Nygifta i konfettiregn

Hur mycket kostar ett bröllop?

Ska du gifta dig? Grattis! Du har både en spännande och hektisk tid framför dig. Att planera ett bröllop tar tid, och det kan dessutom bli ganska dyrt. Det finns inget tydligt svar på hur mycket ett bröllop kostar, eftersom det är helt upp till var och en.

För att få en så bra översikt som möjligt är det klokt att göra en bröllopsbudget. Utan en budget är det lätt hänt att pengarna rullar och bröllopet blir dyrare än planerat. Här ger vi dig en guide över hur mycket ett genomsnittligt bröllop kostar, och vad du behöver tänka på i din planering.

Se även: Så gör du en budget

Vigselring som träs på finger

Vigselring 2 000 – 20 000 kronor

Att hitta rätt vigselring kan vara en djungel. Guld, silver, köpa på auktion eller smälta gamla ringar och göra till nya? Hur du än väljer att göra så finns det inget krav att du och din partner ska ha likadana ringar, eller ens ringar som liknar varandra. Det viktigaste är att ni båda hittar ringar som ni trivs i och som passar er personlighet.

Priset på era ringar beror på vilket material, yta och vilken eventuell sten ni väljer. Du kan lägga hur mycket pengar som helst på en vigselring, men den genomsnittliga kostnaden för en ny ring, köpt hos en juvelerare, ligger på runt 10 000 kronor per ring.

Kläder 1 000 – 30 000 kronor

Bröllopsklädsel – här finns det en hel del att tänka på. Hur formellt ska bröllopet vara? Var ska ni gifta er? Vilken tid på året är bröllopet?

Det första många tänker på när det vankas bröllop är brudens vita bröllopsklänning. Och klänningen är kanske även det som bruden lägger störst fokus på. Det finns många alternativ till att köpa en dyr, ny klänning – du kan både hyra, köpa begagnad eller sy en egen om du är riktigt händig. Du kan även hitta fina klänningar online som inte behöver kosta mer än någon tusenlapp.

När det kommer till brudgummens kläder finns det även här flera olika alternativ att välja mellan. Först och främst behöver det bestämmas om brudgummen ska ha frack, kostym, smoking eller avslappnad klädsel. Sedan är det dags att bestämma om kläderna ska köpas eller hyras. Den grundläggande fördelen med brudgummen är att beroende på vad han väljer att gifta sig i, kan han potentiellt investera i en uppsättning som kan användas lång tid framöver.

Styling 500-5 000 kronor

På sin bröllopsdag kanske man vill kosta på sig en fin håruppsättning, bröllopssminkning, manikyr och pedikyr? Räkna med att det kommer kosta mellan 2 000-5 000 kronor. Känner du däremot att det där är något du och dina vänner kan fixa på egen hand behöver det inte bli dyrt alls, men räkna med att lägga 500-1 000 kronor på tillbehör till sminkning och håruppsättning. 

Bröllopsbukett

Bukett 200-1 500 kronor

Det viktigaste när du väljer hur din brudbukett ska se ut är att välja efter tycke och smak. Vissa blommor är dyrare än andra. Ber du om just en brudbukett blir buketten automatiskt lite dyrare än en vanlig bukett. Varför? En brudbukett är bunden på ett speciellt sätt för att hålla formen och blommorna fina och fräscha hela dagen och kvällen, vilket tar längre tid och därmed kostar mer.

Snittpriset på en rundbunden bukett brukar landa någonstans mellan 1000-1500 kronor.

Vill du inte betala så mycket för din bukett? Gifter du dig under sommartid rekommenderar vi dig att binda din egen bukett av ängsblommor. Komplettera gärna buketten genom att köpa några fina rosor eller andra snittblommor med lång hållbarhet.

