Kvinna med solglasögon äter glasstrut i solnedgång

Fyra anledningar att använda ditt kreditkort på resan

Undviker du att använda ditt kreditkort utomlands? Tänk om – det finns fler fördelar än nackdelar att använda ett kreditkort, både innan, under och efter semestern.

Fördelarna med ett kreditkort är många, du kan betala allt med samma kort – flygbiljetter, hotellrum och restaurangbesök (dessutom får du reseförsäkring på köpet, mer om det under punkt 3). Blir inte det väldigt dyrt, tänker du. Nej, tvärtom så kan du faktiskt spara pengar.

1. Köp resan när den är som billigast

Att inte ha pengar på kortet när resebyråerna kampanjar ut sommarens och vinterns semesterresor är minst sagt lite tråkigt. För som du säkert vet är det ofta billigare att boka sin resa i tid, än strax innan sommarlov, höstlov, påsklov eller jullov. Om du har framförhållning och bokar din resa tidigt kan du spara massa pengar.

Med Mitt kort+ får du upp till 60 dagars räntefrihet när du handlar – både i Sverige och utomlands. Det betyder att du kan köpa din semesterresa när du vill. När räkningen väl dimper ner i brevlådan kan du välja att delbetala din faktura eller betala allt direkt. Då slipper du eventuella förseningsavgifter och räntekostnader.

2. Undvik bedrägerier

De allra flesta vet att tjuvar har en förkärlek till kontanter. Därför bör man undvika att fylla sin plånbok med landets mynt och sedlar. Trots det, så tycks vi ändå vilja ta ut pengar när vi reser utomlands – om den lokala restaurangen eller strandens glasskiosk inte skulle ta kort, till exempel. Det är förvisso smart tänkt, men tänk på att bara ta ut en liten slant och inte hela reskassan.

Men, så klart finns det även risker att handla med kort. Det kan exempelvis bli skimmat*. Om ditt bankkort blir skimmat så försvinner dina tillgångar ganska snabbt, om inte omedelbart. Minst sagt ett tråkigt avslut på semestern.

Skulle däremot ditt kreditkort bli skimmat så försvinner inte dina pengar direkt. Med ett kreditkort får du en faktura efteråt, där alla dina köp samlas och registreras. Skulle du upptäcka ett köp du inte känner igen så kontaktar du din bank innan du betalar din räkning. För din trygghet: välj kreditkort före både bankkort och kontanter.

*Skimmning är en form av kontokortsbedrägeri då din kortinformation kopieras och används för att göra ett falskt kort med riktig information.

3. Få reseförsäkring på köpet

Om du betalar minst 75 % av din resa med Mitt kort+ ingår en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd från ERV. På så vis behöver du inte betala för en extra reseförsäkring. Försäkringen gäller hela familjen, oavsett om de reser med dig eller på egen hand.

Dessutom – när du handlar med kortet utomlands så slipper du valutaväxlingsavgift, som banker vanligtvis tar ut vid användande av bank – och kreditkort. Kom bara ihåg: om du tar ut pengar i en bankomat blir uttaget räntebärande (uttagsavgift 3 % eller lägst 35 kronor) från första dagen/dag 1.

När du handlar i andra valutor utomlands lägger många kreditkort på en avgift om 1–3 % på ditt köp för att växla mellan de olika valutorna. 0 % påslag innebär därmed noll kronor i valutaväxlingsavgift, därför kan du spendera dina pengar på roligare saker, som glass – bra deal!

4. Satsa inte allt på ett kort

Tänk dig att du skulle befinna dig utomlands – utan pengar. Inte så kul va? Men det kan faktiskt hända – om du satsar allt på ett kort. För tyvärr kan olyckan vara framme även på semestern. Det är lätt hänt att din plånbok försvinner, kanske på stranden, i matbutiken eller på restaurangen. Här kommer ett bra tips: ha alltid med dig ett extra kort förvarat på ett säkert ställe, då minskar risken att din resa blir förstörd.

Prisexempel:
Vid en använd kredit på 10 000 kr beräknat med en återbetalningstid på 12 månader, 30 dagar räntefritt och årsavgift 195 kr blir det totala beloppet att betala 10 903 kr. Detta ger en genomsnittlig månadskostnad om 909 kr. Effektiv ränta 17, 55 % (maj 2020).

Vårt betal- och kreditkort

  • Upp till 60 dagar räntefritt
  • 0 % valutapåslag
  • Kompletterande reseförsäkring
  • Aktivitetsskydd på resan
  • Självriskeliminering för hyrbil

Läs mer och ansök om ett Mitt kort+

Illustration av en röd bok med texten A-Ö

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan