Barnfamilj på badstrand tar selfie

Flest sparar och semestrar för sin skatteåterbäring

I dagarna får en stor andel svenskar sin skatteåterbäring. Vad vi gör med pengarna varierar. När vi har frågat runt i sociala medier får vi ungefär samma fördelning av svar som kommer fram i undersökningar som görs.

Detta gör vi svenskar med skatteåterbäringen:

Sparande, avbetalningar på lån och krediter samt investeringar

Att spara sin återbäring är populärt visar det sig när vi frågar. Flera färska undersökningar visar också att sparkontot blir den stora vinnaren när skatteåterbäringen kommer. Många ser även till att betala tillbaka på lån eller att stärka upp investeringar i fondsparande, exempelvis.

Förra året åkte jag och min tjej till Japan.

Glädjefylld konsumtion

Resor är vanligt bland de som får en något större summa tillbaka, så har det varit i många år. Undersökningar visar att semestern intar andraplatsen när skatteåterbäringen betalas ut. ”Förra året åkte jag och min tjej till Japan då jag fick hela 20,000 kronor tillbaka. Men i år fick jag betala 10,000 kronor istället. Gungor och karuseller”, svarar Mikael, 34. Annars kan en lite lyxigare middag på stan eller en finfika med barnen duga alldeles förträffligt, enligt olika svar vi fått.

Sedan är det många som gör absolut – ingenting

”Jag låter sällan enstaka inbetalningar påverka min konsumtion”, svarar Calle, 48.
- Det är faktiskt förvånansvärt många som faktiskt inte gör någonting alls med sin återbäring, säger Johan Schauman som är skatteexpert på Skatteverket, som själva inte gör någon undersökning på området men tar del av andra källor.

Stort och smått

En ny varmvattenberedare eller en ny hundgård dyker upp bland de som svarat oss. Samt lite fina blommor till trädgården. Donationer förekommer också; ”Jag skänker allt rakt av till cancerfonden”, svarar Kenth, 45.

Tre miljoner svenskar får i år dela på cirka 22 miljarder kronor. Förra året fick vi svenskar i snitt tillbaka 7440 kronor på skatten. Vi får se vad det blir i år. Det är ju inte helt klart än. De allra flesta får sin återbäring nu i juni, en andel fick den redan i april och så finns det de som får sin återbäring i augusti – de som fortfarande deklarerar på papper. De är en krympande skara, hela 80 procent deklarerar digitalt numera.

Johan Schauman på Skatteverket påpekar även:

- Egentligen bygger den här glädjeivern över att få återbäring eller dysterheten över att inte få någon på ologiskt tänkande. Det är ju dina pengar det handlar om. Får du inget beror det ju på att rätt och inte för mycket skatt drogs förra året.

Våra sparkonton

  • Rörlig ränta på 0,65 % alternativt 0,85 %
  • Fria uttag
  • Ingen bindningstid

Läs mer och öppna ett sparkonto här