvarats inomhus kan den blivit besökt av gnagare. Möss ger sig på det mesta, inte bara kuddar och gardiner.

Grön checkbox

Inne i husvagnen

Leta efter slitage på interiör och tyger. Öppna lådor och skåp. Kontrollera att persienner, takfönster, dörrar och fönster fungerar.

Grön checkbox

Uppvärmning

Vissa värmesystem fungerar endast på gas, medan andra fungerar på både el och gas.

Luftvärmen är lätt att kontrollera, den värms upp snabbt. Centralvärmesystemet tar längre tid att värma upp eftersom systemet måste starta och behöver börja cirkulera innan värmen kommer igång. Tycker du att det här känns knepigt, så lämna in din husvagn på en verkstad för expert-kontroll.

Grön checkbox

Kylskåp

Kylskåpet ska fungera på både el och gas, så kontrollera att båda fungerar. För att vara säker att kylskåpet blir riktigt kallt behöver det vara påslaget några timmar.

Grön checkbox

Kök och matplats

Se till så att alla apparater har gasåtkomst och startar utan problem. För att se om gastest har gjorts, se serviceboken.

Grön checkbox

Vattenförsörjning

All vattenförsörjning måste stängas av och tömmas innan vinterförvaring - kontrollera kranar och rör för eventuella läckor.

Grön checkbox

Toalett

Be om en demonstration om hur toaletten fungerar och hur den ska tömmas. Kontrollera att vattnet spolar utan problem och att det inte finns något läckage i rören.

Grön checkbox

Elektricitet

Verkar alla lampor och andra eldrivna funktioner fungera? Om det inte fungerar så kan problemet vara större än en trasig säkring eller glödlampa. Ibland lyser batteriet gult och grönt, men laddas ändå inte. Kontrollera batteriets laddningsspänning och syrenivå i en verkstad, eller gör det på egen hand om du vet hur du ska gå tillväga.

Grön checkbox

Exteriör i allmänhet

Titta över alla fönster - är de hela och utan repor eller andra skador?

Husvagnen bör inte ha för många bucklor, utan ska vara snygg och välskött. Ta också en titt på taket - ser det bra ut? Kontrollera att takluckorna inte har sprickor eller mörka lister.

Grön checkbox

Förtält

Rulla ut förtältet på marken och kontrollera att blixtlås, sömmar och fönster är hela. Leta efter mögel. Du kan också ta dig tiden att montera upp förtältet.

Grön checkbox

Stöd och däck

Fungerar stödhjul och ben? Kontrollera hur däcken ser ut och leta efter däckslitage och felaktiga hjulvinklar.

Grön checkbox

Provkoppla

Haka vagnen på dragkroken för att se om kopplingen passar. Hur hänger vagnen? Dubbelkolla att samtliga lysen fungerar som de ska.

Grön checkbox

Provkörning

Även om du kanske kommer att ha din husvagn på en campingplats större delen av året så kommer den att behöva flyttas in och ut. Kontrollera att lamporna och bromsarna fungerar och säkerställ hur bilen och vagnen fungerar tillsammans.

Grön checkbox

Servicehäfte

Husvagnar behöver inte EU-godkännas, men i serviceboken ska man kunna se årliga tester av bromsar, hjullager och gastester. Begär all dokumentation och bruksanvisning när du köper din husvagn.

Grön checkbox

Kontrakt

Använd ett godkänt köpekontrakt. När du handlar av en privatperson gäller köplagen. Men reglerna i köplagen gäller inte om du och säljaren har kommit överens om något annat. Eftersom köplagen inte är tvingande är det klokt att skriva in allt du och säljaren kommer överens om i ett avtal, till exempel Konsumentverkets köpekontrakt.

Grön checkbox

Kontrollera rätt ägare

Kontrollera att rätt ägare är registrerad på husvagnen. Det gör du enklast på Transportstyrelsens webbplats.

Grön checkbox

Rätt registreringsdatum = rätt pris

Registreringsdatumet i vagnkortet motsvarar nödvändigtvis inte årsmodellen. En 2015-modell som registrerades 2017 är således två år gammal och äldre än vad som angivits. Därmed är också värdet lägre. Endast chassinumret kan bekräfta årsmodellen.

Illustration av lysande glödlampa

Fler smarta tips:

Köpa privat eller via återförsäljare/handlare?

Beroende på var och av vem du köper din husvagn så kan priset skilja sig åt. Köper du av en auktoriserad återförsäljare kontrolleras husvagnen noggrant. Beroende på husvagnens ålder ingår även flera olika garantier.

Har du rätt körkort och rätt bil?

Om du har ett vanligt B-körkort får du köra med en totalvikt på 3 500 kilo. Det vill säga: bilens totala vikt plus husvagnens totala vikt får inte överstiga 3 500 kilo.

Om du både har en stor bil och en stor husvagn överstiger du snabbt 3 500 kilo. Om du utökar ditt B-körkort (B96) har du tillåtelse att köra med en totalvikt upp till 4 250 kilo.

Om du har ett körkort med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kilo med släp. Kravet för bilen kvarstår som för B-körkort – med en totalvikt upp till 3 500 kilo.

OBS! Även om du har rätt behörighet så kanske inte din bil är stark nog för lasten.

Lasta rätt!

Fördela vikten på det du tar med i husvagnen rätt för att få bäst tryck på dragkroken. Förtältet är tungt – om du placerar det längst bak i husvagnen blir trycket mindre, vilket bidrar till dålig kontroll. Om vattentanken är fylld och är placerad baktill ger den också övervikt på vagnens bakre del. Lasta helst över hjulen, för att undvika över- eller understyrning.