Närbild av kvinna som planerar hushållsbudget och använder miniräknare

Håll koll på din vardagsekonomi och handla smart

Den globala krisen som uppstått till följd av coronaviruset kan komma att påverka din personliga ekonomi. Ett sätt att minska trycket på din vardagsekonomi är att se över dina utgifter och avvakta med att spendera pengar på det som inte är akut.  

Coronavirusets globala påverkan på världsekonomin gör många oroliga över sin privatekonomi, eftersom krisen kan komma att påverka inkomsten för väldigt många människor. I dagsläget är det viktigare än någonsin att vara noggrann med hur du spenderar dina pengar. Att ha en förståelse för din ekonomi på månadsbasis hjälper dig att förutse ekonomiska förändringar i förväg.

Det kan vara en bra idé att förbereda sig så gott man kan på en krissituation liknande den vi befinner oss i nu. Dels för att minska ansträngningen på din vardagsekonomi men även för att slippa oroa sig för att pengarna ska ta slut. Du kan redan nu försöka förutse hur din kommande månad kommer att bli ekonomiskt genom att beräkna din ekonomiska marginal. Den ekonomiska marginalen är den viktigaste siffran i allas privatekonomi och är kort och gott pengarna du har kvar efter att dina räkningar och övriga utgifter har dragits.

Läs även: Så gör du en budget

Minska onödiga utgifter

Eftersom det är väldigt svårt att påverka sin inkomst när det råder en ekonomisk osäkerhet, bör du istället fokusera på utgifterna.

Tyvärr är det svårt att sänka fasta utgifter så som hyra, el och lån. Men när alla obligatoriska utgifter har betalats kan du börja minska på mindre viktiga utgifter. Till exempel kan du pausa olika prenumerationer och avvakta med dyra hobbys.

Under exceptionella omständigheter, som coronaviruset har blivit för mångas ekonomi, kan de allra flesta banker eller andra långivare ge dig en betalningsfri månad, det betyder att banken skjuter upp din betalning en eller två månader. Kolla med din bank om de erbjuder betalningsfri månad.

Vad gäller hyran kan det vara en bra idé att diskutera med din hyresvärd så tidigt som möjligt, om du känner att din betalningskapacitet är ansträngd, att skjuta upp din betalning en eller två månader. Likaså med ditt elbolag eller telefonoperatör.

Se över din buffert

Har du pengar placerade i aktier, fonder eller på ett sparkonto? Bra! De kan komma väl till pass just nu.

Har du inte en buffert? När coronakrisen är över och din inkomst återgår till det normala är det klokt att öppna ett sparkonto där du kan börja sätta in pengar när du har ett ekonomiskt överskott. En generell rekommendation är att ha ett sparkonto motsvarande minst tre månaders lön, så att du inte behöver oroa dig om en kris uppstår.

Stötta lokala småföretagare

Coronaviruset påverkar hela samhället. Några som är särskilt utsatta är små och medelstora företag. Många lokala restauranger och andra tjänsteleverantörer blir snabbt stillastående av ett förändrat konsumtionsmönster hos privatpersoner.

Om din privatekonomi är under kontroll kan du med enkla medel stödja lokala företag genom att beställa restaurangmat för hemleverans, bo på hotell en helg eller köpa presentkort för ett senare tillfälle.

På det sättet stöttar du företagare och hela vårt samhälle att snabbt återhämta sig från den nödsituation som orsakats av coronaviruset.

Har du frågor om hur ditt lån, sparande eller delbetalning påverkas av corona? Här håller vi dig uppdaterad med frågor och svar