Bröllopskoordinator 4 000 – 200 000 kronor

Känner du att det här med att planera ett bröllop är alldeles för komplicerat och tidskrävande? Anlita en bröllopskoordinator! Av en bröllopskoordinator får du hjälp med allt från budgetmallar, leverantörer till styling av lokal och någon som är med er från start till mål. Du kan så klart välja att endast ta hjälp med den initiala planeringen kring moodboards, budget och checklistor. Här varierar kostnaden beroende på hur mycket hjälp du önskar. Ett fullständigt stöd genom bröllopsprocessen kan kosta närmare 200 000, medan planeringsfasen kostar mellan 4 000-8 000 kronor.

Man lägger upp mat på tallrikar

Bröllopsfesten 5 000 – 50 000 kronor

Själva bröllopsfesten kan vara den del av bröllopet som kostar allra mest. Här är det många viktiga beslut som behöver tas för att både ha en lyckad kväll och för att hålla kostnaderna nere. Ska ni bjuda på trerätters? Ska det vara DJ, trubadur eller en spellista?

Generellt brukar man räkna att kuvertkostnaden per gäst landar på cirka 500-700, baserat på en trerättersmiddag från en cateringfirma,  exklusive dryck. Sedan tillkommer kostnaden för bröllopstårtan på cirka 60 kr/bit. Vill du ha en DJ på din fest får du räkna med att betala cirka 5 000 kronor, medan en trubadur tar närmare 8 000 kronor.

Vill du hålla nere kostnaderna kan du laga en del av maten själv, välja en billig lokal och baka tårtan på egen hand. Och musiken – den kan spela upp från en välkomponerad spellista som du förberett.

Transport 1 000 – 2 500 kronor

Vigseln är över, riset är kastat, lyckönskningarna svämmar in – och nu vankas det bröllopsfest! Ofta ligger inte vigselplatsen och festlokalen på samma plats, utan det kräver någon slags transport för att förflytta gästerna mellan platserna. Beroende på hur många gäster ni tänkt bjuda och hur långt det är mellan platserna finns olika alternativ. Det mest prisvärda är att hyra en eller två bussar. Dock kan det vara trevligt för brudparet att få lite egentid efter vigseln och färdas på annat vis, kanske med båt, veteranbil, häst och vagn, eller något helt annat.

Fotograf fotograferar nygift par utanför kyrka

Fotograf 10 000 – 25 000 kronor

Om det är något du verkligen ska lägga lite extra krut på så är det att hitta en duktig och erfaren bröllopsfotograf. Och snåla inte! Många anlitar även en videofotograf för att föreviga sin bröllopsdag med en välklippt och snygg film. En stillbildsfotograf kostar ungefär 10 000 kronor, medan en videofotograf kostar runt 15 000 kronor.

Trycksaker 1 000 – 7 000 kronor

Digitala inbjudningskort i all ära, men visst kan det väl vara trevligt att få en fysisk inbjudan? Det är inte bara inbjudningskort som ska planeras, utan även tackkort, bordsplacering, bröllopsprogram och eventuellt vigselprogram. För den händige och pyssliga finns all potential att komma billigt undan. Alla typer av kort och program är ett fint minne för dina gäster att spara efter bröllopet.

Om du vill hålla ner kostnaderna så rekommenderar vi att prioritera inbjudningskort 40 kronor/styck, tackkort 40 kronor/styck och bröllopsprogram 100 kronor/styck.

Bröllopsresa

När bröllopet är över är det vanligt att de nygifta makarna åker på en bröllopsresa. Destination och pris varierar kraftigt beroende på vart ni vill åka, det finns fina resmål i alla prisklasser. Om ni ska ut och resa över en längre tid kan det vara bra att ha i åtanke att skaffa en reseförsäkring innan, och gärna ha med minst två betalkort ifall att oturen skulle vara framme.

Det går att anpassa kostnaden för ett bröllop rejält beroende på vad du är ute efter. Om du har stora och kostsamma visioner för ditt bröllop men inte har råd i stunden kan du ansöka om ett privatlån hos oss på Santander. Börja med att sätta upp en budget för ditt bröllop och se vad kostnaden landar på. Ha i åtanke att inte ta ett lån du inte har medel för att betala av.

Läs även vår checklista för planering av bröllop för mer inspiration!